Çinko sorunları nasıl teşhis edilir?

İlk test, çinko seviyelerini kontrol etmek için bir kan testidir. Bununla birlikte, kandaki seviyeler, vücuttaki hücrelerdeki çinko seviyeleri ile mutlaka örtüşmez. Yani normal bir kan çinko düzeyine sahip olmak mümkündür, ancak aslında çinko eksikliği olabilir. Semptomlar uyuşuyorsa ve çinko eksikliğinin muhtemel bir nedeni varsa, bazı durumlarda kan sonucu ne olursa olsun bunun olduğu varsayılabilir.

Bununla birlikte, fazla çinkonuz varsa, bu, kan testi sonucundan açıkça anlaşılmalıdır.

Gelecekte saçtaki çinko seviyelerini kontrol ederek hücrelerdeki çinko seviyelerini analiz etmek mümkün olabilir. Ancak, bu henüz yaygın olarak mevcut değildir.
cinko_eksikligi_teshis.jpg

Başka testler gerekli mi?​


Aşağıdakiler gibi ilgili unsurlar için de kan testleri yaptırabilirsiniz:
Bunun nedeni, çinko eksikliğinin veya fazlasının bu diğer elementlerin bazılarının emilimini etkileyebilmesi ve bunun tersidir. Ayrıca hayati besin maddelerinin emiliminde bir sorun olduğunda, diğerleri de yetersiz olabilir. Bu nedenle birden fazla eksikliğin kontrol edilmesi gerekebilir.

Bazen, tiroid fonksiyonu için kan testleri gibi semptomların diğer nedenler için başka testler gerekir.

Çinko eksikliği veya fazlalığından ciddi şekilde rahatsızsanız, başka testler gerekebilir. Örneğin, böbrek fonksiyonunuzu kontrol etmek için kan testleri veya sıvı eksikliği (susuz) olmadığından emin olmak için testler.

Bebeklerin erken yaşta çinko eksikliği geliştirdiği veya aile öyküsünün olduğu durumlarda, nadir görülen akrodermatitis enteropatika durumu için genetik testler uygun olabilir.