Hamilelikte kendiniz ve bebeğiniz için mutlaka almanız gereken besinler neler ?
Hamilelikte kendiniz ve bebeğiniz için mutlaka uzak durmanız gereken şeyler neler ?
Bu soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz
Meyve ve sebze
Hamilelikte özellikle normaldekinden daha fazla meyve ve sebze yemeniz gerekiyor.Olması gereken günde 6 porsiyon! Bunu yaparken sebzeyi bir buharlı tencerede pişirmenizi, salatayı iyice yıkamanızı öneriyoruz. Mümkün olduğunca taze gıdalar kullanınız ve kısa zamanda tüketmeye çalışınız..
Küçük öğünler
Düzenli bir yemek ritmine kendinizi alıştırınız ve bunu yaparken mümkün olduğunca gün boyunca takriben beş öğün yemek yemeye çalışınız. Bu hem mideyi korur hem de hamilelikte mide bulantısından muzdaripseniz buna yardımcı olur.
Tam tahıllı ürünler
Vitaminli ve posalı olduklarından dolayı ve gebelikte önemi büyük olan folik asit gibi B-Vitamini ve B6 Vitamini için için iyi bir kaynak olduklarından tam tahıllı ürünler hamilelikte özellikle önemlidir. Unutmayınız: Hamilelik sırasında folik asit ihtiyacınız gereğinden fazladır.
Ayrıca önemli bir nokta da şudur ki ,Patates, vitaminler, mineraller ve posa için iyi bir kaynaktır!
Et
Et en önemli demir ve B12Vitamini kaynağıdır. Hamilelik sırasında haftada takriben iki defa yağsız veya az yağlı et yemeniz yeterli olacaktır. Eti daima iyi pişirmeyi lütfen unutmayınız!
Eti güvenilir yerlerden organik almaya özen gösteriniz..
Balık
İstavrit, ringa balığı veya sardalya veya somon balığı gibi yağlı deniz balıkları İyot bakımından zengindir. Buda bebeğiniz için önemli bir mineraldir! Ayrıca bu balıklar fazlasıyla D ve DHA vitamini içerir.
Ancak: Hamilelikte kesinlikle pişmemiş balık (Suşi) yememeliyiz! Ton balığı,kılıç balığı gibi balıklarda deniz ürünleri gıda zincirinin sonunda bulunmaları ve büyük oranda civa içermeleri nedeniyle bu balıkları yeme konusunda da dikkatli olmalısınız...
Süt ürünleri
Az yağlı süt ürünleri hamilelikte olmazsa olmazlardandır. Yeterli kalsiyum, İyot ve gerekli başka mineraller alabilmeniz için süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmeye özen gösteriniz. Sabahları takriben bir bardak süt ve arada üzerine lor peyniri veya yoğurt sürülmüş bir dilim tam tahıl ekmek yiyebilirsiniz...
Çiğ süt ürünlerinden hamilelikte kesinlik uzak durmalısınız! Bu tarz gıda maddeleri etiketleme yükümlülüğüne tabidir ("Çiğ sütten imal edilmiştir"). Satın alırken her ihtimale karşı içindekiler listesine bir göz atınız.Çiğ sütten imal edilmiştir etiketi gördüğünüz ürünleri asla tüketmeyiniz..
İçecekler
Yeteri kadar su içmeye dikkat ediniz - Günde en az iki litre! Ancak şekerli içecekleri ve meşrubatı tercih etmeyiniz. Daha ziyade su, suyla karışık meyve suyu, inceltilmiş meyvesuyu ve şekersiz bitki çayı veya meyve çayları tercih ediniz...
Kahve gibi kafein içerikli içecekler, yeşil ve siyah çayı sadece az miktarda (günde 2-3 fincan tamam) içiniz veya tamamen vazgeçiniz..
Alkol ve sigara
Unutmayınız: Alkol, sigara ve doğal olarak diğer uyuşturucular hamilelik sırasında kesin yasaklar arasında bulunmaktadır. Her halükarda alkollü içecekler, sigara ve benzerlerinden kesinlikle uzak durunuz!
Yasak olan gıda maddeleri
Tüm çiğ gıdalarda bebeğinize zarar verebilecek toksik içerikler bulunur.Bu nedenle uzak durulmalıdır...
- Tartar, karpaçyo
- Sakatatlar
- Suşi, Saşimi, yarı çiğ ton balığı, tütsülenmiş somon balığı
- Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri (etiketleme yükümlülüğüne tabi)
- Açık kaplardan koyun peyniri veya mozzarella
- Rafadan yumurta, mayonez
- Pişmemiş yumurta içeren tatlılar
Mide bulantısında beslenme
Özellikle hamileliğin ilk üç ayında mide bulantısından veya kusmadan muzdaripseniz kalkmadan önce bir gevrek , peksimet,Tuzlu çubuklar yemeniz tavsiye olunur. Yağlı ve fazla baharatlı yiyeceklerden kaçınınız ve gün boyunca birçok küçük öğün şeklinde yemeye çalışınız.