- 13 Temmuz 2010
- 3.692
- 437
Merhaba Hanimlar,
Uzun bir süre sonra tekrar yarismaya katilma hevesi geldi bana. Aslinda iyi de oldu cünkü uzun zamandir ugrastirici bir yemek yapmamistim, esim bayram etti. Yalniz, iki kisi oldugumuz ve cabucak da doydugumuz icin büyük ölcülerde yemek yapmadim, bir sofra donatamadim, sonra ziyan olmasindan hoslanmiyorum cünkü.
Süslü Saksi Sokagi`ni da aciklamak isterim. Nadir Göktürk`ün yeni sarkisi. Yemegi sadece bu müzikle yaptim. Yerken bile bu sarkiyi dinledim. Katkisi olduguna cok eminim. :46
Siz de tarifi okurken dinlemek isterseniz:
Umarim tarifi begenirsiniz ve denemeye karar verip afiyetle yersiniz. O kadar lezzetli oluyor ki sade pilav yemegi uzun bir süre rafa kaldirabilirsiniz, o derece.
Eglenceli bir yarisma olmasi dilegiyle, tarife geciyorum:
ET MALZEMELERI:
300gr dana kusbasi
1 adet sogan
2 dis sarmisak
Bir tutam maydanoz
1 kasik salca
Damak tadi ölcüsüne göre nane, kirmizi biber ve tuz.
4 kasik zeytinyagi.
YAPILISI:
Öncelikle tencereye yagi döküp hafif kizdirdiktan sonra kücük kücük dogradigimiz etleri ilave ediyoruz. Benim kasap cimri günündeydi sanirim, en yagli yerinden verdigi icin elimde cok az et kaldi, fotograf sizi yaniltmasin.  Pilavin üzerine konacagi icin, kücük kücük dogramaktan yanayim ama siz istediginiz büyüklügü tercih edebilirsiniz. Ayrica kuzu eti sevenler, kuzu eti de kullanabilirler.
Et suyunu salinca, yine ince ince dogradigimiz soganlari ve sarmisaklari ilave ediyoruz. (Bazilari, önce sogan ve sarmisagi öldürmeyi tercih ediyor, bence et suyunu saldiktan sonra eklenen sogan ve sarmisak ete daha cok tadini veriyor.) Bu asamadan sonra, tencereyi kapatip bir 5-10 dakika pismesini sagliyoruz. Ardindan maydanozlari (dileyen biraz daha fazla kullanabilir) ve salcayi ilave edip karistirip, kaynar su ekleyip, pismeye birakiyoruz.
Yaklasik bir 10 dakika daha orta ateste pistikten sonra bir bardak et suyunu kenara aliyoruz.
Bu islemi tamamladiktan sonra etimize bir bardak kaynar su daha ilave edip kisik ateste pismeye birakiyoruz.
Bazen tencere farkindan, etin kalitesinden vs. farkli zamanlarda pisiyor, tekrar su ilave etmeniz gerekirse mutlaka kaynar su ekleyin. Önemli olan; -en son- etin bütün suyunu cekmis olmasidir.
Eti son tattiginizda pismis veya pismeye yakinsa, tuzunu, biberini ve nanesini de ekleyip kisa bir sure daha pisirin ve yemegin altini kapatin. (Ete kesinlikle tuzu önceden katmayin, eti sertlestirir.)
PILAV MALZEMELERI
2 adet kücük boy patlican
2 su bardagi pirinc
3 su bardagi su
2 adet havuc
2 yemek kasigi arpa sehriye
Bir tutam tuz ve karabiber
Zeytinyagi
YAPILISI:
Pilava baslamadan önce küp küp dogradigimiz patilacanlarimizi öncelikle 15dk kadar tuzlu suda bekletiyoruz, bu islem patlicanin acisini alir.
Daha sonra sudan cikardigimiz patlicanlari süzüp, kagit havlu üzerinde bekletip kuruluyoruz.
Kuruladigimiza emin olduktan sonra bir tavada 3 kasik zeytin yagi ile patlicanlarimizi kizartiyoruz.
Kizartma islemi bittikten sonra yine kagit havlu serdigimiz bir tabaga alarak, yagini cekmesini saglayabiliriz, böylece pilavimiz cok daha hafif ve lezzetli olacaktir.
Diger bir yandan 2 su bardagi pirinci ilik suda yaklasik 20dk kadar bekletiyoruz. Bu islemin ardindan sicak suda ovusturarak yikama islemini gerceklestiriyoruz.
Pirinclerin suyu süzülürken yarim su bardagindan biraz az zeytinyagini bir tencerede kizdiriyoruz. Üzerine arpa sehriyeleri ekleyip orta ateste kizarttiktan sonra rendelemis oldugumuz havuclari da ilave ederek karistirmaya devam ediyoruz. Eger havuclar yagi cok ceker ve baktiginizda size cok kuru duruyormus hissi verirse, biraz daha zeytinyagi ekleyebilirsiniz.
Havuclar hafiften öldükten sonra suyu süzülmüs olan pirincimizi ekliyoruz. Isiyi biraz arttirip, pirinclerden metal bir ses cikana kadar kavurmaya devam ediyoruz. (yaklasik 4-5 dakika)
Ardindan 1 su bardagi kenara ayirdigimiz et suyu olmak üzere, 2 su bardagi da kaynamis su ekliyoruz. Patlicanlari da hemen icine atip pirincin yüzeyine tahta kasik yardimi ile yayip, tuz ve karabiberini ekliyor, bir kere karistiriyor ve tencerenin kapagini kapatiyoruz.
Suyunu cekene kadar pisiriyoruz. Pilav ne kadar süre pismeli sorusu oldukca muammali. Cünkü pirincin cinsine göre degiskenlik gösterebiliyor fakat yaklasik olarak kisik ateste 20 dakikayi buluyor. Pistikten sonra tencereyi kenara alip, icerisine kagit havlu yerlestirip, yaklasik bir 15 dakika dinlenmeye birakiyoruz.
Bütün bu islemler tamamlandiktan sonra ben evdeki yuvarlak bir kaba pilavimi doldup altina bir tabak kapadiktan sonra ters cevirerek, pilav tepesi olusturdum. Daha büyük oranlarda pisirseydim kek kabini kullanacaktim fakat bu ölcüler icin kek kalibi oldukca büyük. Fotografta gördügünüz gibi kabin icine yine ters olarak kücük bir tabak koydum. Amacim bosluk yaratarak, eti oraya doldurmakti. Gelin görün ki kap tabagima cok genis geldi.
Dogal olarak ben baska bir kap kullanip ters cevirip sonra tepesini özenle bir kasik yardimiyla actim ve icerisine etleri doldurduktan sonra bir tavada zeytinyagi ile öldürdügüm bir adet kabuklari soyulmus domates sosundanen tepeye ilave ettim.
Tarifimiz bu kadar, simdi taze naneli cacik ile birlikte afiyetle yemegi yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Not: Zeytinyagi yerine hakiki tereyag kullanarak da tarifi deneyebilirsiniz. Iki sekilde de asiri lezzetli oluyor. Ben hafif olanini tercih ettim.
Uzun bir süre sonra tekrar yarismaya katilma hevesi geldi bana. Aslinda iyi de oldu cünkü uzun zamandir ugrastirici bir yemek yapmamistim, esim bayram etti. Yalniz, iki kisi oldugumuz ve cabucak da doydugumuz icin büyük ölcülerde yemek yapmadim, bir sofra donatamadim, sonra ziyan olmasindan hoslanmiyorum cünkü.
Süslü Saksi Sokagi`ni da aciklamak isterim. Nadir Göktürk`ün yeni sarkisi. Yemegi sadece bu müzikle yaptim. Yerken bile bu sarkiyi dinledim. Katkisi olduguna cok eminim. :46
Siz de tarifi okurken dinlemek isterseniz:
Umarim tarifi begenirsiniz ve denemeye karar verip afiyetle yersiniz. O kadar lezzetli oluyor ki sade pilav yemegi uzun bir süre rafa kaldirabilirsiniz, o derece.
Eglenceli bir yarisma olmasi dilegiyle, tarife geciyorum:
ET MALZEMELERI:
300gr dana kusbasi
1 adet sogan
2 dis sarmisak
Bir tutam maydanoz
1 kasik salca
Damak tadi ölcüsüne göre nane, kirmizi biber ve tuz.
4 kasik zeytinyagi.
YAPILISI:
Öncelikle tencereye yagi döküp hafif kizdirdiktan sonra kücük kücük dogradigimiz etleri ilave ediyoruz. Benim kasap cimri günündeydi sanirim, en yagli yerinden verdigi icin elimde cok az et kaldi, fotograf sizi yaniltmasin.  Pilavin üzerine konacagi icin, kücük kücük dogramaktan yanayim ama siz istediginiz büyüklügü tercih edebilirsiniz. Ayrica kuzu eti sevenler, kuzu eti de kullanabilirler.
Et suyunu salinca, yine ince ince dogradigimiz soganlari ve sarmisaklari ilave ediyoruz. (Bazilari, önce sogan ve sarmisagi öldürmeyi tercih ediyor, bence et suyunu saldiktan sonra eklenen sogan ve sarmisak ete daha cok tadini veriyor.) Bu asamadan sonra, tencereyi kapatip bir 5-10 dakika pismesini sagliyoruz. Ardindan maydanozlari (dileyen biraz daha fazla kullanabilir) ve salcayi ilave edip karistirip, kaynar su ekleyip, pismeye birakiyoruz.
Yaklasik bir 10 dakika daha orta ateste pistikten sonra bir bardak et suyunu kenara aliyoruz.
Bu islemi tamamladiktan sonra etimize bir bardak kaynar su daha ilave edip kisik ateste pismeye birakiyoruz.
Bazen tencere farkindan, etin kalitesinden vs. farkli zamanlarda pisiyor, tekrar su ilave etmeniz gerekirse mutlaka kaynar su ekleyin. Önemli olan; -en son- etin bütün suyunu cekmis olmasidir.
Eti son tattiginizda pismis veya pismeye yakinsa, tuzunu, biberini ve nanesini de ekleyip kisa bir sure daha pisirin ve yemegin altini kapatin. (Ete kesinlikle tuzu önceden katmayin, eti sertlestirir.)
PILAV MALZEMELERI
2 adet kücük boy patlican
2 su bardagi pirinc
3 su bardagi su
2 adet havuc
2 yemek kasigi arpa sehriye
Bir tutam tuz ve karabiber
Zeytinyagi
YAPILISI:
Pilava baslamadan önce küp küp dogradigimiz patilacanlarimizi öncelikle 15dk kadar tuzlu suda bekletiyoruz, bu islem patlicanin acisini alir.
Daha sonra sudan cikardigimiz patlicanlari süzüp, kagit havlu üzerinde bekletip kuruluyoruz.
Kuruladigimiza emin olduktan sonra bir tavada 3 kasik zeytin yagi ile patlicanlarimizi kizartiyoruz.
Kizartma islemi bittikten sonra yine kagit havlu serdigimiz bir tabaga alarak, yagini cekmesini saglayabiliriz, böylece pilavimiz cok daha hafif ve lezzetli olacaktir.
Diger bir yandan 2 su bardagi pirinci ilik suda yaklasik 20dk kadar bekletiyoruz. Bu islemin ardindan sicak suda ovusturarak yikama islemini gerceklestiriyoruz.
Pirinclerin suyu süzülürken yarim su bardagindan biraz az zeytinyagini bir tencerede kizdiriyoruz. Üzerine arpa sehriyeleri ekleyip orta ateste kizarttiktan sonra rendelemis oldugumuz havuclari da ilave ederek karistirmaya devam ediyoruz. Eger havuclar yagi cok ceker ve baktiginizda size cok kuru duruyormus hissi verirse, biraz daha zeytinyagi ekleyebilirsiniz.
Havuclar hafiften öldükten sonra suyu süzülmüs olan pirincimizi ekliyoruz. Isiyi biraz arttirip, pirinclerden metal bir ses cikana kadar kavurmaya devam ediyoruz. (yaklasik 4-5 dakika)
Ardindan 1 su bardagi kenara ayirdigimiz et suyu olmak üzere, 2 su bardagi da kaynamis su ekliyoruz. Patlicanlari da hemen icine atip pirincin yüzeyine tahta kasik yardimi ile yayip, tuz ve karabiberini ekliyor, bir kere karistiriyor ve tencerenin kapagini kapatiyoruz.
Suyunu cekene kadar pisiriyoruz. Pilav ne kadar süre pismeli sorusu oldukca muammali. Cünkü pirincin cinsine göre degiskenlik gösterebiliyor fakat yaklasik olarak kisik ateste 20 dakikayi buluyor. Pistikten sonra tencereyi kenara alip, icerisine kagit havlu yerlestirip, yaklasik bir 15 dakika dinlenmeye birakiyoruz.
Bütün bu islemler tamamlandiktan sonra ben evdeki yuvarlak bir kaba pilavimi doldup altina bir tabak kapadiktan sonra ters cevirerek, pilav tepesi olusturdum. Daha büyük oranlarda pisirseydim kek kabini kullanacaktim fakat bu ölcüler icin kek kalibi oldukca büyük. Fotografta gördügünüz gibi kabin icine yine ters olarak kücük bir tabak koydum. Amacim bosluk yaratarak, eti oraya doldurmakti. Gelin görün ki kap tabagima cok genis geldi.
Dogal olarak ben baska bir kap kullanip ters cevirip sonra tepesini özenle bir kasik yardimiyla actim ve icerisine etleri doldurduktan sonra bir tavada zeytinyagi ile öldürdügüm bir adet kabuklari soyulmus domates sosundanen tepeye ilave ettim.
Tarifimiz bu kadar, simdi taze naneli cacik ile birlikte afiyetle yemegi yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Not: Zeytinyagi yerine hakiki tereyag kullanarak da tarifi deneyebilirsiniz. Iki sekilde de asiri lezzetli oluyor. Ben hafif olanini tercih ettim.