Roma betonu nasıl yapılır? İşte Tarifi

Antik Roma döneminde kullanılan Roma betonu, modern betonlara göre farklı bir yapı malzemesidir ve malzemenin üretim yöntemi modern betonlardan farklıdır. Burada, Roma betonunun nasıl yapıldığına dair genel bir tarif verelim:

Malzemeler:
  • Volkanik kül veya cüruf
  • Kireçtaşı (kalker)
  • Pozzolan
  • Su
Yapılışı:
  1. Volkanik kül veya cüruf, kireçtaşı ve pozzolanı belirli oranlarda karıştırın. Karışımın oranları antik Roma döneminde tam olarak bilinmiyor, ancak genellikle 3 parça volkanik kül, 1 parça kireçtaşı ve 1 parça pozzolan kullanıldığı düşünülüyor.
  2. Karışıma yavaş yavaş su ekleyin ve sürekli karıştırın. Karışım, koyu bir macun kıvamına gelene kadar su eklenmelidir.
  3. Elde edilen betonu, kullanacağınız alana dökün. Roma betonu, modern betonlar gibi kalıp kullanılarak yapılmamıştır, ancak işlenmiş taşların arasına beton dökülerek yapılmıştır.
  4. Betonun sertleşmesi için birkaç gün bekleyin. Roma betonu, modern betonlara göre daha yavaş sertleşir, ancak daha dayanıklıdır.
roma_betonu_nasil_yapilir.jpg
Roma betonunun özellikle deniz kenarındaki yapılar gibi suya maruz kalan yerlerde kullanılması yaygındı. Deniz kabukları gibi malzemeler de beton karışımına eklendiğinde daha dayanıklı bir yapı malzemesi elde edilirdi. Ayrıca, Roma betonunun zamanla kristalleştiği ve dayanıklılığını arttırdığı bilinmektedir. Ancak, antik Roma döneminde kullanılan orijinal Roma betonu formülü kaybolmuştur ve modern betonların kullanımı, daha kolay uygulanabilirliği nedeniyle yaygınlaşmıştır.
Önceki Sayfa: Genel Bakış