• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2009 aralık bebişleri ek gıdalara baslıyor numnummmm :))))

selam kızlar,

birkaç arkadaş günlük beslenme listesi sormuş, ben de bizimkini yazayım

sabah kahvaltısı (bebe bisküvisi ya da ekmek, devam sütü, peynir, tereyağ ve pekmez ile hazırlıyorum. Milupanın 8 tahıllı kahvaltısına peynir katıp da veriyorum)

meyve püresi ( 1 şeftali ya da 3-4 kayısıyı cam rendeden geçirip veriyorum, bazen de 3/1 muz. üzüm bollaşınca üzüm de verecem,hatta günkurusu kayısıdan komposto yapılıp da verilebilinir.)

çorba ( sebze, tarhana ya da yayla çorbası, arada patates püresi de yapıyorum devam sütüyle. doktor şehriye de verebilirsin dedi, henüz denemedim ama onu da tatsız tuzsuz olmasın diye domatesle yapacam.sordum domates verebilirsin dedi)

yoğurt ( günlük süt ile yapıyorum, ama maya olarak bebek yoğurdu kullanıyorum, hiç sulanmıyo ve ekşimiyo, katı taş gibi bi yoğurt oluyo, şimdi pastorize keçi sütü ile de mayalayacam. çok tavsiye ediliyo keçi sütü)

muhallebi ( pirinç unu, su pişirilip sonrasında devam maması katılıyo, milupanın tahıllılarından da veriyorum)

gece de 2-3 sefer 120-150 cc devam sütü veriyorum.

bende bebişimin beslenme listesini yazayıım örnek olsun sizlere;

Sabah Kalvaltısı : Milupanın 8 tahıllı ballısını formül mamayla karıştırıp içine bir yumurtanın sarısı (bir gün verip bir gün ara veriyoruz), bir tatlı kaşığı labne peynir, bir tatlı kaşığı pekmez (bunu bazen tek olaraktan içiriyoruz) koyup iyice ezip yediriyoruz. bu hafta sonu nasipse evde bebe bisküvisi yapıcam bir gün bisküvi bir günde tahıllı ballıyla aynı karışımı hazırlarız.

Ara öğünde : öğle tatilinde ben yanında olduğum için emziriyorum. genelde uyuyo oluyor. uyandığında
meyve suyu bazen meyve püresi. bazende sebze püresi yiyor. o anki emmiş olduğu süt durumuna göre değişiyor. eğer az emdiyse sebze püresi yiyor tok tutması için (onuda formül mamayla açıp veriyoruz.koyu olunca yutması zor oluyor çünkü) ama güzel emdiyse meyveyle geçiştiriyor.

akşam üzeri saat 3,30 gibi ben geldiğimde uyuyor oluyorsa emziriyorum ama uyanıksa emmek istemiyor. bir saat sonra falan çorbasını yiyor. iki gün sebze çorbası (genelde patates, kabak, fasulye bazen havuç, ama mutlaka pirinç (bulgur,irmik,mercimek tabii bunlar dönüşümlü katılıyor)), iki gün tarhana, bir gün un çorbası gibi dönüşümlü yiyor.

uyuyunca yine emziriyorum. akşam uyandığında da küçük bir kavanoz yoğurdunu yiyor. bazen hepsini bitiriyor bazen yarısını yiyor ne kadar yiyorsa o kadar veriyorum ısrar etmiyorum (çünkü kızımın kusma huyu var) gece boyuncada emziriyorum. bizim beslenmemiz böyle.
çorbamıza mevsim sebzelerine göre eklemeler yapıyorum mesela domates koyuyorum bazen bezelye. ona o gün elimde ne varsa öyle karar veriyorum. yoğurt çorbası falan pek yapamıyorum çünkü biz çorbalarımızın içine formül mama karıştırıyoruz. kızım mamayı yemediği ve uyanık olduğu sürece beni emmediği için (çok meraklıdır kendisi bakınmaktan ememezde) çözümü kahvaltı ve çorbaya karıştırmakta bulduk.zamanla oturuyor beslenme düzeni. ben artık onun durumuna göre karar veriyorum. bazen meyve yerine aç ise muhallebi yapıyorum. bazen meyvesinin içine yoğurt katıp yediriyorum. zamanla alışılıyor yani. bu kadar çok yazdığıma bakmayın aslında kızım iştahsız bir bebek. bu yaptıklarımın yoğurt hariç (nazar değmesin) genelde yarısını hatta bazen yarısından bile azını yiyor. ama neticede yiyor. inşallah zamanla düzelmesini umut ediyorum. sağlıkları yerinde olsunda varsın bebişlerin kiloları az olsun.

dün 6. ay kontrolümüz vardı bugüne kadar sadece anne sütüyle geldik. doktorun verdiği menü şöyle;

uyanınca kahvaltı(peynir, tereyağ, pekmez, ıhlamur, ekmekiçi) 10 gün sonra yumurta sarısı

11 gibi meyve püresi (tüm meyveler)

14 gibi sebze püresi ve çorbası (patlıcan ve bakla hariç tüm sebzeler) tabi önce havuç ve patatesle başlayıp 2 günde bi yeni sebze ekleyerek. 10 gün sonra et yada kıyma.

17 gibi de yoğurt. evde pastorize sütle mayalanmış olarak.

gerisi hep anne sütü dedi...

muhallebi ve mama verme dedi. 1,5 ay böyle..

şimdi bakıyorum yazılanlara benimki normalmi acaba?? bir sürü şey yazıyo herkeste??

dün 6. ay kontrolümüz vardı bugüne kadar sadece anne sütüyle geldik. doktorun verdiği menü şöyle;

uyanınca kahvaltı(peynir, tereyağ, pekmez, ıhlamur, ekmekiçi) 10 gün sonra yumurta sarısı

11 gibi meyve püresi (tüm meyveler)

14 gibi sebze püresi ve çorbası (patlıcan ve bakla hariç tüm sebzeler) tabi önce havuç ve patatesle başlayıp 2 günde bi yeni sebze ekleyerek. 10 gün sonra et yada kıyma.

17 gibi de yoğurt. evde pastorize sütle mayalanmış olarak.

gerisi hep anne sütü dedi...
muhallebi ve mama verme dedi. 1,5 ay böyle..

şimdi bakıyorum yazılanlara benimki normalmi acaba?? bir sürü şey yazıyo herkeste??

masallah sen emzırıyorsn daha ne olsn kı ...zaten yazmıs doktor baya bı ek gıda bebegın ıcın...ben emzıremedım devam maması kullandık halada kullanıyoruz ... ek gıdada verıyorum tabıkı ama bnım merak ettıgım bebege her ogun neyı ne kadar verecegmız .yanı çorba verıyorsak ne kadar oalcak ne kadar yıyınce doyuyor :S veya kahvaltı ...... ne kadar hazırlıcaz bunu bılen varsa yazar mı..bıde ne tam olarak karnı doyunca kaç saat sonra beslemelıyız ?

devam sütüyle yaptıgım yogurt cok sulu oluyor ya sankı hıc mayalanmamıs gıbı ..ben anlamadm gıttı bu ısı ...pastörize sütle yapsak cok mu zararlı olur acaba bı kaç kez denedm bnm kızım cok ıstahlı yedı yogurdu :)

devam sütüyle yaptıgım yogurt cok sulu oluyor ya sankı hıc mayalanmamıs gıbı ..ben anlamadm gıttı bu ısı ...pastörize sütle yapsak cok mu zararlı olur acaba bı kaç kez denedm bnm kızım cok ıstahlı yedı yogurdu :)

Ben kızımı mama takviyeli besliyordum, o yüzden yoğurdunda da mama kullanmak istemedim. ve pastörize sütle mayalıyorum. Çok mu zararlı olur diye sormuşsun, ben hiç zararlı olduğunu düşünmüyorum ki çok zararlı olsun...

biz 8.aya girdik oğlum tek lokma bişi yemiyor hep emiyor
arada su içiriyorum okadar
bi ara güzel yiyordu çorba,yoğurt,kahvaltı artık hiç birini istemiyor...

inş. kısa sürede geçer bu durum

kahvaltı 1 gun 1 dılım bebek ekmegı 1 çorba kasıgı 8 tahıllı yaklaşık 1 çaybardagı sıcak suyla sulandırıyorum 1 tatlı kaşıgı pekmez 1 çay kasıgı tereyagı
2.gun 8 tahıllı aynı hazırlanışı 1 kıbrıt kutusuna yakın labne veya b.penır suda bekletılmış 1 dılım bebek ekmegı veya tam bugday halk ekmegı 1 cevız rendesi
3.gun 1 tam yumurta sarısı verıyorum 3.gune ek olarak
bebe bıskuvısı bızım dr.yokyere şişiriyor dedıgı için istemedıgı için vermıyorum

bari bende listemi yazayım doktorumuz sağolsun herşeyi ver şeklinde bi liste verdiği için ben içgüdüsel ve araştırmacı gazeteciliğimle kendi çapımda bi liste hazırladım 7 buçuk aylık kızım şu an yedikleri bunlar bu listeye gelene kadar aşama aşama geldik
sabah kahvaltı ayrı ayrı vermek istedim sevmedi karıştırıp veriyorum
bir dilim tam tahıllı ekmek bir tatlı kaşığı pekmez yumurta sarısı ve keçi peyniri dönüşümlü olarak keçi sütüne sulandırıp karışık veriyorum ekmeğin yarısını kahvaltısını yaptıktan sonra lokmalar halinde bölüp önüne koyuyorum tavuk gibi alıp alıp yiyor
öğlen sebze yemeği içinde kırmızı et ve zeytinyağı oluyor gerisi tek bir sebze sebzeleri karıştırmıyorum tadını alabilsin diye sadece mevsim sebzesi veriyorum o dönme ne bolsa
ara öğün yoğurt mayaladım mayaladım bi türlü bezeremedim gene denicem bebek yoğurdu veriyorum o yüzden akşam tam tahıllı kaşık maması eğer denk getirebilirsem veriyorum yani keyfi isterse haftada iki yada üç kere verebiliyorum bir tane meyveyi yada küçük meyveleri herhangi bi zamanda küçük küçük parçalara ayırıp veriyorum çiğnemeyi seviyor ama meyveleri eliyle almak zor geliyor kaydığı için o yüzden ben yediriyorum.tüm gün ortalama 5 kezde emiyor miktarını 150 cc ye denk getirmeye çalışıyorum ama sadece sebze püresinde bu miktarı yakalayabiliyoruz canı ne kadar isterse o kadar veriyorum

bizim besleme düzenimiz değişti
sabahları artık karıştırıp vermiyorum küçük küçük lokmalar haline getirip önüne koyuyorum çünkü artık kendi yiyebileceğini bildiği şeyleri asla ben yediremiyorum.peyniri pekmez ve teryağına bandırılmış ekmekleri önüne koyoyrum yiyor ayrıca gün aşırı yumurta sarısını veriyorum yumurta sarısını haşlanmış yemek istemiyorum bencede doğru seçim yapıyor bende hiç sevmem.yağsız tavada yumurta sarısını omlet usulu pişirip önüne koyuyorum güzel oluyor.
öğlen bir köfte haşlanmış sebze yiyor haftada bikaç günde makarna yada haşlanmış piriniç yada bulgur menüye ekleniyor köfte tarifide şöyle yağsız yavada köfte şekline getirilmiş kıyma pişirilir bu kadar
ara öğün meyve akşamda kaşık maması yoğurdu hiç sevmiyor o yüzden kaşık mamasını yoğurtla sulandırıyorum mamadan çok yoğurt oluyor ama yiyor
bu arada bakliyata ne zaman geçiliyor haberi olan varmı
bi ben hiç çorba vermiyorum tarhanayı kendim yapıp vermek istiyorum daha yapamadığımdan kızımda çorba yiyemedi daha başka uygun çorbada yok şehriyede zaten makarna gibi bişey

bizim besleme düzenimiz değişti
sabahları artık karıştırıp vermiyorum küçük küçük lokmalar haline getirip önüne koyuyorum çünkü artık kendi yiyebileceğini bildiği şeyleri asla ben yediremiyorum.peyniri pekmez ve teryağına bandırılmış ekmekleri önüne koyoyrum yiyor ayrıca gün aşırı yumurta sarısını veriyorum yumurta sarısını haşlanmış yemek istemiyorum bencede doğru seçim yapıyor bende hiç sevmem.yağsız tavada yumurta sarısını omlet usulu pişirip önüne koyuyorum güzel oluyor.
öğlen bir köfte haşlanmış sebze yiyor haftada bikaç günde makarna yada haşlanmış piriniç yada bulgur menüye ekleniyor köfte tarifide şöyle yağsız yavada köfte şekline getirilmiş kıyma pişirilir bu kadar
ara öğün meyve akşamda kaşık maması yoğurdu hiç sevmiyor o yüzden kaşık mamasını yoğurtla sulandırıyorum mamadan çok yoğurt oluyor ama yiyor
bu arada bakliyata ne zaman geçiliyor haberi olan varmı
bi ben hiç çorba vermiyorum tarhanayı kendim yapıp vermek istiyorum daha yapamadığımdan kızımda çorba yiyemedi daha başka uygun çorbada yok şehriyede zaten makarna gibi bişey

merhaba,ben kasım annesiyım artık mercimek verebilirsin sebze çorbalarına 1 çay kaşığı kadar ekleyerek başla daha sonra sadece kıymalı mercimek verebilirsin.biz 8. aya girdiğimizde balığada başlamıştık.siz daha vermiyormusunuz balık.

ben sebze çorbası dışında yoğurt çorbası ve domates çorbasıda veriyorum.. dönüşümlü olarak .. aşağıda ikisinde tarifi vereyim.. burak severek yedi. sizde deneyin belki severler..

YOĞURT ÇORBASI
Malzemeler:
•3 çorba kaşığı yoğurt
•1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
•2 çorba kaşığı haşlanmış patates
•1 çay kaşığı zeytinyağ
•50 ml su
Hazırlanışı:
Bir tencereye yoğurdu haşlanmış pirinci, patates ve suyu ekleyerek pişiriniz.Piştikten sonra zeytinyağını ilave ediniz.

DOMATESLI TEL ŞEHRİYE
Malzemeler
•1/2 domates
•1 çorba kaşığı tel şehriye
•200 ml su
•1 çay kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Domates ve yağı ağır ateşte pişirdikten sonra üzerine 200 ml su ilave ederek kaynatınız. Kaynadıktan sonra tel şehriyeyi ilave ediniz. şehriyeler şişene kadar kısık ateşte pişiriniz.

Domates çorbası sulu oluyoo tabi.. Annem domates çorbasının içine bebek ekmeğide doğradı .. daha doğurucu olsun die .. tüm bebişlere afiyet olsun..... : ))

Sahrap Soysal'ın Anne, Ben Acıktım! kitabından

Ispanaklı Balık Çorbası
1 adet orta boy mezgit filetosu (beyaz etli herhangi bir balık ya da palamut)
3-4 yaprak ıspanak ya da pazı (sapları alınmış)
1 tatlı kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı havuç rendesi
1 adet küçük boy kuru soğan
1,5 su bardağı sıcak su
1-2 damla limon suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Balığın taze ve kılçığının tamamen ayıklanmış olduğundan emin olun.
Ispanakları bol suyla yıkayıp, elle parçalayın. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyduğunuz ufak tencereye önce ince kıyılmış kuru soğanı, sonra ıspanakları koyun. Ardından pirinç ve havuç rendesini ekleyin. Üzerine fileto edilmiş balığı yerleştirin. Suyu da ekleyerek kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Ocaktan alıp ılıtın, blenderdan geçirin üzerine limon suyu gezdirin ve yedirin. Afiyet olsun.

Son düzenleme:
Sahrap Soysal'ın Anne, Ben Acıktım! kitabından

1. yaş günü keki
8-10 adet ıspanak yaprağı
3 yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı portakal suyu
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı mısır unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çay bardağı un

Keki ıslatmak için : 1 su bardağı taze portakal suyu

Ispanağı yıkayıp su eklemeden bir tencerede 5 dakika haşlayın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın robotta püre haline getirin (toplamda 1 çay bardağı püreniz olmalı). Kek hamuru için yumurta ve şekeri 8-10 dakika mikserle çırparak koyu bir kıvam elde edin. İçine ıspanak püresi dahil tüm malzemeleri katın. 25-30 cm ölçülerinde bir fırın kabını yağlayıp dibine 1 tatlı kaşığı un serpiştirin. Hamuru döküp 175 derece fırında 45-50 dakika pişirin. Kek soğuyunca kalıptan çıkarıp ortadan ikiye bölün, kekin bir ucundan 1 parmak eninde bir dilimi kesip ayırın ve ufalayın.
Süt, şeker, vanilya, pirinç unu, yumurta ve nişastayı karıştırarak ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar pişirerek bir krema yapın. İki kek parçasını portakal suyuyla (tercihe göre kek ılıkken soğuk sütle de ıslatabilirsiniz) iyice ıslatın. Bir parçanın üzerine krema yayın sonra diğer parçayı üzerine koyun. Kalan kremayı da her yerine sürün, üzerini ufaladığınız kek parçasıyla süsleyip, mumlarla son şeklini verin.

Back