• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evde Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları

Efser

Nirvana
Pro Üye
8 Aralık 2011
45.595
165.553
798
$image.webp
1 litre inek sütü (organik olmasına özen göstermelisiniz)
1 yemek kaşığı organik ev yapımı yoğurt
1 tutam şeker
1 tutam tuz
Hazırlanışı

İlk öncelikle satın aldığınız sütü ortalama beş dakika kadar kaynatmalısınız. Yoğurdu mayalamak için hazır yoğurt kullanmamalısınız.
Kaynattığınız sütü ılımaya bırakmalısınız.
Ara ara sütü kontrol ederek fazla soğumamasına izin vermemelisiniz. Süte parmağınızı batırdığında elinizi yakmayacak ısıda olmalı. Fazla ılıyan süt ile mayalanan yoğurt kıvamlı olmaz.
Ufak bir tabağa 1 yemek kaşığı yoğurdu, tuzu ve şekeri ilave ederek karıştırmalısınız. Üzerine ılıttığınız sütten bir miktar ekleyerek iyice karıştırmalısınız. Kaynattığınız sütün üzerine hazırladığınız karışımı ekleyerek karışım yayılana kadar karıştırmalısınız.
Tenceredeki karışımın kapağını kapatarak üzerine bir bez ile iyice sarmalısınız.(yaz aylarında fazla sıkı sarmamaya özen gösterilmelidir. Aksi takdirde yoğurdun kıvamı çok sulu olabilir)
Uyumaya bıraktığınız yoğurdu 4 – 5 saat sonra açarak kontrol etmelisiniz. Kontrol ettiğiniz yoğurdu hemen buzdolabında dinlenmeye kaldırmalısınız.
İlk 24 saat içinde yoğurdu bozmamaya özen göstermelisiniz. 24 saat sonra yoğurdunuz hazır olacaktır.
Ev yapımı yoğurtta dikkat edilmesi gereken püf noktalar:
Ev yapımı yoğurtlarda kullanılan sütün yağ oranı fazla olursa yoğurt daha güzel tutacaktır.
Süt elde edilen inek eğer yeşillik ile beslenmişse hazırladığınız yoğurt cıvık olacaktır.
Hazır sütler ile hazırlanan yoğurtlar organik süt kadar lezzetli olmayabilir.
Yoğurdunuzu mayalamak için kullanacağınız yoğurdun ev yapımı olmasına özen göstermelisiniz. Bu şekilde yoğurdunuz daha koyu olur.
Sıcak aylarda mayalanan yoğurtların üzeri fazla sarılmamalıdır. Aksi takdirde yoğurt ekşiyebilir.
Yoğurt mayasına ilave edilen toz şeker yoğurdun daha çabuk mayalanmasını sağlar. Tuz ise yoğurdun ekşimesini önler.
Eğer hazırladığınız yoğurt tutmadıysa:

Hazırladığınız yoğurt herhangi bir nedenden dolayı tutmadıysa geri dönüşüm için yapılacak bir şey yoktur. Ancak sütün içine bir miktar yoğurt ekleyerek kaynatabilir ve peynir kesiği elde edebilirsiniz.
Sütü olması gerekenden ılık mayalamışsanız ve yoğurt tutmamışsa yoğurt kabını sıcak su dolu bir leğene oturtarak üzerini kapatmalısınız ve belli aralıklarda yoğurdun katılaşıp katılaşmadığını kontrol etmelisiniz. Yoğurt katılaştığı zaman su dolu leğenin içinden alarak buzdolabına koymalısınız.
Ev yapımı yoğurdu seviyorsunuz ancak mayaladığınız yoğurt kıvamını tutturamıyorsanız yılmadan denemelisiniz. Tecrübeniz arttıkça daha iyi sonuçlar alacağınızdan emin olabilirsiniz…


Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Back