Çamaşır yıkarken doğru yöntemleri kullanmazsanız enerji israfı, çamaşırların çabuk eskimesi, fazla deterjan kullanımına neden olabilir.

Aşırı Sıcak Su

Giysiler daha düşük sıcaklıklarda yıkadıklarında şekil ve renklerini daha iyi koruyacak ve daha az eskiyecektir. Yeni ve kaliteli bir çamaşır makinanız varsa soğuk ile kirlerin tamamından kurtulabilirsiniz. Hijyenik olması gereken çamaşırlar dışında tamamı soğuk su ile yıkanabilir.

Ağır Lekeleri Makinayı Atma

Yağ gibi çıkarması zor olan lekeleri mutlaka önceden elinizde yıkayın. Lekenin üzerini ovduktan sonra makinaya atmalısınız böylece birkaç defa çamaşırın yıkanmasına engel olursunuz. Giysiler daha uzun ömürlü olur.



Çok Fazla Deterjan ve Yumuşatıcı Kullanmak

Fazla deterjan kullanımı deterjan kabını tıkayabilir ve hoş olmayan bir kokuya neden olabilir. Çok fazla yumuşatıcı, çamaşırların durulamasını daha zor hale getirir. Ambalaj üzerinde belirtilen dozajları dikkatli bir şekilde okuyun ve ölçüm kabını kullanmayı unutmayın.

Her Kumaşta Yumuşatıcı Kullanmak

Yumuşatıcılar keten gibi kumaşlarda ütülemeyi daha kolay bir hale getirebilir. Spor kıyafetleri ve sert kalması gereken eşyalarda ise yumuşatıcı kullanmamalısınız.



Her Eşyayı Makinada Yıkamak

Çamaşır makinaları hayatımızı kolaylaştırır ancak her eşya için uygun değildir. Sütyen gibi yapısı bozulmaya müsait kumaşları elinizde yıkamalısınız. Hassas yıkamalar için özel deterjan kullanabilirsiniz.

İnce Kumaşların Yıkanması

Narin kumaşlar için makinalarda özel programlamalar olsa da elinizde yıkamak en iyi yol olacaktır. Narin kumaşlar için özel deterjan kullanın. Çamaşır suyu ve yumuşatıcı kullanmayın. Kurutma makinasında kurutmayın.


Kot Pantolonları Sık Sık Yıkamak

Kot pantolonları yıkama aralığınızı uzatmayı deneyebilirsiniz. Kotlar yıkandıkça yapısı ve rengi bozulmaya başlar. Vücut özelliklerinize bağlı olarak 2 ayda bir yıkayabilirsiniz.

Yanlış Kurutma

Kurutma makinaları oldukça kullanışlıdır ancak çamaşırların yapısını bozabilir. Renklerin solmasına neden olur. Doğal güneşte kurutmak en iyi yöntem olacaktır. Güneşin en yoğun geldiği saatlerde çamaşırlarını asmayın. Bu da renginde solmalara neden olabilir.



Çamaşır Makinasının Yanlış Kullanımı

Çamaşır makinasındaki kir ve deterjan kalıntısı elbiselerinizin üzerinde kötü kokulara ve beyaz lekeler oluşmasına neden olur.

Her yıkamadan sonra makineyi havalandırın.

Her yıkamadan sonra kapaktaki fazla deterjan kalıntısını alın.

Deterjan kabını düzenli olarak çalkalayın.

Yaklaşık ayda bir, dezenfeksiyon için deterjanlı ve sirke ile boş bir makine çalıştırın.