• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 1 Yaş Çocuk Beslenmesi

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

esenruzgar

Bitti ...
Kayıtlı Üye
26 Ekim 2009
3.477
7
316
İstanbul
Merhaba arkadaşlar,
Oğlum artık 1 yaşında. Doktor kontrolünde besliyorum oğlumu. Sabah 1 yumurtayı ayrı ve peynir, ekmek karışımı veriyorum. Öğlenleri de meyve püresi; elma ve mandalina suyu. Öğleden sonra tavuklu sebze çorbası ya da sütle yapılmış tavuklu tarhana çorbası veriyorum. Akşamları da yoğurt+meyve püresi şeklinde ya da muzlu, ballı süt veriyorum.
Sizler nasıl besliyorsunuz 1 yaşındaki çocuklarınızı? Artık herşeyden vermelimiyiz? Doktoruma güveniyorum ama bir yanım da artık herşeyden vermek gerektiğini söylüyor. Kaç dişi çıktı ve pütürlülere alıştırdınız mı ? Hangi pütürlüleri yiyor? Bizimki ögürüyor çoğunlukla.
Bu arada su veriyormusunuz? Bizimki suyu verince mutlaka kusuyor belirli bir süre sonra yemek yedirince :(

Son düzenleme:
merhaba..
benim oğlumda 11 aylık.saat 9 gibi uyanıyor.kahvaltıyı henüz karışım olarak iyiyor(yumurta sarısı,peynir,ceviz)devam sütü ekleyince sevmiyor bu yüzden milupanın kahvaltı karışımından çok az ekleyerek kıvam veriyorum.
öğlen uykusundan uyanınca ki zaten yarım saatten fazla uyumaz,mevye püresi veriyorum.genellikle muz ve mandalinayı karıştırıp içine 1 kaşık pekmez ve santafer ekliyorum.
akşam üzeri tekrar yarım saatlik uyku sonrası tavuk veya balık çorbası yada sebze çorbası yanında yoğurt yediriyorum.öğlen menüsüyle ikisi yer değiştirebiliyor bazen.
akşam yoğurdun ve 4-5 bebe bisküvisi yiyor çoğunlukla.
gece yatmadan muhallebi içine meyve püresi ekleyip yediriyorum ve sonra uyuyor.
gece en erken 10 buçukta uyuyor anne sütüyle doymadığı için en son yemeğini uykuya yakın tutmaya çalışıyorum.bu halde bile tüm gece emiyor.

bebeğin 6. ayda ek mamaya başlar başlamaz pütüre alışması çok önemli. ben sebze bürelerini çatalla ezerek vermiştim. çorbalarını doğrayıcıdan geçirmek çok yanlış. ancak çocuğun yutacağı büyüklükten fazla parça gıdalar öğürmeye yol açıyor. 1 yaşından sonra bebek artık aile sofrasına oturup tüm ev yemeklerini yiyebilir. bu aynı zamanda aile ile bütünleşmenin ve sosyalleşmenin başlangıcıdır. mama sandalyesi çok önemli. bebeğimi biz yemek yerken sandalyesine oturtup besliyorum. bizim de iştahla yediğimizi lokmaları çiğnediğimizi görüyor. sandalyesine küçük küçük ekmek parçaları bölüp koyuyorum. kendi alıp ağzına götürüyor. bu onun iştahını açar çiğneme meziyetlerini güçlendirir. 1 yaşına gelmiş her bebeğin beslenme düzeni farklı olabilir. beslenme uzmanlarından referans alıp öğün düzenlemenizi tavsiye ederim. ama 1 yaşındaki bebek artık yavaş yavaş evin tencere düzenine uymalı. artık ona ayrıca yemek hazırlamak yerine sizin yediklerinizden daha az tuzlu/ baharatlı bir tabağı bebeğinize yedirebilirsiniz.

Benim oğlum da pütürlü yiyemiyor. Ne yazıkki alıştıramadım halen ona ozel sebze corbaları (her gun değişik) blender yardımıyla hazırlanıyor. yoğurdunu da genelde sebze corbasına karıstırıyorum. sabah kahvaltımız cok zengın, A.Junior 180 ml, ceviz (bır gun fındık bır gün badem bir gün ceviz) havanda dovuyorum ıyıce, yumurtasını bıcakla ufak ufak kesıyorum ıyıce haslandıktan sonra, labne peynır 1 tatlı kasıgı, bal (bir gun abl bır gun reçel ayva, kayısı ve portakal recelını tercıh edıyorum) mutlaka 1 cay kasıgı kadar tereyağı ve uno büyümek ekmeği 1 dilim (rondodan gecıyor) bunlara sutu ekleyım bulamac gıbı olan kahvaltısını yıyor. Sonrasında 2 saat uyku var sonra meyve uyandıgında. Ben genelde 3-4 cesıt meyveyı verıyorum ve mutlaka pekmez eklıyorum. hergun degısık meyveler yedırmeye ozen gosterıyorum. bugun elma armut muz ve kıvı puresı yedı mesela. Bır de yarım portakalın suyunu eklıyorum. eger kahvaltısını tam olarak bıtırmedıyse ıcıne 3-4 tane cıcıbebe de eklıyorum. sonra aksam oluverıyor.. sebze corbası yoğurtla servıs edılıyor kucuk beye :)) gece yatmadan da mutlaka muhallebi (her aksam farklı hazırlamaya calısıyorum) muz eklıyorum genelde..

yemek olayımız sımdıkıl boyle.. gecenlerde kabak dolması yaptım ona ozel catalla ezdım ama pek yiyemedi. Zorlamıyorum .. sevdiği şeyleri yesin.. ne yapalım.. gunu gelıp yiyecek elbet evde pişenleri de.. İşin ilginç yanı bizimki kereviz pırasa enginar ve ıspanagı cok sevıyor :)):56:

ayrıca 9. ayda ılk dısını cıkardı. su anda 8 dısı var. arkada hıc dıs yok henuz

Son düzenleme:
Mama onerlmiyor, labne peyniri de kansızlık yapıyormuş. Bebe biskuvisi de bagışıklık sistemini çökertiyormuş. Peki kızlar su ne kadar veriyorsunuz?

benim bebegim uc ocakta bir yas olucak ben sabah anne sutu sonra kahvalti biz ne yersek yer yumurta peynir zeytin pekmez vb.ama yumurtayi bir gun arayla veriyorum vermedigim zaman o gun ceviz veriyorum iki saat sonra meyva uyuyacagi zamanda anne sutu gunduzleri bazen bir bazen iki kez uyur tekrar uyndiginda corba yada bir dilim ekmek ustune surulmus bi seyler ogleden sonra yogurt aksamda evde ne pismisse yiyebilicegi herseyden veriyorum etli sebezeli yemek kuru baklagiller balik tavuk kirmizi et veriyorum aksam yemegini guzel yedigi icin uyuyacagi zamanda anne sutu sonrada uyuyor hic mama vermedim muhallebide biskuvi bazen eline veriyorum bugday ekmegi yediriyorum ek besine 7 aylikken basladim o zamana kadar anne sutu aldi basladigim zamanda iki hafta pure yaptim sonra hep catalla ezdim az sulu sekilde vermeye basladim sonra suyunu azaltarak katilara gectik ama cigneme yapiyor ama tam degil agzinda eritiyo yada direk yutuyo 4 tane disimiz var ondanda yapamiyor sanirim iki ust iki alt ama bu aralar dis geliyo gibi bu arada gece beslenmemzi yok cok nadir uyanirsa veriyorum yani 3 ana ogun iki ara ogun 3-4 kezde anne sutu.

benim bebegim uc ocakta bir yas olucak ben sabah anne sutu sonra kahvalti biz ne yersek yer yumurta peynir zeytin pekmez vb.ama yumurtayi bir gun arayla veriyorum vermedigim zaman o gun ceviz veriyorum iki saat sonra meyva uyuyacagi zamanda anne sutu gunduzleri bazen bir bazen iki kez uyur tekrar uyndiginda corba yada bir dilim ekmek ustune surulmus bi seyler ogleden sonra yogurt aksamda evde ne pismisse yiyebilicegi herseyden veriyorum etli sebezeli yemek kuru baklagiller balik tavuk kirmizi et veriyorum aksam yemegini guzel yedigi icin uyuyacagi zamanda anne sutu sonrada uyuyor hic mama vermedim muhallebide biskuvi bazen eline veriyorum bugday ekmegi yediriyorum ek besine 7 aylikken basladim o zamana kadar anne sutu aldi basladigim zamanda iki hafta pure yaptim sonra hep catalla ezdim az sulu sekilde vermeye basladim sonra suyunu azaltarak katilara gectik ama cigneme yapiyor ama tam degil agzinda eritiyo yada direk yutuyo 4 tane disimiz var ondanda yapamiyor sanirim iki ust iki alt ama bu aralar dis geliyo gibi bu arada gece beslenmemzi yok cok nadir uyanirsa veriyorum yani 3 ana ogun iki ara ogun 3-4 kezde anne sutu.

Ekmeği nasıl yediriyorsun?

valla 1 yaşında bunları yiyorsa süperrr.
kızımla ek gıdalara geçtiğimden beri sorun yaşıyorum.verdiğim şeyleri yemek istemeyip çıkarıyor.tabi önce yediklerinide.pütürlü hiç yemedi hep blendır kullanmak zorunda kaldım.o haliyle bile ben yedirdim o çıkardı.18 aylık oldu nerdeyse 1 aydır kendisi yemeye başladı çiğneye biliyor artık.herşeyden azda olsa yiyor.ona özel bişi yapmaktan kurtuldum sayılır ama 17 aya kadar beni bezdirdi yemek yedirmek bir eziyetti ona.Allahıma çok şükür artık atlattık .Allah kimseye iştahsız ,seçici bebk vermesin çok zor.

Günde 2-3 dilim ekmek çok değil mi ya? Ben kahvaltıda bile 1 dilim yedirmiyorum. Ben çok vermez oldum , 6 aylıkken felan daha çok veriyordum, ona rağmen herkes bana çok veriyorsun diyorlar. Belki görünüşünden dolayıdır. Ona rağmen öğürüyor, tokmuş gibi davranıyor. Aralarda emziriyorum tabi bu arada. Çok çabuk öğürebiliyor. Şuanda annannesindeyiz ve bir sandalyesi var oraya oturtulduğunda kalkmak istiyor, o yüzden ben de yere oturtarak ve oyuncaklarıyla yediriyorum onda bile korka korka. Bu yeni oluşan birşey. Acaba diş çıkarıyor ondan mıdır?
Bu arada bizim yediğimiz şeylerden yemek istiyor vermeyince kızıyor. Tabi elimle ezerek veriyorum yiyebileceği olursa veya suyuna ekmek batırıp veriyorum. Artık bizim yemeklerden yeme vakti geldi sanırım. Özellikle de salçalı ve tuzlu olursa yiyor :) Bugün yayla çorbası vermeye kalktım, salçasız ve tuzu az olduğu için yemedi bizim yediğimiz olsa bile :)

merhaba..
benim oğlumda 11 aylık.saat 9 gibi uyanıyor.kahvaltıyı henüz karışım olarak iyiyor(yumurta sarısı,peynir,ceviz)devam sütü ekleyince sevmiyor bu yüzden milupanın kahvaltı karışımından çok az ekleyerek kıvam veriyorum.
öğlen uykusundan uyanınca ki zaten yarım saatten fazla uyumaz,mevye püresi veriyorum.genellikle muz ve mandalinayı karıştırıp içine 1 kaşık pekmez ve santafer ekliyorum.
akşam üzeri tekrar yarım saatlik uyku sonrası tavuk veya balık çorbası yada sebze çorbası yanında yoğurt yediriyorum.öğlen menüsüyle ikisi yer değiştirebiliyor bazen.
akşam yoğurdun ve 4-5 bebe bisküvisi yiyor çoğunlukla.
gece yatmadan muhallebi içine meyve püresi ekleyip yediriyorum ve sonra uyuyor.
gece en erken 10 buçukta uyuyor anne sütüyle doymadığı için en son yemeğini uykuya yakın tutmaya çalışıyorum.bu halde bile tüm gece emiyor.

Balık çorbasını nasıl yapıyorsun cnm?
Bi de balıkla yoğurt vermenin bi sakıncası olmuyor mu???

cnm benim çorbama balık çorbası değilde balıklı sebze çorbası desem daha doğru olur.eskiden sebzeleri haşlayıp içine balığı kouyuyordum artık;
tereyağında soğanı kavuruyorum,üstüne havuç ,patates ,sarımsak, kabak, kırmızı biber ekleyip soteliyorum.üstüne az su ekleyip haşlıyorum.başka bi tencerede kalın bi dilim somonu haşlıyorum.kılçıklarını ayıklayıp sebze çorbasına ekliyorum ve ronddodan geçiriyorum.suyu bulanık oluğu için eklemeyi içim almıyor suyunu döküyorum:( .biraz konsantre bi çorba yapıp dondurucuda minik kaselerde saklıyorum.yedireceğim zaman sulandırmak yerine içine bir mandalina suyu sıkıyorum.hem tadı güzelleşiyor hemde yoğunluğu gidiyor.

ayrıca önceki yazımı karışık yazmışım kusura bakmayın,sadece sebze çorbası ve tavuk çorbasının yanında yoğurt yediriyorum .balık çorbasını sade yediriyorum.sade yemek istemezse bazen yanına domates rendeliyorum...

Arkadaşlar artık herşeyden yiyebilir dedi doktorumuz. Zaten tad olarak veriyordum da öğün olarak çok vermiyordum karışık şeylerden.
Bir de kırmızı kabak çok faydalı imiş. Pirinçli , buğdaylı, etli olarak pişirip sık sık yedirin. Bakla da çok faydalı imiş ama bu mevsimde bakla olur mu ki ?

Günde 2-3 dilim ekmek çok değil mi ya? Ben kahvaltıda bile 1 dilim yedirmiyorum. Ben çok vermez oldum , 6 aylıkken felan daha çok veriyordum, ona rağmen herkes bana çok veriyorsun diyorlar. Belki görünüşünden dolayıdır. Ona rağmen öğürüyor, tokmuş gibi davranıyor. Aralarda emziriyorum tabi bu arada. Çok çabuk öğürebiliyor. Şuanda annannesindeyiz ve bir sandalyesi var oraya oturtulduğunda kalkmak istiyor, o yüzden ben de yere oturtarak ve oyuncaklarıyla yediriyorum onda bile korka korka. Bu yeni oluşan birşey. Acaba diş çıkarıyor ondan mıdır?
Bu arada bizim yediğimiz şeylerden yemek istiyor vermeyince kızıyor. Tabi elimle ezerek veriyorum yiyebileceği olursa veya suyuna ekmek batırıp veriyorum. Artık bizim yemeklerden yeme vakti geldi sanırım. Özellikle de salçalı ve tuzlu olursa yiyor :) Bugün yayla çorbası vermeye kalktım, salçasız ve tuzu az olduğu için yemedi bizim yediğimiz olsa bile :)
merhaba ekmek cok demissiniz ben 8aylikken basladim bir diimdi simdi bir yasinda genelde iki dilim veriyorum nadir ucuncusu verdigim ekmek zaten ince dilim tam bugday ekmegi vucut icin gerkli bende biskuvi muhallebi hic vermedim mesela onun yerine tam bugday ekmegi hem daha besleyici hemde doyurucu yurt disinda kaliyorum burda mutlaka ekmegi oneriyorlar ama beyaz degil.

merhaba ekmek cok demissiniz ben 8aylikken basladim bir diimdi simdi bir yasinda genelde iki dilim veriyorum nadir ucuncusu verdigim ekmek zaten ince dilim tam bugday ekmegi vucut icin gerkli bende biskuvi muhallebi hic vermedim mesela onun yerine tam bugday ekmegi hem daha besleyici hemde doyurucu yurt disinda kaliyorum burda mutlaka ekmegi oneriyorlar ama beyaz degil.

Tam buğday ekmeği derken kepekli ekmek mi demek istiyorsun?
Kepekli ekmeğin de zararlı olduğunu söylemişlerdi.

Tam buğday ekmeği derken kepekli ekmek mi demek istiyorsun?
Kepekli ekmeğin de zararlı olduğunu söylemişlerdi.

hayir kepekli degil kahverengi ekmek bugday ekmegi veriyorum bebekler icin faydali hemde vitaminli beyaz ekmekte verilir ama o kadar vitaminli degil ve fos kilo yapar 7 ayliktan sonra en az bir ogun diye biliyorum simdi 13 aylik ben kahvaltida bir dilim bazen iki dilim yer ama her zaman degil oglen corbasinda bir dilim aksam yemeginide yemek seklinde veriyorum.baklagillerle beraber ekmege gerek kalmiyor.

hayir kepekli degil kahverengi ekmek bugday ekmegi veriyorum bebekler icin faydali hemde vitaminli beyaz ekmekte verilir ama o kadar vitaminli degil ve fos kilo yapar 7 ayliktan sonra en az bir ogun diye biliyorum simdi 13 aylik ben kahvaltida bir dilim bazen iki dilim yer ama her zaman degil oglen corbasinda bir dilim aksam yemeginide yemek seklinde veriyorum.baklagillerle beraber ekmege gerek kalmiyor.

Evet bugün tam buğday ekmeği aldık bim'den. Sabah kahvaltısında peynir ile verdim rondodon geçirip ama öğürdü. Sevmedi. İçinde pütürcükler olması hoşuna gitmiyor bizimkinin. Bir türlü kahvaltıyı ayrı ayrı veremiyorum. Birtek yumurtasını ayrı veriyorum. Pütürlü birçok şeyi yiyor ama böyle içinde minicik pütürcükler olunca sıvı sevmiyor.
Kahvaltıyı ben nasıl büyükler gibi yedireceğim. Peynirinin de hala tuzunu alıp veriyorum. Belki tuzlu olursa sever ama sevmiyor peyniri tek yemeyi.
Sizler nasıl yediriyorsunuz kahvaltıyı?

Arkadaşlar artık herşeyden yiyebilir dedi doktorumuz. Zaten tad olarak veriyordum da öğün olarak çok vermiyordum karışık şeylerden.
Bir de kırmızı kabak çok faydalı imiş. Pirinçli , buğdaylı, etli olarak pişirip sık sık yedirin. Bakla da çok faydalı imiş ama bu mevsimde bakla olur mu ki ?

meraba canım.benim oğluşumda yeni bir yaşında oldu.artık gherşeyi yiyor.hatta peynir sevmediği için sabahları kaşarlı tost yapıyorum onu yiyor.pütürülüde sorun yok yani.aralarda eline kuru kayısı kuru üzüm falanda verin kızlar.çok faydalı.canım birde bakla demişsin ama ben bakla yasak diye biliyorum.acaba dr un baklagillerden mi dedi?

ben kuru kayısıyla kuru üzümü az suda 1-2 dk haşlayıp suyuyla rondodan geçiyorum marmelat oluyor sabah kahvaltısına koyuyorum.bu arada ben eline birşey veremiyorum korkumdan boğulur diye.bu konuda biraz pimpirikliyim.bir de bizim orda yine 1 yaşında bir çocuğun eline elma vermişler koparmış yutamamış boğazında kalmış kurtaramamışlar hele de onu duyduktan sonra kahroldum asla veremem. :18:

Back
X