PLT yüksekliğinin neden kaynaklandığı ve belirtilerinin neler olduğu bu yönde problem yaşayan kişiler tarafından oldukça merak edilen konu başlıkları olarak ön plana çıkarken, orijinal adı “Trambosit Platelet” olan trombosit yüksekliğinin ihmal edilmemesi gereken bir detay olduğu da unutulmamalıdır. Normal şartlar altında dalakta depolanan trombositler daha sonra yine dalak ve karaciğer tarafından yok edilmektedir.

PLT Nedir, Ne İşe Yarar?
Küçük birer kan hücresi parçacıkları olan ve kan pıhtılaşmasına yardım eden trambositler “Platelet” ya da PLT olarak isimlendirilirken, bir başka deyişle kan kaybının engellenmesi için savunma mekanizması işlevi gördüklerinden de bahsedilebilir. PLT testi yüksek çıkması kanda normal sayısının üstünde trombosit bulunması anlamına gelirken, normal PLT değerleri için kan mikrolitresi başına 400.000 sınırından (150.000-400.000 arası) bahsedilmesi mümkündür. Kanda 400 binden fazla trombosit bulunması trombositoz hastalığına yol açmakla beraber, trombosit miktarı belirlenebilmesi için tam kan sayımı gereklidir.



Trombosit Değerlerinin Yüksek Olma Nedenleri
Tıbbi olarak iki kısma ayrılabilen trombosit yüksekliği nedenleri;

  • Birincil trombositemi
  • Sekonder trombositoz olarak isimlendirilmektedir.
Birincil trombositemi yüksek trombosit nedeninin tam olarak belirlenemediği durumlardır. Bağımsız bir durum olarak da adlandırılan birincil trombositemi yanında sekonder trombositoz durumu için enfeksiyon, morarma, bayılma, göğüs ağrısı ve kalp krizi, geçici görme bozuklukları, kansızlık, vitamin ve demir eksikliği, cilt yanıkları, kan kaybı, akut kanama ve kanser gibi belirtiler görülebilirken bu belirtilerin her biri de aynı zamanda başlı başına PLT yüksekliği nedeni de olabilmektedir.



PLT Yüksekliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
PLT yani trombosit yüksekliği için karar ve tedavi mercii dahiliye doktorlarıdır. Dahiliye doktorları önce PLT yüksekliği nedenin tespit ederek bu nedeni ortadan kaldırma yoluyla PLT yüksekliği tedavisine kadar vereceklerdir.

  • Busulfan ve Hidroksi Karbamid gibi trombosit seviyesini azaltıcı ilaçlar
  • Varfarin ve aspirin gibi kan viskozitesini düşüren kan inceltici ilaçlar
  • Plateletferez yöntemi de,
PLT tedavisinde izlenen bir diğer yöntemdir.

PLT, Platelet yani Trombosit Nedir? Yüksekliği Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Tıklayın !

Gebelikte Normal PLT Değeri Kaçtır? Yüksek PLT (Trombosit) Gebeliğe Engel Midir? Tıklayın !

WBC Yüksekliği Hamilelikte Neden Yükselir Bebeğe Zarar Verir Mi? Tıklayın !


CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? Kandaki CRP Yüksekliği Nasıl Düşürülür? Tıklayın !