Yumurtlama, adet döngüsü içinde yumurtalıklardan bir tanesinin olgunlaşmış bir yumurta bırakmasıdır. Ergenlikten menopoza kadar devam eden yumurtlama, gebeliğin gerçekleşmesi açısından gerekli bir durumdur.
Yumurtlamayla ilgili sorunlar bazı kadınların düzenli olarak yumurtlayamamasına neden olabilmektedir. Bu durumda doğal yolla gebe kalmak zorlaşmakta ve kısırlık görülebilmektedir. Yumurtlama bozukluklarına neden olan pek çok faktör olabileceği için gebeliğe yönelik olarak kişiye özel tedavi belirlenmesi önemlidir.
Yumurtlamanın doğurganlık açısından önemini, yumurtlama bozukluklarını ve bu bozuklukların tedavisinde başvurulabilecek yöntemleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Yumurtlama Nedir?
Ortalama bir adet döngüsünün 21 gün ila 35...
Web uygulamasını kur
How to install the app on iOS
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
- Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz.
Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Tüp Bebek Tedavisi Prof. Dr. Bülent Tıraş
Tüp bebek tedavisi nedir ve nasıl yapılır ? Tüp bebek aşamaları nelerdir ?
Filtreler
Gösterilecekler:
Yüklüyor…
Pelvik inflamatuar hastalık, rahmi, fallop tüplerini ve yumurtalıkları etkileyen bir enfeksiyondur. Pelvik inflamatuar hastalığın nedeni genelde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olmaktadır. Hastalık belirtileri arasında mide ve karın ağrısı ile vajinal akıntı görülebilmektedir. Pelvik inflamatuar hastalık, antibiyotiklerle tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle enfeksiyon şüpheniz varsa bir an önce doktora gitmeniz gerekir.
Pelvik İnflamatuar Hastalık Nedir?
Pelvik inflamatuar hastalık, rahimde, fallop tüplerinde ve yumurtalıklarda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur. Bu hatalık, bazı bakterilerin vajinadan üreme organlarına sıçramasıyla meydana gelmektedir. Genelde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların...
Gebelik komplikasyonları, gebelik sırasında yaşanan hastalıkları veya sağlık sorunlarını ifade etmektedir. Gebeliğiniz sırasında komplikasyon oluşma riskini azaltmak için yapabileceğiniz en iyi şey, doktor ziyaretlerinizi aksatmamak ve yaşadığınız belirtiler varsa bunları doktorunuza anlatmak olacaktır. Komplikasyonların erken dönemde tespit edilmesi ve hemen tedaviye başlanması, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından çok önemlidir.
Gebelik komplikasyonlarının neler olduğunu, nasıl tedavi edildiğini, ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini ve gebelik komplikasyonlarına dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Gebelik Komplikasyonu Nedir?
Gebelik komplikasyonu, gebelik sırasında annenin ve bebeğin...
Doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlerin sık başvurdukları yöntemlerden biri olan tüp bebek tedavisi, duygusal olduğu kadar çiftleri ekonomik açıdan da etkileyebilen bir süreçtir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi fiyatlarının kişiye göre artıp artmadığı ve hangi faktörlere göre belirlendiği sıkça merak edilen bir konudur.
Tüp bebek tedavisi, sürece çok sayıda uzmanın dahil olduğu çok aşamalı bir süreçtir. Bu süreçte temel tedavi planı herkes için aynı ücret olsa da süreç boyunca çiftlerin ihtiyaçlarına göre ihtiyaçlarda değişiklik olabileceğinden dolayı tüp bebek tedavisi fiyatlarının kişiye göre hem artış hem de azalış gösterebilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde farklı adımlarda karşılaşabileceğiniz ücretleri, süreçte ihtiyaç...
Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinde anne-baba adaylarını en fazla heyecanlandıran aşamalardan bir tanesidir. Düzenli olarak doktor ziyareti, kan testleri, ultrasonlar, ilaçlar ve iğnelerden sonra gelinen bu aşama, gebelik testi yapmadan önceki son aşamadır.
Embriyo transferi, rahim ağzından geçirilen ince bir kateter yardımıyla embriyonun rahme transfer edilmesiyle gerçekleşmektedir. Embriyo transferinden sonra gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için 10 ila 14 gün kadar beklemek ve sonrasında gebelik testi yapmak gerekmektedir.
Embriyo transferi sonrası gebelik şansını arttırmak için yapılabilecek çok fazla şey bulunmamakla birlikte bu süreci en iyi şekilde anlamak için dikkat edebileceğiniz noktaları bu yazıda...
Günümüzde kadınların çocuk sahibi olmayı daha geç yaşlara bırakmasıyla birlikte yumurta dondurma işlemi sıkça tercih edilir bir prosedür haline gelmiştir. Kadının yaşının ilerlemesiyle birlikte doğurganlığı azaldığı için çocuk sahibi olmak zorlaşmaktadır. Ancak yumurta dondurma prosedürüyle saklanan yumurtalar ilerleyen yıllarda kullanılarak kadının kendi yumurtasıyla gebe kalması mümkün olabilmektedir.
Yumurta dondurma, döllenmemiş yumurtaların dondurularak saklanmasıyla gerçekleştirilmektedir. Gelecekte bebek sahibi olmak istemesine rağmen şu an istemeyen veya kanser tedavisi gibi tedavilere başlayacak olan kadınlar, doğurganlıklarını korumak adına yumurtalarını dondurmak isteyebilmektedir.
Yumurta dondurmanın detaylarını, hangi...
Tüp bebek tedavisinde çatlatma iğnesi, içinde insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonu bulunan bir enjeksiyondur. Çatlatma iğnesi, tüp bebek gibi kısırlık tedavilerinde yumurtanın olgunlaşmasını yumurta toplama için yumurtanın bırakılmasını sağlamaktadır.
HCG, gebeliğin başarılı bir şekilde ilerlemesi için progesteron seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. İdrarda ve gebelik testlerinde gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için ölçülen hormon da yine hCG hormonu olmaktadır.
Bu yazıda kısırlık tedavilerinde çatlatma iğnesinin ne zaman ve nasıl kullanıldığını ve hCG hormonuna dair merak ettiklerinizi okuyabilirsiniz.
Çatlatma İğnesi Nedir?
Çatlatma iğnesi, markası ne olursa olsun içerisinde hCG bulunan enjeksiyonlardır...
Spiral, rahme yerleştirilerek istenmeyen gebeliklerin önlenmesini sağlayan T şeklindeki ufak bir cihazdır. Bakır ve hormonal olmak üzere iki tür spiral bulunmaktadır. Bakır spiraller, spermlerin fallop tüplerine ilerleyişini ve embriyonun rahim iç zarına tutunmasını engellerken hormonal spiraller ise progesteron salgılayarak gebeliği engellemektedir.
Hem bakır hem de hormonlu spiraller güvenilir doğum kontrol yöntemleri olmakla birlikte nadiren de olsa spiralin kayması söz konusu olabilir. Bu durumda spiral rahimden dışarı kayabilir, yanlış konumlanmış veya rahim duvarlarına gömülmüş olabilir veya rahmi delerek karın boşluğuna doğru ilerleyebilir. Spiral kaydığı zaman gebeliğe karşı koruma sağlamayacağı için spiralin iplerini düzenli...
Yerleşme kanaması, her kadında görülmemekle birlikte bazı kadınlarda embriyonun rahim içine tutunması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hafif kanama ya da lekelenme şeklinde görülen bu yerleşme kanaması bazen anne adayları açısından endişe verici olabilse de endişelenmeye gerek yoktur.
Yerleşme kanaması sonrası ne zaman test yapılması gerektiği dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Evde yapılan gebelik testlerinde erken dönemde yapıldığında henüz vücuttaki hormon seviyelerinin henüz yeteri kadar artmamasından dolayı gebelik oluşmasına rağmen negatif sonuç alınabilmektedir.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapmanız gerektiğini ve yerleşme kanamasına dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Yerleşme Kanaması Nedir...
Eritrosit veya kırmızı kan hücresi yüksekliği, kandaki eritrositlerin normalin üzerinde olduğunu ifade etmektedir. Eritrositler, beyaz kan hücreleri ve trombositlerle birlikte kanın büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Oksijenin tüm vücutta taşınmasına yardımcı olan eritrositlerin kanda normalden fazla olması, altta yatan bir sağlık sorunu olduğuna işaret edebilmektedir.
Eritrosit yüksekliğinde kandaki oksijen taşıyan hücrelerde bir artış vardır. Bunun nedeni bazen vücudun yeteri kadar oksijen almasını engelleyen bir durumu telafi etmeye çalışmasından kaynaklanmaktadır. Bazense eritrosit üretimini arttıran hastalıklar veya ilaçlar söz konusu olabilmektedir.
Eritrosit yüksekliğinin nedenlerini, belirtilerini, gebelikte eritrosit...
Polikistik over sendromu veya PKOS, kadınların doğurganlığını etkileyebilen bir bozukluktur. PKOS, yumurtlamayı etkilediğinden dolayı yumurtlamanın ara sıra gerçekleşmesi veya hiç gerçekleşmemesi nedeniyle kadının gebe kalma şansı azalmaktadır.
Tüp bebek tedavisi, yumurtlamayı kontrol altına almak ve yumurtaların doğru zamanda bırakılmasını sağlamak için ilaç kullanılan bir tedavidir. Tüp bebek sürecinde yumurtlamadan önceki ve embriyo transferinden sonraki süreç ilaçlarla kontrol edildiği için hormonal dengesizlik yaşama riski daha azdır. Bu da PKOS hastalarında erken gebelik kaybı riskinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Polikistik over sendromunda tedavi seçeneklerini ve tüp bebek tedavisinden neler bekleyebileceğinizi bu yazıda...
Tiroit bezi, boynun ön tarafında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroit bezinin ürettiği hormonlar, vücut metabolizmasını düzenlemekten ve çok önemli fonksiyonlardan sorumludur. Tiroit sağlığı ve doğurganlık arasındaki ilişki oldukça önemli olduğu için tiroit beziyle ilgili yaşanan sorunlar, doğurganlıkla ilgili birtakım sıkıntılara yol açabilmektedir.
Tiroit bozuklukları, tiroit bezinin fonksiyonun gerektiği şekilde yerine getirememesiyle meydana gelmektedir. Tiroit bezinin çok fazla çalışması hipertiroidi olarak isimlendirilirken çok az çalışması ise hipotiroidi olarak isimlendirilmektedir. Hem hipotiroidi hem de hipertiroidi doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Tiroidin gebelik üzerindeki etkilerini, tiroit...
Adetiniz geciktikten sonra gebelik testi yapmış olmanıza rağmen negatif sonuçla karşılaşmanız mümkündür. Adet gecikmesinin ardından gebelik testinden negatif sonuç alınmasının pek çok nedeni olabilir. Negatif sonucun nedeni vücutta henüz yeteri kadar gebelik hormonu üretilmemesinden kaynaklanabileceği gibi adetin gebelik dışında bir nedenden ötürü gecikmesinden de kaynaklanabilmektedir.
Gebelik testinden negatif sonuç aldıktan sonra hala adet olmadıysanız, yapabileceğiniz en iyi şey testi tekrar yapmak olacaktır. Birkaç gün sonra tekrar test yaptığınızda alacağınız sonuç yüksek ihtimalle kesin olacaktır. Bununla birlikte ortada yanlış giden bir şeyler olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
Adet...
Yıllarca doğum kontrol hapı kullandıktan sonra bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz, hapların doğurganlığınızı etkileyip etkilemediğini merak ediyor olabilirsiniz. Doğum kontrol haplarının kısırlığa neden olmadığını, doğum kontrol hapı kullanmış kadınlarla kullanmamış kadınların gebe kalma ihtimallerinin benzer olduğunu söylemek mümkündür.
Doğum kontrol haplarının yanı sıra hormonlu diğer doğum kontrol yöntemlerinin de doğurganlık üzerinde uzun süreli etkilerinin olmadığı bilinmektedir. Vajinal halka, spiral ve doğum kontrol iğnesi dahil olmak üzere hormonlu doğum kontrol yöntemleri, gelecekte gebe kalma ihtimalinizi engellemeyecektir.
Doğum kontrol hapının doğurganlık üzerindeki etkilerini, doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra ne...
Doğum sonrası kanama, hem normal hem de sezaryen doğum sonrası görülen kanamadır. Löşi adı verilen bu kanama, bebeğin büyümesine yardımcı olmak için rahimde gelişen fazladan kanın ve dokunun atılması için meydana gelmektedir.
Löşi, doğum sonrası iyileşme sürecinin normal bir parçası olup genelde doğumdan sonraki birkaç gün yoğun bir şekilde gelmektedir. Yoğun şekilde başlayıp gittikçe hafifleşen ve birkaç hafta içinde sona eren bu kanama genelde herhangi bir komplikasyona neden olmamaktadır.
Doğum sonrası kanamanın nedenlerini, ne kadar sürdüğünü, hangi durumlarda doktorunuzu aramanız gerektiğini ve doğum sonrası kanamaya dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Doğum Sonrası Kanama Nedir?
Doğum sonrası kanama ya...
Emzirme döneminde hamile kalınıp kalınmadığı, annelerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Genelde emzirme döneminde hamile kalınmadığı düşüncesi hakim olsa da yumurtlamanın başlamasıyla birlikte hamile kalmak mümkündür.
Emzirme, yumurtlamayı belli bir süre baskılasa da bu sürenin ne kadar olduğu kadından kadına değişiklik göstermektedir. Bu nedenle emzirme döneminde hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrol yöntemlerine başvurmanız gerekir.
Emzirme döneminde hamilelik belirtilerini, hamile kalmak veya kalmamak için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Emzirirken Hamile Kalınır mı?
Gün içinde bebeğinizi her 4 saatte bir, gece ise her 6 saatte bir emziriyorsanız, vücudunuz yumurtlamayı doğal olarak...
Miyom embolizasyonu nedir, nasıl yapılır ve yan etkileri nelerdir? Rahimdeki miyomları tedavi eden minimal invaziv bir yöntem. İnce bir kateterle rahim arterlerine girilerek miyomların beslenme kaynağı tıkanır, miyomlar küçülür. Yan etkileri ve detayları burada.
Miyom Embolizasyonu Nedir?
Miyom embolizasyonu, rahimde bulunan miyomların küçülmesini sağlamak adına kan akışını kesmek için uygulanan bir tekniktir. Genelde çok iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayan miyom embolizasyonu, rahimdeki iyi huylu tümörlerin tedavisinde kullanılmaktadır.
Rahim miyomları, küçük boyutlarda olabildikleri gibi greyfurt büyüklüğüne ulaşabilen oluşumlardır. Miyomların neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte bu oluşumlara sıkça rastlanmaktadır...
Doğum kontrol hapı gibi hormonal bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız, yan etki olarak ara kanama ile karşılaşabilirsiniz. Ara kanama, adet dönemi dışında görülen vajinal kanamalara verilen isim olup genelde lekelenme olarak hafif bir şekilde görülmektedir.
Doğum kontrol hapları özellikle ilk aylarda ara kanamaya neden olabilmektedir. Doğum kontrol hapı alırken hapları her gün aynı saatte kullanmaya özen göstererek kanama riskini azaltabilirsiniz. Bununla birlikte doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan sonra birkaç ay içinde kanamanız durmuyorsa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.
Doğum kontrol hapının neden kanamaya yol açtığını, neler yapabileceğinizi ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz...
Sekonder infertilite, daha önce bebek sahibi olunmasına rağmen tekrar gebe kalmada veya gebeliği sürdürmede yaşanan zorluğu ifade etmektedir. Sekonder infertilitenin nedenleri, daha önce gebeliğin hiç gerçekleşmediği primer infertilite nedenleri ile benzerlik göstermektedir.
35 yaşından gençseniz ve bir yıldır korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamıyorsanız, doktorunuzla konuşmanız gerekir. 35 yaşın üzerindeyseniz ise altı ay boyunca gebe kalamamanız halinde doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Doktorunuz, hem sizin hem de eşinizin doğurganlığını değerlendirerek sekonder infertiliteye neden olan faktörleri anlamaya çalışacaktır.
Sekonder infertilitenin nedenlerini ve neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Sekonder...
Sperm şekli ya da morfolojisi, spermin görünümünü tanımlamak için kullanılmaktadır. Spermin şekli, testislerde sperm gelişiminin nasıl olduğuna dair bilgi vermektedir. Testislerde sperm üretiminde sorunlar olması halinde spermde şekil bozukluğu meydana gelebilir. Genetik özellikler, kimyasallara maruz kalma ve enfeksiyon gibi pek çok faktör spermde şekil bozukluğuna neden olabilir.
Erkeklerde kısırlığın nedeni genelde düşük sperm sayısı olsa da spermin şekli de doğurganlık üzerinde etkili olabilmektedir. Spermin yumurtaya nüfuz edebilmesi için belli bir şekle sahip olması gerektiğinden dolayı şekil bozukluğu olan spermlerin bu becerisinde azalma olabilir.
Sperm şeklinin nasıl olması gerektiğini, spermde şekil bozukluğu tedavisini ve...