Doğum sonrası ilk regl dönemi doğumdan 6-8 hafta sonra, ilk yumurtlamadan yaklaşık 15 gün sonra görülür. Bu süre kişiden kişiye değişmekle birlikte belirtilen süre emzirme ile birlikte uzayabilmektedir. Doğumdan sonra 6 ay süreyle adet görülmemesi durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bunun yanında doğumdan sonra ilk adet ne zaman görülür, sorusunun yanıtı, emzirme faktörü ile birlikte şekillenmektedir.

Emzirmenin İlk Adet Üzerindeki Etkisi

dogum_sonrasi_adet_ne_zaman.jpg
Doğumdan sonra emzirme nedeniyle adet döneminin yaşanmasını sağlayan hormonlarda düzensizlikler görülebilir. Bu, yumurtanın oluşmadığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle emzirme, tam anlamıyla yeni bir gebelikten korur, denemez. Düzenli adet kanaması, gebelik etkisiyle meydana gelen hormon değişimlerinin düzene girerek kadının cinsel organlarının normal durumuna döndüğünü göstermektedir.

Emziren annelerde kanamanın başlaması, emzirmeyenlere göre daha fazla gecikir. Bunun nedeni sütü salgılatan prolaktin hormonunun normal seviyeye inmemesidir. Sütün salgılanması için fazla miktarda üretilen hormon, yumurta gelişimini baskılayarak adeti geciktirir.

Doğumdan Sonra Adet Düzeni İçin Neler Yapılmalı


Doğumdan sonra adet olmak için neler yapmalıyım, sorusunu soran annelerin, öncelikle bitkisel beslenmeleri gereklidir. Şeker ve un gibi rahim üzerinde olumsuz etkilere sahip olan besinlerden uzak durulmalı, taze sebze ve meyve bol miktarda tüketilmelidir. Bunun dışında yapılacak ağrı vermeyen egzersizlerle anne, kan dolaşımını hızlandıracak ve adet döngüsü kontrol altına alınacaktır. Bunun yanında doğum sonrası ilk regl için anneler acele etmemeli, vücutlarına 6 ay gibi bir zaman vermelidirler.

İlgili Konular;

Doğumdan Sonra Adet Ne zaman Oldunuz ?
Doğum sonrası ilk regl
doğumdan sonra ilk adet görme zamanlarınız neler?

doğumdan sonra hiç adet olmadım