Crohn hastalığına sebep olan etkenler tam olarak bilinememekte ve hastalar çoğu zaman yeterince iyileşemeden ömür boyu bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. İnce ve kalın bağırsakta meydana gelen bir rahatsızlık olan Crohn hastalığı ağızdan makata kadar vücudun hemen hemen her yerinde görülen ve çoğu zaman cerrahi müdahale gerektiren bir hastalıktır.

Crohn hastalığı ile mücadele etmek diğer hastalık türlerine göre daha zordur. Birtakım kan testi, dışkı testi, kolonoskopi, biyopsi gibi testler sonucu ortaya çıkarılan hastalığın teşhisi aşamasının zorluğu kadar hastalığın tedavi süreci de Crohn hastalığının tam olarak tedavi edilmesinden ziyade hastanın ağrılarının hafifletilmesi ve çekilen sıkıntıların azaltılması şeklinde uygulanmaktadır.

Crohn Hastalığının Sebebi Nedir?
Crohn hastalığı sinsi sinsi ilerleyen ve sindirim sisteminde etkili olan ağızdan anüse kadar olan vücutta sindirim organlarında görülebilen bir rahatsızlıktır. Sebebi tam olarak bilinememekle birlikte;

  • Bağışıklık sistemi,
  • Kalıtsal özellikler,
  • Çevresel etkenler
Crohnhastalığına sebep olduğu varsayılmaktadır. Crohn hastalığı olanlar tam olarak iyileşememekte ve yaşam boyunca bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Hastalığın en önemli belirtileri ise şunlardır:

  • İshal ve şiddetli karın ağrıları,
  • Yüksek ateş,
  • Sürekli halsizlik ve yorgunluk,
  • İştahsızlık,
  • Kilo kaybı,
  • Bağırsaklarda tıkanma ve tuvalete çıkılsa dahi sürekli bağırsakları dolu hissetme,
  • Sık tuvalet ihtiyacı,
  • Ülser,
  • Anüste meydana gelen ağrı ve hassasiyet


Crohn Hastalığı Kansere Neden Olur Mu?
Crohn hastalığının teşhis ve tedavisinde karşılaşılan güçlükler Crohn hastalığı kanser midir? sorusunu akıllara getirmektedir. Crohn hastalığının görülen en yaygın şekli bağırsaklarda meydana gelen iltihaplanmalar ve tıkanıklardır. Birçok Crohn hastalığı tamamen tedavi edilemediğinden yaşanılan bu olumsuz durum kanser ihtimalini ortaya çıkarsa da her Crohn hastasının kanser anlamına gelmez.

Tedavi aşaması göz ardı edilmiş ve doktor kontrolü gerçekleşmemiş hastalarda bazı Crohn türleri ilerleyen seviyede bağırsak kanserine neden olabilir. Bu sebeple Crohn hastalığının erken teşhisi son derece önemlidir. Yapılacak testler sonucunda özellikle bağırsaklarda meydana gelen olumsuz durumun kanser mi yoksa Crohn hastalığı mı olduğu doktorunuzun tarafından net olarak ortaya koyulacaktır.



Crohn Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Crohn hastalığı tedavisi hastanın durumuna göre tedavi edilen ve özel tedavi yöntemleri uygulanan bir rahatsızlık türüdür. Genel kapsamda;

  • İlaç tedavisi ve bazı takviye vitaminlerin alınması,
  • Beslenme önerileri,
  • Sadece bazı sıvıların tüketilmesine yönelik sıvı diyeti,
  • Crohn hastalığı ameliyatı
İle Crohn hastalığı ile mücadele edilmektedir. İlaç tedavisi ve takviye vitaminler genellikle vücutta meydana gelen iltihapları azaltıcı özellikler ile hastalığa karşı koymakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. B12, kalsiyum, demir, D vitamini gibi takviye ilaçlar ise hem hastalığın meydana getirdiği eksiklikleri onarmak hem de bağırsaklarda meydana gelen kanama ve hasarları önlemek için kullanılmaktadır.

Crohn hastalığı ile başa çıkmada tercih edilen diğer yaygın yöntem beslenme ve sıvı diyetidir. Yağlı gıdalar, alkol, kafein, baharatlı yiyecekler, mısır, fındık, brokoli, karnabahar gibi besinler ile sigara tüketimi hastalığı daha da şiddetli hale getirdiğinden bu tüketimlerden kaçınılmalıdır. Bazı kişiye özel sıvı içecek şeklinde hazırlanan diyetler ile hastalığın bağırsaklarda neden olan etkilerinden korunmaya çalışılır.

Crohn hastalığı ilerleyen dönemde ameliyatlara ulaşan sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bağırsak ve midede meydana gelen hasarlı bölgenin onarılması veya alınması şeklinde gerçekleşen bu cerrahi müdahaleler ile ilaç tedavisine cevap vermeyen daha ileri boyutlara ulaşmış Crohn hastalıkları tedavi edilmektedir. Ayrıca yapılan testlerle kanser riski ortaya çıkarılmış Crohn hastalıklarında cerrahi müdahale yöntemleriyle hastalığın daha ileri boyutlara ulaşması engellenmeye çalışılmaktadır.

Crohn hastalığı ve çocuk sahibi olmak Tıklayın !

Morbus Chron hastası olanlar Tıklayın !