1. Sınıfa başlayan çocuğum nasıl okuyacak?

Cigdemkokusu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Temmuz 2015
42
223
42
35 kişilik mevcudu olan sınıfta oğlum okumayı sökemeyen 5 çocuktan biri. 30 u okuyor. Ama oğlum ....
Ne yapmalıyım. Dikkat dağınıklığı ya da başka bir sorun mu bilmem. Ama öğretmenimiz ilde ödüllü ve herkesin sınıfına girmek için yarıştığı biriydi. Oğlumun ilgisizliği yüzünden öğretmeninin de onu sallamadigini düşündürüyor biraz..konu uzun ve yazmakla bitiremem...

Öncelikle çocukta dikkat eksikliği, disleksi vb okuma yazmasını geciktirecek bir durum var mı onun için psikologla görüşün. Sonrasında bazı çocuklar isteksiz oluyor. Oyunla öğretmeye çalışın. Kelimelerden tombala yapabilirsiniz. Mesela ben fayansa heceleri yazardım okuduğum heceye zıplaya zıplaya öğrendi. İnstagramda da çok güzel etkinlikler var. Onları da inceleyebilirsiniz. Ama öncelik psikolog bence.

Yaşı kücük yazılmış olabilir mi? Öğretmenin ilgilenmemesi bence söz konusu degildir. Çünkü ilkokul öğretmenleri bütün öğrenciler benzer seviyede olsun ister. Okuma yazmamaya geçmemiş öğrenci zorlayacaktır onu. Bir de her çocugun kapasitesi beyin gelişimi farklıdır. Sonradan da açılabilir. Olabildiğince öğretmeniyle iletişimde olup verdiği talimatları uygulamaya çalışın. Bir de motivasyon önemlidir. Çocuğa neden okuması gerektiği ile ilgili motivasyonlar sağlamalısınız. Bunu babası yapabilir mesela. Spor gazetesi alıp tuttuğu takımla ilgili haberleri babası şaşırmış şekilde yapıp bak burada şu futbolcuyla ilgili ne yazıyormuş okuyalım mı bak bizim takıma transfer geliyormuş burada yazıyor gördün mü tarzı çocuğun merakını çekecek şeyler yaptırabilirsiniz. Ben ilkokul öğretmeni değilim branş öğretmeniyim. Mesela bi öğrencim vardı 5. sınıf okuma yazma yapamıyordu. Zekada bir problem yoktu. Ben işte ona ileride düşün evlenmişsin çocugun olmus sana karnessini getirmiş ama sen okuyamıyorsun üzülmezsin filan demiştim. Bir kaç ay sonra okuymaya başladı. Motivasyon şart. Tabi o örneği vermem çocugun durumuyla alakalıydı. Çok aileci geleneksel bir çocuk ve o örnek onun için etkili olacaktı her öğrenci için olmaz.

X