Bilinmeyen ve ilginç hıdrellez gelenekleri

Yazın gelişini ve bereketini müjdeleyen hıdrellez hakkında bir çok insanın bilgisi vardır. Peki bilinmeyen ve ilginç hıdrellez gelenekleri nelerdir biliyor musunuz. Hıdrellez ne zaman yada hıdrellezde neler yapılara kadar hepsi burada. Hıdrellez gecesi gelip çattığında neler yapmalısınız.

Hıdrellez gecesi dileklerinizin kabul olması için gün içerisinde hiçbir canlıya zarar vermeyin ve yalan söylemeyin. Hıdırellez de nasıl dilek dilenir? bir önceki yazımıza göz atabilirsiniz.

Bilinmeyen ve ilginç hıdrellez gelenekleri​

bilinmeyen_ve_ilginc_hidrellez_gelenekleri.jpg

Hıdrellez Nedir ve Ne Zamandır​


Hıdrellez inanışa göre Hıdır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde bir araya gelmesidir. Birinin sudan birinin ise karadan geldiğine inanılır. Bu gece dilenen dileklerin kabul olacağına inanılır. Hıdrellez, 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece kutlanır.

Hıdrellezde Neler Yapılır?​

Bakliyat Kavanozları
hidrellez_bakliyat_kavonozu_gelenek-600x338.jpg
Bu günün bereketi olduğu ve o bereketi evinize çağırmak için evdeki tüm bakliyat kavanozları açılır.

Evlenme Çöreği
hidrellez_evlenme_coregi.jpg
Bu gelenek evlenmek isteyen kızlar içindir. Evde genç kız bir çörek hazırlar. Çöreğin yarısını kendisi yer diğer yarısını ise bir duvarın üzerine bırakır. Eğer bir kuş gelip çöreği alırsa kızında kısa zaman içinde evleneceğine inanılır. Kuş çöreği alıp uzağa giderse kızda uzaklardan biri ile evlenir inanışı vardır.

Dilek Çizme
hidrellez_dilek_cizme-600x450.jpg
Bu akşam dilekler beyaz bir kağıda tek tek çizilir bunlar sağlık, iş, aşk yada istediğiniz herhangi bir konu hakkında olabilir.Dileği çizdiğiniz kağıdı kırmızı yada yeşil bir ip ile bağlayın. Ve bir gül ağacı dibine gömün isterseniz de ağaca asabilirsiniz. Sabah dileğinizi alın ve doğal bir suya ( deniz, göl,nehir gibi) atın.

Dilek Şekillendirme

Dileklerinizi çizmek yerine dileklerinizi çamurdan şekiller ile yapabilirsiniz. Bu dileklerinizi de gül ağacının dibine kondurabilirsiniz.

Kilit Açma
hidrellez_kilit_acma-600x400.jpg
Evlilik, para ve iş gibi dilekler için kişinin dileğini dileyip 3 defa kilit açması gerekiyor. Böylece dileğin kabul olacağı inanışı vardır.

Isırgan Otu

Bu en az bilenen gelenektir. İster evlerinizin kapısına istersenizde kendi üzerinize ısırgan otu bağlayabilirsiniz. Evet ısırgan kaşıntı yapabilir. Buradaki amaç üstünüzdeki ve etrafınızdaki kötü enerjiyi atmaktır.

Elma Dileği

Bir elmanın kabuğu soyulur ve akşam yastığın altına konulur. Dileği dileyen kişi o akşam rüyasında evleneciği kişiyi göreceğine inanır.

Ateş Yakma
Hidrellez_ates_atlama.jpg
Bu akşamda yazın gelişini kutlamak için varsa uygun bir alanda ateş yakabilirsiniz. Bu ateşin üzerinde en az 3 defa atlamanız gerekiyor. Her atlayışta dilek tutun.