Çocuklarda göz kayması nedenleri başında göz kaslarının koordinasyonsuzluğu gelir. Şaşılık olarak bilinen ve doğumdan 4 ila 6 ay sonra iyileşen göz kayması;

  • İçe,
  • Dışa,
  • Aşağı,
  • Yukarı
Olmak üzere herhangi bir yönde 4 – 6 ay sonrası gözlenmeye devam edilebilir. Göz kaslarında uyum içerisinde çalışmadığını işaret eden bu durum sürekli veya aralıklar halinde gerçekleşebilir. Erken dönemde teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bu rahatsızlık için teşhisin ardından vakit kaybedilmeden tıbbı yardıma başvurulması gereklidir.

cocuklarda_sasilik_nasil_gecer_tedavisi-600x400.jpg


Göz Kayması (Şaşılık) Ne Zaman Teşhis Edilir?
Göz kayması (şaşılık) erken çocukluk döneminde teşhis edilebilmektedir. Aileler 0-6 yaş arasındaki çocuklarında göz kayması şüphesi taşımaları halinde tanı ve tedavi için zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.

Göz Kayması (Şaşılık) Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
Yeni doğan ve 6. ay içerisinde bebeklerde göz tarama testleri yapılmakta ve bu testlerde göz kayması da kontrol edilmektedir. 6 aylık döneme kadar göz kayması yalancı şaşılık olarak değerlendirilerek normal kabul edilmektedir. 6. ay sonrasında göz kaymasının iyileşmemesi halinde sağlık kuruluşuna yapılan başvurularda ebeveynlerin göz kayması testi yaparak doğru teşhis koymaları mümkündür. Bu test oldukça basit olup testin yapılması ve teşhis konulması için fotoğraf yeterlidir. Ebeveynler çocuklarının fotoğraflarında göz kayması olup olmadığını tespit ederek doğru teşhisi kolayca koyabilmektedirler.

cocuklarda_goz_kaymasi_nasil_gecer-600x399.jpg


Göz Kayması (Şaşılık) Nasıl Tedavi Edilir?
Göz kayması gözlük ile düzelir mi sorusu, fotoğraf veya inceleme ile çocuklarında göz kayması (şaşılık) tespiti yapan ebeveynlerin yanıt aradığı soruların başında yer alır. Göz kayması (şaşılık) tedavileri;

  • Doğru gözlük kullanımı,
  • Gözün çalıştırılması,
  • Ameliyat
Olmak üzere 3 farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Yukarıdaki yöntemlerle tedavi edilemeyen durumlar ise genellikle geç kalınmış vakalar olup göz tembelliği, katarakt gibi göz hastalıklarıyla sonuçlanabilmektedir.

Bebekler de göz kayması (şaşılık) Tıklayın !

Şaşılık, sebepleri, belirtileri ve tedavisi Tıklayın !

Çocuklarda en sık görülen göz rahatsızlıkları Tıklayın !

Bebekler ve çocuklarda göz sağlığı Tıklayın !