- 26 Ocak 2014
- 380
- 258
- Konu Sahibi sumuklukiz
- #1
Herkese selamlar,
Yarışmanın bitimine kısa bir süre kala yetiştim ben de :)
Düşündüm taşındım börek yapayım dedim.
Yapımı kolay, malzemesi az sadece biraz el oyalayan bir tarif.
Ve böreklerin üstüne sürmek için 1 adet yumurta sarısı
Öncelikle hamuru yoğurmakla başlıyoruz. 4 su bardağı unu havuz şeklinde açıp içine tuzu ilave ediyoruz. Ardından azar azar su ekliyoruz. Hamur elimize yapışmayan ama kolay şekil alabilen bir kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Streç filme sarıp iç malzemesi hazır olana kadar dinlendiriyoruz.
İç harcını hazırlamak için öncelikle 5 adet patatesi küçük küçük doğrayıp haşlıyoruz.
1 adet soğanı rendeleyip tereyağında kavuruyoruz.
Haşlanan patatesleri kavrulan soğanların üzerine ilave ediyoruz. Tahta kaşık yardımıyla püre haline getirmeden ufak parçalara ayırıyoruz. Üzerine tuz, karabiber ve toz kırmızı biber ekliyoruz.
Böreğin hamuru ve iç harcı hazır. Şimdi bezeleri yağlamak için kullanacağımız tereyağ ve sıvıyağ karışımını yapmamız lazım. Yaklaşık 100 gr tereyağ ve yarım su bardağı sıvıyağ yeterlidir.
Geriye sadece dinlenmiş hamuru bezelere ayırıp açmak kaldı. Hamuru 6 bezeye ayırıyoruz, oklava ile tabak büyüklüğünde açıp altını ve üstünü bol bol yağlıyoruz.
Oklavayla işimiz bitti şimdi elimizle hamuru inceltebildiğimiz kadar inceltiyoruz. Şekilde gördüğümüz gibi yırtık pırtık olması sorun değil yuvarlayınca görünmüyor İyice açtığımız hamurlara iç harcı koyup sıkı sıkı sarıyoruz.
Yağlanmış fırın tepsisine sardığımız börekleri diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derecedeki fırına gönderiyoruz
Böreklerin üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarıyoruz. Bıçakla minik parçalara ayırıyoruz.
PÜF
1. Hamuru yağlamak için sıvı yağ ve katı yağ karışımı kullanılmalıdır.
2. Bezeleri elle inceltirken kenarları kalın kalır, bunları elimizle iyice inceltmemiz gerekir.
TEŞEKKÜR
Hamurun tarifi için Zerrin Damgacı Tomruk'a teşekkür ederim.
Ben yaparken çok keyif aldım,
Yarışmaya katıldığım için de ayrıca mutluyum.
Herkese başarılar dilerim.
Yarışmanın bitimine kısa bir süre kala yetiştim ben de :)
Düşündüm taşındım börek yapayım dedim.
Yapımı kolay, malzemesi az sadece biraz el oyalayan bir tarif.
Hamur için
4 su bardağı un
1+3/4 su bardağı su
tuz
İç malzemesi için
5 adet orta boy patates
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz
karabiber
kırmızı toz biber
4 su bardağı un
1+3/4 su bardağı su
tuz
İç malzemesi için
5 adet orta boy patates
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz
karabiber
kırmızı toz biber
Ve böreklerin üstüne sürmek için 1 adet yumurta sarısı
YAPILIŞIÖncelikle hamuru yoğurmakla başlıyoruz. 4 su bardağı unu havuz şeklinde açıp içine tuzu ilave ediyoruz. Ardından azar azar su ekliyoruz. Hamur elimize yapışmayan ama kolay şekil alabilen bir kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Streç filme sarıp iç malzemesi hazır olana kadar dinlendiriyoruz.
İç harcını hazırlamak için öncelikle 5 adet patatesi küçük küçük doğrayıp haşlıyoruz.
1 adet soğanı rendeleyip tereyağında kavuruyoruz.
Haşlanan patatesleri kavrulan soğanların üzerine ilave ediyoruz. Tahta kaşık yardımıyla püre haline getirmeden ufak parçalara ayırıyoruz. Üzerine tuz, karabiber ve toz kırmızı biber ekliyoruz.
Böreğin hamuru ve iç harcı hazır. Şimdi bezeleri yağlamak için kullanacağımız tereyağ ve sıvıyağ karışımını yapmamız lazım. Yaklaşık 100 gr tereyağ ve yarım su bardağı sıvıyağ yeterlidir.
Geriye sadece dinlenmiş hamuru bezelere ayırıp açmak kaldı. Hamuru 6 bezeye ayırıyoruz, oklava ile tabak büyüklüğünde açıp altını ve üstünü bol bol yağlıyoruz.
Oklavayla işimiz bitti şimdi elimizle hamuru inceltebildiğimiz kadar inceltiyoruz. Şekilde gördüğümüz gibi yırtık pırtık olması sorun değil yuvarlayınca görünmüyor İyice açtığımız hamurlara iç harcı koyup sıkı sıkı sarıyoruz.
Yağlanmış fırın tepsisine sardığımız börekleri diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derecedeki fırına gönderiyoruz
Böreklerin üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarıyoruz. Bıçakla minik parçalara ayırıyoruz.
PÜF
1. Hamuru yağlamak için sıvı yağ ve katı yağ karışımı kullanılmalıdır.
2. Bezeleri elle inceltirken kenarları kalın kalır, bunları elimizle iyice inceltmemiz gerekir.
TEŞEKKÜR
Hamurun tarifi için Zerrin Damgacı Tomruk'a teşekkür ederim.
Ben yaparken çok keyif aldım,
Yarışmaya katıldığım için de ayrıca mutluyum.
Herkese başarılar dilerim.