Danıştay'dan SBS kararı: 1 milyon 112 bin adaya şok

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.297
42.836
1 milyon 112 bin adayın sınav sonucu yeniden değerlendirilecek.
Son yapılan SBS'nin yerleştirmesinin yürütmesi durduruldu. Bu sonuca göre 1 milyon 112 bin adayın sınav sonucu yeniden değerlendirilecek.

SBS'de Almanca ve İngilizce testlerinin cevap anahtarlarını karıştırılınca 718 öğrencinin puanı yanlış hesaplanmıştı. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Danıştaya başvurdu. milliyet

"Olayda; Seviye Belirleme Sınavının 08 Haziran 2013 tarihinde gerçeklestirildigi, sınav sonuçlarının 12 Temmuz 2013 tarihinde açıklandıgı, aynı gün söz konusu sınavda Almanca ve Fransızca testlerini cevaplayan 718 adayın yabancı dil testlerine iliskin degerlendirmede yanlışlık yapıldığının tespit edilmesi nedeniyle Almanca ve Fransızca testlerinden sınava giren adayların yeniden degerlendirilmesinin yapıldığı vebu testlere iliskin yeni puanların saat 17:00'da açıklandıgı, ancak her bir ögrencinin sınavdaki dogruları ve yanlıslarının her aday için belirlenen ham puanları belirlediği, tüm adayların ham puanları toplamının, sınava giren
ögrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalamasının bulundugu, ham puanların, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapmasının hesaplandıgı, adayın her bir teste ait standart puanının; o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme islemi sonunda elde edildigi, her test için hesaplanan standart puanların, Türkçe ve Matematik dersleri için dört, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler için üç, Yabancı Dil için iki katsayısı ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanının bulundugu, testlerin
ağırlıklı standart puanlarınındatoplanarak, Toplam Agırlıklı Standart Puan'ın (TASP) bulundugu, hesaplanan toplam agırlıklı standart puanın, kendi içinde en küçügü 100 ve en büyügü 700 olan bir puan dagılımına dönüştürüldügü ve sonuç olarak test ortalamaları ile
standart sapmalarının digertüm öğrencilerin puanını ve Türkiye geneli basarı sıralamasını, dolayısıyla yerlestirme islemlerini etkilediği anlasıldıgından, yalnızca Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın sınav sonuçlarının ve cevap anahtarının degil, sınava giren tüm adayların tamamının sınav sonuçlarının ve cevap anahtarlarının yeniden degerlendirilmesi gerektigi sonucuna varılmıstır.

Kaldı ki; davalı idarenin iddia ettigi gibi, söz konusu değisimin ögrenci yerlestirmedeki etkisinin yok denecek kadar az olması hali dahi hukuken kabul edilebilir bir durum olmadıgı cihetle dava konusu islemi hukuka uygun hale getirmeyecektir. Bu durumda; 08 Haziran 2013 tarihinde yapılan Seviye Belirleme Sınavı sonuçlarının, Milli Egitim Bakanlığı Merkezi Sistemle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerlestirme Yönergesi ve 2013 yılı Ortaögretim Kurumlarına Geçis Sistemi-Seviye Belirleme Sınavı Basvuru Kılavuzu'nun sınav sonuçlarının değerlendirilmesine iliskin hükümlerine uygun olarak hesaplanmadıgı anlasıldıgından dava konusu islemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Öte yandan, 08 Haziran 2013 tarihinde yapılan ve sonuçları dogru hesaplanmayan Seviye Belirleme Sınavına katılan 1.112.604 ögrenci için dava konusu islemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların olusabilecegi tartısmasızdır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu islemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar dogabileceginden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliginden itibaren 7 gün içerisinde Bölge Idare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 10/01/2014 tarihinde oybirligiyle karar verildi. milliyet

Son düzenleme:
az önce oğlu fen lisesinde okuyan bir arkadaşımdan duydum hala şokundayım...

olabilir mi?? böyle bir ihtimal var mı??? varsa ne olacak bu çocuklar??

sadece yabancı dil puanı yanlış hesaplanan çocuklarınki mi değişecek??

bu ülke nereye gidecek, gidiyor...

1 milyon 112 bin adayın sınav sonucu yeniden değerlendirilecek.
Son yapılan SBS'nin yerleştirmesinin yürütmesi durduruldu. Bu sonuca göre 1 milyon 112 bin adayın sınav sonucu yeniden değerlendirilecek.

SBS'de Almanca ve İngilizce testlerinin cevap anahtarlarını karıştırılınca 718 öğrencinin puanı yanlış hesaplanmıştı. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Danıştaya başvurdu. milliyet

Ya bugün bende bir aptallık var anlamıyorum,yada bu haberlerin oluru yok chess.
Tamam sınavı ellerine yüzlerine bulaştırmışlarda,herkesin sınavı yeniden değerlendirilirse ne olacak.:KK51:Çocuk 1 dönem boyunca Galatasaray lisesine devam etmiş,dur bakalım,senin puanın buraya yetmiyormuş deyip okuldan mı çıkartacaklar:26:

Ülkenin haline bak ya, kopya skandallari yetmezmis, üst zümrenin cocuklarina sorular dagitilmazmis gibi basimiza bir de yanlis hesaplamalar cikti.

Mükemmelin kiyisindan bile gecemeyecek bir egitim sistemimiz var, bir de beter-in kiyilarinda dolanan sinav yönetimimiz var ki sormayin!

Yazik günah ülkemin cocuklarina...

Ama hakki calinan her bir cocugun vebali boyunlarinda...

Bunun böyle olacağı ta en başından belliydi. Yaz aylarında bu konuda onlarca haber yaptık, MEB’i uyarmaya çalıştık. Ama hiç dinlemediler. Ve bugün bu noktaya gelindi.

Peki bundan sonra ne olacak?
Okullarda birinci yarıyıl bitmek üzere ve puanların yeniden hesaplanıp, yeniden yerleştirme yapılması neredeyse imkansız.
Ama ortada da bir haksızlık var ve bunun giderilmesi gerekir.
MEB eminim ki enerjisini, yine, çözüm üretmek için değil karara itiraz için harcayacaktır ve bu da yeni bir zaman ve itibar kaybı demek.
Oysa, bir an önce kararı kabullenip, çıkış yolları arasa çok daha iyi olur.
Örneğin puanlar yeniden hesaplanır ve bir üst tercihine çıkma olasılığı olan öğrenciler için söz konusu okullarda ekstra kontenjanlar açılarak, gitmek isteyenlere bu olanak tanınır. Ortalık da öyle tahmin edildiği gibi çok fazla karışmaz.
Muhtemeldir ki bu hakkı kazanan öğrencilerden pek çoğu, bir üst tercihlerine gitmek istemeyecektir ama o hakkın tanınması, devletin adalete ve çocuklara olan saygısını ortaya koyacaktır ki, bu çok önemli.
MEB bugüne kadar hep inat ederek ve dayatarak bir şeyler yapmaya çalıştı ve hemen her yanlışı da yargıdan döndü.
Keşke bu yanlışı da, gördüğü anda düzeltseydi de bu noktalara gelinmeseydi!..

Bu konuda çözüm önerileri olan bize göndersin, hep birlikte değerlendirelim, ilgililere iletelim…

Abbs Güçlü...Eğitimajansı.

Ya bugün bende bir aptallık var anlamıyorum,yada bu haberlerin oluru yok chess.
Tamam sınavı ellerine yüzlerine bulaştırmışlarda,herkesin sınavı yeniden değerlendirilirse ne olacak.:KK51:Çocuk 1 dönem boyunca Galatasaray lisesine devam etmiş,dur bakalım,senin puanın buraya yetmiyormuş deyip okuldan mı çıkartacaklar:26:

anlayan bize de anlatsın parkon, linke de sürekli birşeyşer ekliyorlar, 15 gün içinde bakanlık itiraz edebilirmiş,
Etkisi yeniden hesaplanınca anlaşılır

Kararda, şöyle devam edildi:

"Davalı idare tarafından her ne kadar; hatalı değerlendirildiği tespit edilen 718 adayın yabancı dil testlerinin sınav sonuçlarının açıklandıgı gün ilgili mevzuata uygun olarak yeniden değerlendirildiği, tüm sınav kağıtlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği kabul edilse bile, yabancı dil testlerinde standart sapmada oluşan kaymanın 0,003 (binde üç) düzeyinde olduğu, bu yeni hesaplanan standart sapma esas alınarak yapılacak hesaplama sonucunda 4,8 olan test ortalamasında değişime sebep vermeyeceği, yerleştirmede esas olanın ortaöğretime yerleştirme puanı olduğu, yapılacak yeni bir değerlendirme sonucunda standart sapmadaki binde 3'lük değişimin ortaögretime yerleştirme puanındaki etkisinin 0,0001 (onbinde bir) düzeyinde olduğu ve söz konusu değişimin öğrenci yerleştirmedeki etkisinin yok denecek kadar az olduğu savunulmuş ise de, muhtemel değişimin öğrenci yerleştirmesindeki etkisinin, puanların yeniden hesap edilerek yerleştirmenin buna göre yapılması ile ortaya çıkacağı açık olduğundan anılan iddiaya itibar edilmemiştir. Kaldı ki; davalı idarenin iddia ettiği gibi, söz konusu değişimin öğrenci yerleştirmedeki etkisinin yok denecek kadar az olması hali dahi hukuken kabul edilebilir bir durum olmadığı cihetle dava konusu işlemi hukuka uygun hale getirmeyecektir."

denmiş

bu arada bu sene yaptıkları artık teog mu oldu adı, onun sonuçlarıda hala yok, neredeyse 50 gün olmuş, bakalım ondan ne inciler çıkacak, bir sınavı beceremediler onlarcasını nasıl becerecekler

bu arada bu sene yaptıkları artık teog mu oldu adı, onun sonuçlarıda hala yok, neredeyse 50 gün olmuş, bakalım ondan ne inciler çıkacak, bir sınavı beceremediler onlarcasını nasıl becerecekler

Teog sorularına baktın mı chess.
Fende 2 soru tamamen tartışmalıydı,fen öğretmenleri bile çelişkiye düşmüşler ,hepsi itiraz etti ama sorular iptal edilmedi.
Fen öğretmenlerinin emin olmadığı soruyu öğrenci şans eseri doğru sallasa ne geçecek ellerine bir anlasam.

Son 5 yılda bu kaçıcı hata ?? Bu kacıncı skandal ??

Bıkmadınız skandallara ımza atmaktan şu sınavlarda.

Eğitim sistemini konuşmuştuk geçenlerde bir başlıkta...Yavas yavas denilmişti iyileşme kökten olacak.Gittikçe batıyoruz görmüyorlar ama..

Son 5 yılda bu kaçıcı hata ?? Bu kacıncı skandal ??

Bıkmadınız skandallara ımza atmaktan şu sınavlarda.

Eğitim sistemini konuşmuştuk geçenlerde bir başlıkta...Yavas yavas denilmişti iyileşme kökten olacak.Gittikçe batıyoruz görmüyorlar ama..

Neyi doğru yaptılar ki yazık çocuklara.

Fende 2 soru tamamen tartışmalıydı,fen öğretmenleri bile çelişkiye düşmüşler ,hepsi itiraz etti ama sorular iptal edilmedi.
Fen öğretmenlerinin emin olmadığı soruyu öğrenci şans eseri doğru sallasa ne geçecek ellerine bir anlasam.

yok canım görmedim, doğrudur valla, insanda psikoloji bırakmadılar, şimdiden endişeliyim 6. sınıf için

O teog da ıngılızce soruları nasıldı ondan haberınız var mı ??
Mufredattakı ılk 4 unıteden sorumluyken neredeyse 4-5 soru tamamen 16.unıteden cıktı.
Ya soruların zorlugu ? Sınav resmen elementary sevıyesındeydı.Yanı dıyorlar kı bu soruları sadece ozel okula giden 8.sınıf cocukları cozsun.Onlar basarılı olsun.Koy cocugu ,koy cocugunun basarısı kımın umurunda???Tabii bunlar olurken olası başarısızlıkta ilçe milli eğitim müdürün müdürde ogretmenın tepesine çöküyor.Kım kıme diş geçirebilirse işte.Olan var gücüyle çabalayıp öğrencisinin başarısını isteyen öğretmene en çokta bu adaletsiz sınav sistemi içinde eriyip giden kenarda köşede kalmış çocuklara oluyor.

Sınavdakı mufredat dışı sorular hakkında bizde Abbas Güçlüye yazdık vasıtasıyla mebe birçok ildeki ingilizce öğretmenleri ama kaale bile alınmadık.

O teog da ıngılızce soruları nasıldı ondan haberınız var mı ??
Mufredattakı ılk 4 unıteden sorumluyken neredeyse 4-5 soru tamamen 16.unıteden cıktı.
Ya soruların zorlugu ? Sınav resmen elementary sevıyesındeydı.Yanı dıyorlar kı bu soruları sadece ozel okula giden 8.sınıf cocukları cozsun.Onlar basarılı olsun.Koy cocugu ,koy cocugunun basarısı kımın umurunda???Tabii bunlar olurken olası başarısızlıkta ilçe milli eğitim müdürün müdürde ogretmenın tepesine çöküyor.Kım kıme diş geçirebilirse işte.Olan var gücüyle çabalayıp öğrencisinin başarısını isteyen öğretmene en çokta bu adaletsiz sınav sistemi içinde eriyip giden kenarda köşede kalmış çocuklara oluyor.

Sınavdakı mufredat dışı sorular hakkında bizde Abbas Güçlüye yazdık vasıtasıyla mebe birçok ildeki ingilizce öğretmenleri ama kaale bile alınmadık.

Evet hepsini inceledim soruların, ingilizcede genel olarak seviyelerinin üstü gibi gelmişti ama müfredatı bilmediğimden çıkmaması gereken sorulardan haberim yoktu.
Özellikle din sorularıda seviye üstü gibi geldi bana.
Dediğiniz gibi bu soruları yapabilecek bir kesim vardır mutlak.
Yakında anasınıfında bile torpil konuşacak bu ülkede.

sbs, ygs,lys, kpss vs... hepsi rezalet durumda. kpssde geçen yıl 4 soru iptal edilmişti. bir soru hazırlamayı bile beceremeyenler kalkıp bizim bilgimizi ölçüyor...:KK19:

güvenemiyorum artık..

yarın bir gün "hadi bakalım atamanız iptal oldu" diyeceklerinden de korkuyorum...

bir ülkede hukuksuz-kuralsız-kanunsuz, beceriksizce işler yapılırsa o ülkenin geleceği karanlıktır...

devlete güvenemezsek nasıl yaşayacağız....

yaşasın süper, yeni eğitim sistemi...bedava (!) kitap dağıtmakla olmuyormuş demek ki...

bu işin sonunu çok merak ediyorum...sıkıntı nerededir nasıl düzeltilecek...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı,mahkemenin SBS'ye ilişkin kararı sonrası, "Öğrencilerimiz de, velilerimiz de rahat olsun her şey kontrol altında" dedi. Avcı, "Danıştay kararı değil, idare mahkeme kararıdır. İtirazı mümkündür. Biz hiçbir çocuğumuzu mağdur etmeyiz, hiçbir çocuğumuzu okulundan alıp başka bir yere göndermeyiz" ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Seviye Belirleme Sınavı’yla ilgili açıklamalarda bulundu. Velilerin ve öğrencilerin endişe etmemesi gerektiğini belirten Bakan Avcı, 'Zamanlama manidar mı' sorusuna "Bu söz bu aralar çok kullanılıyor. Söylemek istemiyorum ama dava Temmuz'da açılmış. Aradan aylar geçmiş. Yerleştirme yapılmış. Böyle bir karar verilmiş' yanıtını verdi.

1 Ağustos'ta mahkemeye cevabımızı gönderdik. 718 öğrencinin Almanca, Fransızca'dan sınava girdikleri halde İngilizce cevap anahtarıyla işlem yapılmış Hemen fart ettik ve gerekli çalışmayı yaptık, o öğrencilerimizin doğru puanlarını sisteme girdik. Herhangi bir sorun yaşanmayacağı savıyla bu kararı mahkemeye bildirdik 1 Ağustos 2013 tarihinde. Dava Temmuz'da açılmış. Bu bir Danıştay karar değil. İdare mahkemesinde. Görüşümüzü 1 Ağustos'ta bildirmişiz. Temmuz, Ağustos, eylül, ekim geçmiş, ocak geçiyor. Tatile 10 gün kalmış. Öğrencilere yerlerine yerleşmiş. Şimdi yürütmeyi durdurma kararı gecikmesinde sakınca görülen hallerde verilir. Okullar eylülde açılmış. Mahkeme gecikmesinde sakınca gördüyse tedbir o tarihlerde alınabilirdi. Temmuz 2013'de açılmış dava.

15 Ocak 2014 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verilmiş. Bir üst mahkemeye itirazımı yapıyoruz. Hakkaniyetle değerlendirileceğine inanmak durumundayız. Çocuklarımız rahat olsunlar, bu sınav sonucunda okullara yerleşmiş çocuklarımız velilerimiz endişe etmesinler. Hiçbir çocuğumuzun hak kaybı kaybolmadı, kaybolmayacaktır.

'Her şey kontrol altında'

Mahkemenin kararı ne olursa olsun, hiçbir çocuğumuzun mağdur edilmeyeceğini söylüyorum. Kaos ve karışıklığa gerek yok. Öğretmenlerimiz zaten durumu biliyor, sağduyuyla değerlendiriyorlar. Yanlış değerlendirmelere kapılmayın, her şey kontrol altında. Hiçbir çocuğumuz okuma hakkından mahrum bırakılmayacaktır. MEB’e sınav hesaplamasından mağdur oldum diyen tek bir öğrenci olmadı. Sizler de rahat olun.

'Merak edilecek bir durum yok'

Her yerde karara Danıştay kararı denildi. Kararı İdare mahkemesi vermiştir. Bölge idare mahkemesi konuya değerlendirecektir. Belli okullara yerleşmiş olanlar müsterih olsun. Merak edecek bir durum yok. Hiçbir okulundan olmayacak öyle bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Bu mahkeme kararına 1 hafta içinde itirazımı yapacağız. Mahkeme en kısa umarım kararını verin. Kamuoyunda verilmek istenen kaos havası da bertaraf edilmiş olur.

Başka okula gönderilmesi mümkün değil

Hiçbir çocuğumuzu mağdur etmeyiz, etmeyeceğiz. Okulundan alınıp başka bir okula gönderilmesi mümkün değil, bu kazanılmış bir haktır. Velilerimiz rahat olsunlar, endişeye kapılmasınlar.

Nabi Avcı hiçbir öğrencimizi mağdur etmeyiz demiş ama mahkeme kararına göre bazı öğrenciler çoktan mağdur edilmiş zaten.

X