Emzirme döneminin kadınların gebe kalmasını engellediği yönünde bilimsel kanıtlar yoktur. Gebelik döneminde hamile kalınabilir. Bu durumda hamile iken bebeği emzirmek doğru mudur? Gebelikte emziren kadınlarda soru işareti haline gelen bu konudaki uzman görüşleri nedir?

Gebelik döneminde bebeğinizi emzirmenin gebeliğe doğrudan bir etkisi olmaz. Düşünülenin aksine düşük gibi bir risk oluşturmaz. Bu dönem anne açısından zor geçebilir. Emzirme yorucudur ve vücutta mineral ve vitamin eksikliği yaratabilir. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin sağlanmasını zorlaştırabilir. Hormonel değişikliklerin yüksek olduğu bu dönemde sütün kıvamında ve miktarında değişiklikler oluşabilir. Süt miktarında azalma gerçekleşebilir ve bebeğinizi erken sütten kesmek zorunda kalabilirsiniz. Emzirme sırasında çok fazla kalori harcanmış olur ve anne çabuk yorulur.

Hamile ve diğer çocuğu emziren kadınların bu dönemde mutlaka uzman desteği alması gerekir. Uzman önerisi ile gıda takviyeleri kullanabilir. Annenin emzirdikten sonra dinlenmesi gerekir. Tükettiği besinlerin sağlıklı ve kaliteli olması daha fazla önem kazanmış olur. Gün içerisinde yeterince sıvı gıda tüketilmesi gerekir. Bu dönemde emzirme ve gebeliğe bağlı olarak meme ucunda oluşan hassasiyet yara oluşmasına neden olabilir. Meme ucundaki hassasiyeti azaltmak için doğru sütyen tercih edilmeli ve hijyen sağlanmalıdır.