Kısaca CRP olarak adlandırılan C-Reaktif protein, iltihaplı durumlarda kandaki miktarları oldukça artan yağ hücreleri ve karaciğer hücreleri tarafından üretilen bir protein çeşididir. CRP yüksekliği neyi gösterir sorusuna verilecek spesifik bir cevap olmamakla birlikte kandaki CRP seviyesinin birçok durumda yükselebildiği ve bunun tek bir tanıya indirilmemesi gerektiği belirtilmelidir. Genel anlamda CRP seviyesinin yüksekliği kandaki enfeksiyon ve iltihap miktarının fazlalığına işaret ederken, CRP antibiyotikle düşer mi sorusu için de çoğunlukla hekim tarafından takdir edilen antibiyotiklerin bu konuda işe yaradığı görülmektedir.

crp_nedir_yuksekligi_neyi_gosterir_tedavisi_nasil_duser-600x310.jpg


CRP Proteini Özellikleri Nelerdir?
CRP proteini normal şartlarda vücutta çok düşük değerlerde bulunabilen bir protein olmakla birlikte sağlıklı kişilerde CRP türbidimetrik normal değerleri 0.8 mg/L civarında olmaktadır. Romatizmal durumlar, iltihabi hastalıklar ve bazı kötü huylu tümörlerde değer yükselerek, belirgin yüksek bir değere çıkabilse de CRP protein yüksekliği herhangi bir hastalığa özgü olmadığından CRP yüksekliği nedeniyle kesin bir teşhis koyulması da mümkün değildir. İlk belirlenen tanıdan sonra gerekli tedavi sonucunda CRP değerinin düşmemesinin ardından daha ayrıntılı incelemelerde bulunulabilir. Bunun yanında CRP değerlerinin uzun süre yüksek olarak seyretmesi, uzun süren bir iltihabi durumun varlığını da işaret edebilir. CRP seviyesi;

  • Geçirilen herhangi bir ameliyattan sonra vücutta enfeksiyon oluşup oluşmadığının tespiti için kanda CRP değeri tespiti yapılır.
  • Her türlü iltihabın takibinde CRP testi uygulanır.
  • Lenfoma adı verilen kanserlerin takiplerinde kanda CRP testi sıklıkla istenmektedir.
  • Kemik enfeksiyonlarının belirlenmesinde CRP değeri önemli veriler sağlamaktadır.
  • Bağırsak kanamaları ve şişmelerinde durumun öneminin tespitinde CRP testi önemli bir yer tutmaktadır.
  • Baş ile boyun bölgesi arasındaki şişliklerde CRP seviyesinin tespiti sağlanırken uygulanacak olan tedavi bu değerlere göre belirlenmekte, buna göre ilaç tespiti yapılmaktadır.
CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? Kandaki CRP Yüksekliği Nasıl Düşürülür? Tıklayın !

CRP Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur? Tıklayın !