Sütlü bir fincan kahve kadar basit bir şeyin insanlarda antiinflamatuar etkisi olabilir mi? Görünüşe göre öyle, Kopenhag Üniversitesi'nden yeni bir araştırmaya göre. Proteinlerin ve antioksidanların bir kombinasyonu, bağışıklık hücrelerindeki anti-inflamatuar özellikleri iki katına çıkarır. Araştırmacılar, insanlar üzerindeki sağlık etkilerini inceleyebilmeyi umuyorlar.

Bakteriler, virüsler ve diğer yabancı maddeler vücuda girdiğinde, bağışıklık sistemlerimiz bizi korumak için beyaz kan hücrelerini ve kimyasal maddeleri konuşlandırarak tepki verir. Yaygın olarak iltihaplanma olarak bilinen bu reaksiyon, tendonlara ve kaslara aşırı yük bindiğinde de ortaya çıkar ve romatoid artrit gibi hastalıkların karakteristiğidir.

Polifenoller olarak bilinen antioksidanlar insanlarda, bitkilerde, meyve ve sebzelerde bulunur. Bu antioksidan grubu ayrıca gıda endüstrisi tarafından gıda kalitesinin oksidasyonunu ve bozulmasını yavaşlatmak ve böylece tat ve acılaşmayı önlemek için kullanılır. Polifenollerin vücutta iltihaplanmaya neden olan oksidatif stresi azaltmaya yardımcı oldukları için insanlar için sağlıklı oldukları da bilinmektedir.

Ancak polifenoller hakkında bilinmeyen çok şey var. Nispeten az sayıda çalışma, polifenoller, daha sonra tükettiğimiz gıdalara karıştırılan proteinler gibi diğer moleküllerle reaksiyona girdiğinde ne olduğunu araştırmıştır.

Yeni bir çalışmada, Gıda Bilimi Bölümü'ndeki araştırmacılar, Kopenhag Üniversitesi Veterinerlik ve Hayvan Bilimleri Bölümü'nden araştırmacılarla işbirliği içinde, polifenollerin proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerle birleştiğinde nasıl davrandığını araştırdılar. Sonuçlar umut verici.

"Çalışmada, bir polifenolün bir amino asitle reaksiyona girmesiyle bağışıklık hücrelerindeki iltihaplanma üzerindeki inhibitör etkisinin arttığını gösterdik. Bu nedenle, bu kokteylin insanlarda iltihaplanma üzerinde de yararlı bir etkiye sahip olabileceği açıkça düşünülebilir. Biz Araştırmayı yürüten Gıda Bilimi Departmanından Profesör Marianne Nissen Lund, "Şimdi, başlangıçta hayvanlar üzerinde daha fazla araştırma yapacağız. Bundan sonra, insanlar üzerindeki etkiyi incelememizi sağlayacak araştırma fonu almayı umuyoruz" diyor.

Çalışma, Journal of Agricultural and Food Chemistry Akademik Dergisi'nde yeni yayınlandı.

Enflamasyonla mücadelede iki kat daha iyi​

Araştırmacılar, polifenolleri proteinlerle birleştirmenin anti-inflamatuar etkisini araştırmak için bağışıklık hücrelerine yapay enflamasyon uyguladılar. Bazı hücreler, bir amino asitle reaksiyona giren çeşitli dozlarda polifenoller alırken, diğerleri sadece aynı dozlarda polifenoller aldı. Bir kontrol grubu hiçbir şey almadı.

Araştırmacılar, polifenoller ve amino asitlerin kombinasyonu ile tedavi edilen bağışıklık hücrelerinin, yalnızca polifenollerin eklendiği hücrelere göre enflamasyonla mücadelede iki kat daha etkili olduğunu gözlemlediler.

"Şu anda hücre deneylerinde anti-enflamatuar etkiyi gözlemlemiş olmak ilginç. Ve açıkçası, bu sağlık üzerindeki etkileri daha ayrıntılı bir şekilde anlama konusunda bizi daha fazla ilgilendirdi. Dolayısıyla, bir sonraki adım, hayvanlar üzerindeki etkileri incelemek olacak. " diyor aynı zamanda çalışmanın kıdemli yazarı olan Sağlık ve Tıp Bilimleri Fakültesi Veterinerlik ve Hayvan Bilimleri Bölümü'nden Doçent Andrew Williams.

Sütlü kahvede bulunur​

Araştırmacılar tarafından yapılan önceki çalışmalar, polifenollerin et ürünleri, süt ve biradaki proteinlere bağlandığını göstermiştir. Başka bir yeni çalışmada, moleküllerin sütlü bir kahve içeceğinde de birbirine bağlanıp bağlanmadığını test ettiler. Gerçekten de kahve çekirdekleri polifenollerle doludur, süt ise protein açısından zengindir.

"Sonuçlarımız, polifenoller ve proteinler arasındaki reaksiyonun incelediğimiz bazı sütlü kahve içeceklerinde de meydana geldiğini gösteriyor. Aslında, reaksiyon o kadar hızlı gerçekleşiyor ki, üzerinde çalıştığımız gıdaların hiçbirinde bundan kaçınmak zor oldu. şimdiye kadar," diyor Marianne Nissen Lund.

Bu nedenle araştırmacı, reaksiyonun ve potansiyel olarak yararlı anti-inflamatuar etkinin, proteinler ve meyve veya sebzelerden oluşan diğer yiyecekler birleştirildiğinde de ortaya çıktığını hayal etmekte zorlanmamaktadır.

Marianne Nissen Lund, "Süt veya yoğurt gibi bir miktar protein eklediğinizden emin olursanız, örneğin sebzeli bir et yemeğinde veya bir smoothie'de benzer bir şeyin olacağını hayal edebiliyorum" diyor.

Endüstri ve araştırma topluluğu, polifenollerin başlıca avantajlarını dikkate almıştır. Bu nedenle, en iyi kaliteyi elde etmek için gıdalara doğru miktarlarda polifenollerin nasıl ekleneceği üzerinde çalışıyorlar. Yeni araştırma sonuçları bu bağlamda da umut verici:

Marianne Nissen Lund, "İnsanlar o kadar fazla polifenol emmediğinden, birçok araştırmacı polifenollerin vücuttaki emilimini artıran protein yapılarında nasıl kapsülleneceğini araştırıyor. Bu strateji, polifenollerin anti-enflamatuar etkilerini artırma gibi ek bir avantaja sahip" diye açıklıyor Marianne Nissen Lund...

Araştırma Danimarka Bağımsız Araştırma Fonu tarafından finanse ediliyor ve Almanya'daki Dresden Teknik Üniversitesi ile işbirliği içinde yürütülüyor.

Polifenol Gerçekleri​

  • Polifenoller, insanlar için önemli olan doğal olarak oluşan bir antioksidan grubudur.
  • Vücudumuzdaki sağlıklı kimyasal maddelerin ve organların oksidasyonunu önler ve geciktirir, böylece onları hasar veya yıkımdan korur.
  • Polifenoller çeşitli meyve ve sebzelerde, çayda ve kahvede bulunur.
  • Antioksidan özelliklerinden dolayı polifenoller gıda endüstrisinde özellikle yağların oksidasyonunu en aza indirgemek, gıdaların kalitesinin bozulmasını önlemek, tatsızlık ve acılaşmayı önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Hikaye Kaynağı:
Kopenhag Üniversitesi - Fen Fakültesi tarafından sağlanan materyaller . Not: İçerik, stil ve uzunluk için düzenlenebilir.

Dergi Referansları :
  1. Jingyuan Liu, Mahesha M. Poojary, Ling Zhu, Andrew R. Williams, Marianne N. Lund. Fenolik Asit-Amino Asit Eklentileri, Ana Fenolik Asitlerle Karşılaştırıldığında Makrofajlarda Belirgin İmmünomodülatör Etkiler Gösterir . Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi , 2023; DOI: 10.1021/acs.jafc.2c06658
  2. Mahesha M. Poojary, Michael Hellwig, Thomas Henle, Marianne N. Lund. Polifenoller ve proteinler arasındaki kovalent bağ: Kafeik asit-sistein ve klorojenik asit-sistein eklentilerinin sentezi ve bunların süt içeceklerinde miktarının belirlenmesi . Gıda Kimyası , 2023; 403: 134406 DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.134406