Yöresel Tarif Patatesli Kol Böreği (Selva Un Sponsorluğunda)

Yöresel Yemekler

Genel değerlendirme puanınız ?

  • 1 puan

    OY: 0 0,0%
  • 2 puan

    OY: 0 0,0%
  • 3 puan

    OY: 0 0,0%
  • 4 puan

    OY: 0 0,0%
  • 5 puan

    OY: 1 3,6%
  • 6 puan

    OY: 1 3,6%
  • 7 puan

    OY: 3 10,7%
  • 8 puan

    OY: 5 17,9%
  • 9 puan

    OY: 5 17,9%
  • 10 puan

    OY: 13 46,4%

  • Ankete Katılan
    28

sumuklukiz

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
26 Ocak 2014
380
258
Herkese selamlar,
Yarışmanın bitimine kısa bir süre kala yetiştim ben de :)
Düşündüm taşındım börek yapayım dedim.
Yapımı kolay, malzemesi az sadece biraz el oyalayan bir tarif.

Hamur için
4 su bardağı un
1+3/4 su bardağı su
tuz
$1.jpg

İç malzemesi için
5 adet orta boy patates
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz
karabiber
kırmızı toz biber
$2.jpg

Ve böreklerin üstüne sürmek için 1 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI
Öncelikle hamuru yoğurmakla başlıyoruz. 4 su bardağı unu havuz şeklinde açıp içine tuzu ilave ediyoruz. Ardından azar azar su ekliyoruz. Hamur elimize yapışmayan ama kolay şekil alabilen bir kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Streç filme sarıp iç malzemesi hazır olana kadar dinlendiriyoruz.



İç harcını hazırlamak için öncelikle 5 adet patatesi küçük küçük doğrayıp haşlıyoruz.
$11.jpg $12.jpg

1 adet soğanı rendeleyip tereyağında kavuruyoruz.

Haşlanan patatesleri kavrulan soğanların üzerine ilave ediyoruz. Tahta kaşık yardımıyla püre haline getirmeden ufak parçalara ayırıyoruz. Üzerine tuz, karabiber ve toz kırmızı biber ekliyoruz.

Böreğin hamuru ve iç harcı hazır. Şimdi bezeleri yağlamak için kullanacağımız tereyağ ve sıvıyağ karışımını yapmamız lazım. Yaklaşık 100 gr tereyağ ve yarım su bardağı sıvıyağ yeterlidir.

Geriye sadece dinlenmiş hamuru bezelere ayırıp açmak kaldı. Hamuru 6 bezeye ayırıyoruz, oklava ile tabak büyüklüğünde açıp altını ve üstünü bol bol yağlıyoruz.

Oklavayla işimiz bitti şimdi elimizle hamuru inceltebildiğimiz kadar inceltiyoruz. Şekilde gördüğümüz gibi yırtık pırtık olması sorun değil yuvarlayınca görünmüyor:KK1: İyice açtığımız hamurlara iç harcı koyup sıkı sıkı sarıyoruz.
$26.jpg $27.jpg

Yağlanmış fırın tepsisine sardığımız börekleri diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derecedeki fırına gönderiyoruz :KK64:
$29.jpg $30.jpg

Böreklerin üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarıyoruz. Bıçakla minik parçalara ayırıyoruz.
$31.jpg $32.jpg

Ve afiyet olsun diyoruz:nazar:
$33.jpg

PÜF
1. Hamuru yağlamak için sıvı yağ ve katı yağ karışımı kullanılmalıdır.
2. Bezeleri elle inceltirken kenarları kalın kalır, bunları elimizle iyice inceltmemiz gerekir.

TEŞEKKÜR
Hamurun tarifi için Zerrin Damgacı Tomruk'a teşekkür ederim.

Ben yaparken çok keyif aldım,
Yarışmaya katıldığım için de ayrıca mutluyum.
Herkese başarılar dilerim.
 
Yeni tarif surpriz oldu.Boregin çok güzel görünüyor canim.Eline saglik.Basarilar dilerim.:KK16:
 
Ne iyi yapmışsın son anda katılarak , patates kategorisi olur da patatesli börek olmaz mı diyorduk bizde :KK56:

Ellerine sağlık , başarılar dilerim .
 
Ne iyi yapmışsın son anda katılarak , patates kategorisi olur da patatesli börek olmaz mı diyorduk bizde :KK56:

Ellerine sağlık , başarılar dilerim .

çok teşekkür ederim :KK16:
anca vakit bulabildim ilk günden beri düşünüyordum ne yapsam diye :KK1:
ben de şaşırdım aslında hamur işi olmaz mı acaba diye de düşünmedim değil :KK1:
 
bu boşnak böreği .. yalnız tepsiye dizilişi farklı ama yapılış aynı . ben bir kere yaptım ama çok kuru oldu neden acaba ?birde hamuru ele açarken ince açamıyorum ben . mantı yaparkende çekiştiriyorum sürekli ama kağır gibi olmuyor . normalde kağır gibi olması lazımincecik . bazı yerler kalın kalıyor .margarin kullanıyorum iilla tereyağ mı kullanmak gerekiyor ince olması için ?
 
way çok nefis. canım ellerine sağlık
börekleri çok severim :KK33: senin böreğin de çok güzel görünüyor eminim tadı da öyledir :KK19:
 
Son düzenleme:
bu boşnak böreği .. yalnız tepsiye dizilişi farklı ama yapılış aynı . ben bir kere yaptım ama çok kuru oldu neden acaba ?birde hamuru ele açarken ince açamıyorum ben . mantı yaparkende çekiştiriyorum sürekli ama kağır gibi olmuyor . normalde kağır gibi olması lazımincecik . bazı yerler kalın kalıyor .margarin kullanıyorum iilla tereyağ mı kullanmak gerekiyor ince olması için ?

bu böreğin özelliği bol yağlı olması belki yağını az sürüyor olabilirsiniz, ya da unu fazla gelirse incelmeden kopar hemencecik.
illa tereyağı kullanmak gerekmiyor bence margarin de olabilir ama sıvıyağ olması lazım kıtırlığı için.
 
bu böreğin özelliği bol yağlı olması belki yağını az sürüyor olabilirsiniz, ya da unu fazla gelirse incelmeden kopar hemencecik.
illa tereyağı kullanmak gerekmiyor bence margarin de olabilir ama sıvıyağ olması lazım kıtırlığı için.

bu ölçülerle deneyeyim bir belki hamuru sert yaptım ondandır . dikkat edicem bidahakine ..
 
Ve sonunda bir börek taçlandırdı yarışmamızı :KK52:
Ellerine sağlık yarışmada başarılar dilerim :KK16:
 
ellerine sağlıkk harika olmuşş bizde böyle yapıyoruz böreği :) boşnak böreği :) canım cekti vallaa :) başarılar :):KK56::KK56::KK56:
 
X