Diş alveoliti nasıl tedavi edilir?

İlk adım, alveolde bulunan kalıntıları ortadan kaldırmak için etkilenen bölgeyi salin solüsyonu ile temizlemek için bir uzmana görünmektir. Ayrıca enfeksiyon için ilaçlar (hem analjezikler hem de antibiyotikler) uygulayacaktır. Öte yandan klorheksidinli gargaraların öneminden de bahsetmek gerekir. Kısacası dental alveolit tedavisinin 10 ile 15 gün arasında sürdüğü tahmin edilmektedir.

ilk iki gün boyunca sadece çorba, smoothie, sahanda yumurta ve patates püresi gibi yumuşak yiyecekler yiyin. En az bir hafta boyunca kafein, alkol, sıcak maddeler, gazlı içecekler veya tütün ürünleri içmeyin.

Alveolit Tedavisi​


Diş hekimi dikkatli bir küretaj ve etkilenen alveolün doğru bir şekilde temizlenmesi yoluyla hastanın ağzına doğrudan müdahale edecektir. Gerekirse hasta lokal anesteziye tabi tutulur. Diş hekimi daha sonra doğrudan alveolar seviyede ağrı kesici ve analjezik bir ilaç uygulayacaktır.
alveolit_evde_tedavisi_tuzlu_su_karanfil_yagi.jpg
Pansuman ağrının şiddetine bağlı olarak ağrı geçene kadar 1-3 günde bir değiştirilir. Ağrı geçer geçmez, diş çekilen bölgenin kendi kendine iyileşmesine izin verilmelidir.

Karanfil yağı bir macunla karıştırıldığında yatıştırıcı özelliklerinden dolayı diş çekilen bölgenin tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmıştır.

Ağrıyı ve hafif şişliği hafifletmek için hasta, ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç (NSAID) alabilir. Ayrıca, küçük bir damla karanfil yağı bir pamuğa uygulanabilir ve hasta uygun bir pansuman için doktora görününceye kadar soketin üzerine yerleştirilebilir. Ilık tuzlu su ile durulamak da iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Alveolit tedavisi, aşağıdakileri içeren 5 adımdan oluşur:

  1. İlk olarak, diş hekiminiz diş çekimi yapılan bölgeyi temizleyecek ve çekim bölgesinin etrafındaki yiyecek, kalıntı ve bakterileri temizleyecektir.
  2. Daha sonra ilaçlı bir pansuman ile yuvayı dolduracaklar. Bu, yeni yiyecek parçacıklarının ve kalıntıların diş yuvasına girmesini önlemeye yardımcı olur.
  3. Pansuman yerleştirildikten sonra, iyileşme sürecinde pansumanın değiştirilmesi için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz.
  4. Ameliyattan sonra diş hekiminiz iyileşmeye yardımcı olması için size antibiyotikler, ağrı kesici ilaçlar ve/veya irrigasyon solüsyonu reçete edebilir. İbuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler de alabilirsiniz.
  5. Bakterileri ve yiyecek parçacıklarını temizlemek için ağzınızı günde birkaç kez tuzlu suyla çalkalamak da önemlidir. Çoğu gargara, ekstraksiyon alanları için çok serttir ve alkol içerir, bu da alveolit oluşumu riskini artırır.
Ağrı kesicilerle ağrı düzelmezse veya nefesiniz kötüleşirse hemen diş hekiminizi arayın. Bu daha ciddi bir enfeksiyonun işareti olabilir.

Alveolit kendiliğinden geçer mi?​


Alveolit de kendi kendini iyileştirebilir, ancak doğal seyri ağrılı olacak ve ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçların basit alımı sadece semptomları geçici olarak hafifletecektir.

Ayrıca yirmi yaş dişlerinin çıkarılmasından sonraki bakım talimatlarını dikkatli bir şekilde takip etmeli ve iyi ağız hijyeni uygulamalısınız. Ameliyattan sonra en az bir hafta çekim bölgesini fırçalamaktan kaçının.