Soğuk kış aylarında grip olmamak için yapılan grip aşısı nedir? Ne zaman yapılmalıdır? Grip aşısı için en doğru mevsim ne zamandır? Grip aşısı hakkında bilinmesi gerekenleri sıraladık.

Kış aylarında en sık yaşanılan rahatsızlardan biri olan gripten korunmanın yollarından biri olan grip aşısını yaptırmak için en doğru mevsimin seçilmesi gerekir. Şiddetli baş ağrısı, ateş ve halsizlik yaratan ve bazı kronik hastalıklarda hayati risk taşıyan gribe karşı aşı yaptırmak isteyenlerin bilmesi gerekenleri sıraladık.



Grip Aşısı Nedir?

Grip aşısı tek doz halinde her yıl tekrarlanan ve gripten koruma özelliği bulunan bir aşıdır. Aşının koruyuculuğu bir yıl süreceği için tekrarlanması gerekir. 8 yaşın altındaki çocuklarda bir ay ara ile iki doz halinde uygulanması gerekir. 3 yaşın altındaki çocuklara yarım doz uygulanır. Grip aşısı sağlıklı yetişkinlerde %90 koruma gösterir.

Grip aşısını kronik akciğer hastaları, astım hastaları, şeker hastaları, kalp damar hastalığı yaşayanların kullanması önerilir. Ağır geçirilen grip bu gruptaki insanlar için hayati risk taşıyabilir. Grip aşısının hamileliğin ilk 3 ayında olanlara, yumurta alerjisi bulunan kişilere ve altı aylıktan küçük çocuklara önerilmez.



Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Grip aşısının özelliği gripten korumaktır ve gribin en sık görüldüğü kış mevsiminden önce aşının yapılması gerekir. Bunun için en uygun aylar kasım ve aralıktır. Aşı yapıldıktan sonra bir hafta içinde koruma özelliği başlamış olur.

Grip aşısı yaptırmadan önce koruyuculuğu ile ilgili bilgiyi doktorunuzdan almayı unutmayın.

Gripten korunabilmek için beslenme alışkanlıklarınıza özen göstermeyi unutmayın. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinlere ağırlık verin. Grip olduğunuzda doktora danışmadan ilaç kullanmayın.