Haftaya göre fetal ağırlık: Nasıl değişir?

Bebeğiniz hamileliğiniz boyunca düzenli olarak kilo alır, ancak her zaman aynı oranda değildir. Bir bebeğiniz varsa, bebeğinizin büyüme hızı 35. haftaya kadar hızlanır, sonra yavaşlar.

Tahminlere dayalı olarak öne çıkan bazı noktalar şunlardır:
  • 16. haftaya kadar, bir fetüs haftada ortalama 19 gram büyür, 8. haftada haftada 7 gramdan 12. haftada haftada 15 grama ve 16. haftada haftada 29 grama kademeli olarak yükselir.
  • 20 haftaya kadar, bir fetüs haftada yaklaşık 59 gram kazanıyor.
  • 30 haftaya kadar, bir fetüs her hafta yaklaşık 175 gram kazanıyor.
  • 35. haftada, bir fetüs her hafta yaklaşık 215 gram yaklaşık kazanıyor. Bu noktada büyüme hızları zirve yapar.
  • 35 hafta sonra, büyüme haftada yaklaşık 188 grama yavaşlar. (İkizler yaklaşık 28. haftada daha erken yavaşlar ve ardından her hafta ortalama 170 gramdır.)
  • Hamileliğin son birkaç haftasında, büyüme hızı 40. haftaya kadar kademeli olarak haftada yaklaşık 168 grama düşmeye devam eder.
Doktorunuz, doğum öncesi ziyaretlerinizde bebeğinizin boyutunu kontrol etmek için karnınızın üzerine gerilmiş bir mezura kullanarak bir fundal yükseklik ölçümü kullanacaktır. Yaklaşık 24 haftadan başlayarak, santimetre cinsinden ölçüm kabaca bebeğinizin gebelik yaşına uymalıdır. Örneğin, 26 haftalık hamileyseniz, fundal yüksekliğiniz yaklaşık 26 cm olmalıdır, her yönde bir santimetre verin veya alın.

Doktorunuz bebeğinizin çok küçük olduğundan endişeleniyorsa, bebeğinizin boyutunu daha doğru olan ultrasonla izleyecektir. Doktorunuz ultrason kullanarak çeşitli ölçümler (baş çevresi ve çapı, karın çevresi, femur uzunluğu) alabilir ve bunları bebeğinizin boyutunu tahmin etmek için kullanabilir. Plasentanıza giden kan akışına bakmak için bir Doppler ultrason da kullanabilirler.

Bebeğinizin tahmini ağırlığı, gebelik yaşına göre yüzde 10'un altındaysa, fetal büyüme geriliği (FGR) olarak da adlandırılan intrauterin büyüme geriliği (IUGR) teşhisi konulabilir. IUGR, hamilelik sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. IUGR'li bazı bebekler yaşlarına göre küçük görünürler, ancak bazen bebeğin düzgün büyümesini engelleyen bir sorun vardır.

Doğumda, IUGR'li bir bebeğe "gebelik yaşına göre küçük" denir. Başka açılardan sağlıklı olan SGA bebeklerin çoğu gayet iyi büyürken, bazıları (özellikle prematüre doğanlar ) sezaryen , sarılık , düşük kan şekeri ve hatta uzun vadeli gelişimsel ve sağlık sorunları gibi sorunlar açısından daha yüksek risk altındadır.