Akrilik kumaş nedir? sorusunun yanıtı; sentetik polimer olan ve akrilik liflerden üretilen kumaş türüdür. Akrilik elyaf, yapay elyaf çeşitleri arasında yüne en çok benzeyen kumaş türlerinden biridir. Dünyada artan tekstil ihtiyacı sonrasında yüne duyulan talepler üzerine ve yünün özelliklerine sahip yapay lif araştırmaları sonucunda akrilik kumaş bulunmuştur. Ayrıca yapısı itibariyle pamuklu kumaşa da çok benzemektedir. Kırışıklıklara ve lekelere karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Her türlü rengi çok iyi tutar ve güneşte solmaya, renk değişimine karşı oldukça dayanıklıdır.

Günlük hayata kullanılan giysilerden, nevresim takımlarına kadar sürekli temas halinde bulunulan kumaşlar gün geçtikçe daha ucuz ve daha uzun ömürlü olması adına bir takım kimyasal değişikliklere uğramıştır. Kimyasal olarak işlenen sentetik kumaşlar insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Her ne kadar yeni teknoloji kumaşlar olarak vitrinlerdeki yerlerini alıyor olsalar da akrilik kumaşlar, polyester kumaşlardan sonra gelen en zararlı kumaş türüdür.



Akrilik Kumaşın Zararları
Akrilik kumaş yazın giyilir mi, sıcak tutar mı gibi sorular oldukça fazla sorulmakta ve sağlığa olan zararları merak edilmektedir. Polyester, naylon ve akrilik kumaş zararları, sağlık açısından oldukça fazladır. Giyimde, ev tekstilinde ve mobilyalarda bu tarz kumaşlardan üretilen ürünlerden uzak durulması oldukça önemlidir. Kimyasal özellik taşıyan ve nefes almayan bu kumaşlar kalıcı sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktadır. Her ne kadar bu kumaş türleri dayanıklılığı, leke tutmaması, buruşmaması gibi özellikleriyle tercih ediliyor olsa da farklı alanlarda kullanımı daha faydalıdır.



Akrilik ipeklerden yapılmış kumaşlar, özellikle çocuklar açısından teri emmedikleri için vücut ısısını bozarak gribal enfeksiyonlara yol açabilir. Çocuk kıyafetlerinde çok fazla tercih edilmemelidir. Çünkü polimer plastiğin hammaddesi olduğundan kanserojendir. Hava almayan ve teri kurutmayan bir yapıya sahip olduğu için akrilik kumaşları kıyafet olarak alırken dikkat edilmesi gerekiyor.

Kumaşlara dair bilmeniz gerekenler Tıklayın !

Sakız Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar? Tıklayın !

Kız çocuğuna dikiş nasıl öğretilir? Tıklayın !