Güneş Koruma Faktörü (SPF) Nedir? Ne İşe Yarar ?

SPF, korunmasız cilt üzerinde güneş yanığı oluşturmak için gereken güneş enerjisi miktarına göre, korunan ciltte (yani güneş kremi varlığında) güneş yanığı oluşturmak için ne kadar güneş enerjisinin (UV radyasyonu) gerekli olduğunun bir ölçüsüdür. SPF değeri arttıkça güneş yanığı koruması da artar.

SPF'nin güneşe maruz kalma süresiyle ilgili olduğu konusunda yaygın bir yanlış kanı vardır. Örneğin, birçok tüketici, normalde bir saat içinde güneş yanığı alırlarsa, o zaman SPF 15 güneş kreminin güneşte yanmadan 15 saat (yani 15 kat daha uzun) güneşte kalmalarına izin verdiğine inanmaktadır. Bu doğru değildir çünkü SPF doğrudan güneşe maruz kalma süresiyle değil, güneşe maruz kalma miktarıyla ilgilidir. Güneş enerjisi miktarı güneşe maruz kalma süresi ile ilgili olmakla birlikte, güneş enerjisi miktarını etkileyen başka faktörler de vardır. Örneğin, güneş enerjisinin yoğunluğu miktarı etkiler. Aşağıdaki maruziyetler aynı miktarda güneş enerjisiyle sonuçlanabilir:

  • Bir saat sabah 9:00
  • 15 dakika 13:00
Genellikle gün ortasında aynı miktarda güneş enerjisine maruz kalmak sabah erken veya akşam geç saatlere göre daha az zaman alır çünkü güneş öğle saatlerinde diğer saatlere göre daha yoğundur. Güneş yoğunluğu aynı zamanda coğrafi konumla da ilgilidir ve daha düşük enlemlerde daha fazla güneş yoğunluğu meydana gelir. Bulutlar güneş enerjisini emdiği için, güneş yoğunluğu genellikle bulutlu günlerden daha açık günlerde daha fazladır.
spf_nedir_ne_anlama_gelir.jpg
Güneş yoğunluğuna ek olarak, bir tüketicinin maruz kaldığı güneş enerjisi miktarını etkileyen bir dizi başka faktör vardır:
  • cilt tipi
  • uygulanan güneş kremi miktarı
  • yeniden uygulama sıklığı
Açık tenli tüketicilerin, aynı koşullar altında koyu tenli tüketicilere göre daha fazla güneş enerjisi emmesi muhtemeldir. Uygulanan güneş kremi miktarı aynı zamanda emilen güneş radyasyonu miktarını da etkiler çünkü daha fazla güneş kremi daha az güneş enerjisi emilimi ile sonuçlanır. Güneş kremleri zamanla aşındığı ve daha az etkili hale geldiği için, tekrar uygulanma sıklığı güneş radyasyonunun absorpsiyonunu sınırlamak için kritik öneme sahiptir. Yeniden uygulama sıklığı, tüketicilerin dahil olduğu faaliyetlerden de etkilenir. Örneğin, güneş kremi sürerken yüzen tüketicilerin, su güneş kremini vücuttan yıkayabileceğinden, güneş kremini daha sık tekrarlamaları gerekir. Ek olarak, yüksek düzeyde fiziksel aktivite daha sık tekrar uygulama gerektirir çünkü aktivite güneş kremini fiziksel olarak ovalayabilir ve yoğun terleme güneş kremini yıkayabilir. Genel olarak, daha sık yeniden uygulama, güneş radyasyonunun soğurulmasının azalmasıyla ilişkilidir.

Güneş radyasyonu miktarını etkileyen çeşitli faktörler nedeniyle, SPF güneşteki zamanı yansıtmaz. Yani SPF, güneş yanığı olmadan güneşte geçirilebilecek süre hakkında tüketicileri bilgilendirmez. Bunun yerine SPF, güneş kremleri tarafından sağlanan güneş yanığı koruma miktarının göreceli bir ölçüsüdür. Tüketicilerin, farklı güneş kremleri tarafından sağlanan güneş yanığı koruma düzeyini karşılaştırmasına olanak tanır. Örneğin tüketiciler, SPF 30 güneş kremlerinin SPF 8 güneş kremlerinden daha fazla güneş yanığı koruması sağladığını biliyorlar.