Taşeron işçilere kadro müjdesi 2014

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Taşeron Yasası ve Taşeron işçilerine yönelik yapılan son açıklamalar. Taşeron işçilere kadro müjdesi. Taşeron işçilerde son dakika haberi burada Taşeron işçiler için kadro düzenlemesi ne zaman yapılacak herşey haberimizde. Ayrıntılar milliyet.com.tr'de Taşeron işçilere kadro müjdesi (Taşeron işçiler için kadro düzenlemesi - 2014)

Taşeron Yasası ve Taşeron işçilerine yönelik yapılan son açıklamalar. Taşeron işçilere kadro müjdesi. Taşeron işçilerde son dakika haberi burada Taşeron işçiler için kadro düzenlemesi ne zaman yapılacak herşey haberimizde. Ayrıntılar milliyet.com.tr'de Taşeron işçilere kadro müjdesi (Taşeron işçiler için kadro düzenlemesi - 2014)

Bakanlık taşeron işçi taslağında sona geldi. Ne zaman Taşeron işçiler için kadro düzenlemesi yapılacak? B Taşeron işçi son dakika haberleri haberimizde. Çalışma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı taşeron işçi taslağında sona geldi. Özel sektör kapsam dışı, konu 661 bin kamu işçisini ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı, ücret zammı, izin hakkı ve 3 yıllık sözleşme geliyor. Bugüne kadar çok sayıda taşeron yasa tasarı taslağı hazırlandı. Ancak bir neticeye varılamadı. En son 16 Nisan'da Çalışma Bakanının başkanlığında Başbakanlık Müsteşarı ve ilgili bakanlıkların üst düzey temsilcileri ile yapılan toplantı neticesinde bir sonuca varılmış gibi görünüyor. Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının birlikte hazırladıkları bir taslak önümüzdeki günlerde Meclis'in yoluna tutacak.

Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre; Hazırlanan taslak sadece kamu işyerlerinde çalışan taşeron işçileri açısından önemli düzenlemeler getiriyor. Özel sektör yer almıyor. Önümüzdeki günlerde Meclis'e gidecek bu yeni düzenleme, Kamu İhale Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri içeren Torba Yasa'da yer alacak. İlk olarak hatırlatalım kamudaki taşeron işçilerinin kadro taleplerini ele alırsak, yeni düzenlemede buna ilişkin hiçbir hüküm yok. Kamuda bu kapsamda kadro verilmesi mümkün değil.

Kıdem tazminatı fonu Yeni düzenlemede en dikkat çekici konulardan biri kıdem tazminatı konusu. Düzenleme, taşeron işçisinin, kıdem tazminatını asıl işveren yani devletten isteyeceği hükmünü getiriyor. Çalışan açısından önemli. Diğer yandan kamu kurumları da kıdem tazminatı yükü altına girecekleri için zamanla gereksiz taşeron kullanımından kaçınacaklar.

Kıdem tazminatlarının hangi kaynaklardan ödeneceği konusunda henüz bir karar verilmiş değil ancak "kıdem tazminatı fonu"nun kurulması söz konusu olabilir. Fon oluşana kadar bu kıdem karşılıklarının bütçeden çıkması planlanan konular arasında.
İzin hakkı garanti
Yıllık ücretli izin hakkının kullanılmasına yönelik düzenlemeler de düzenlemede var. Buna göre taşeron işçisinin, aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınarak, alt işveren değişse bile, yıllık ücretli izne hak kazanılmasının önü açılacak.
Ücret kontrolü geliyor
Diğer yandan, asıl işverene, alt işveren işçilerinin ücretlerini aylık olarak kontrol etme sorumluluğu verilerek, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılması sağlanacak. İş sağlığı ve Güvenliği hakları bakımından asıl işverene gözetim ve denetim yükümlülüğü getirilecek.
Üç yıllık sözleşme şartı
Bu konuda son bir düzenleme de, süreklilik arz eden hizmet alımlarının bundan sonra kamu işyerleri için üç yıllık yapılacak olması, böylece kısa süreli ihalelerin, dolayısıyla sözleşmelerin önü kesilerek çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmeleri engellenecek.
Ücret artışında Türk-İş kriteri
Taşeron işçilerin ücretleri devletin işçilerine göre oldukça düşük düzeyde kalabiliyor. Yeni düzenlemeyle, kamu otoritesi, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisinin ücretlerine, toplu sözleşmeden faydalanan devlet işçisine yapılan ücret zammı kadar ilave ücret zammı ödeyecek. Burada artışlarda farklı formüller üzerinde duruluyor. Şimdilik en ağır basanı, kamu işyerleri için Türk-İş'le yapılan "çerçeve anlaşma"da yer alan ücret artışlarının dikkate alınması. Yani Türk-İş'le belirlenen ücret zammı taşeron çalışanlarına da uygulanacak.


Ücret farklarının verilmesiyle, taşeron işverenleri açısından çalıştırdıkları kişilerin sendika üyesi olup olmamalarının da bir anlamı kalmayacağından sendikalaşmaya da engel olmayacaklar.
Taşeron işçi sistemi neden değişiyor?
* Türkiye'de kamuda 661 bin, özel sektörde 572 bin taşeron işçi bulunuyor.
* Taşeron işçilerinin tabi olduğu yasal haklar aslında kadroludan farklı değil. Ama taşeronun kıdem tazminatı, izin hakkı, sendikal hakkı kullanılamıyor.
* İş kazalarının yüzde 90'a yakını taşeron olan işyerlerinde meydana geliyor.
* Taşeron işverenler istihdam ettikleri işçilerle genellikle bir yıldan kısa süreli sözleşmeler yaparak işçilerin başta kıdem tazminatı olmak üzere tüm yasal haklarını kullanmalarına engel oluyorlar.
* Taşeron işçisi bulunduğu işyerinde tam bir yılı doldurmak üzereyken, işvereni tarafından işten çıkarılıyor. Böylece kıdeme bağlı haklarını vermiyorlar, sendikal faaliyetler içerisine girmelerine engel oluyorlar.
* Taşeron işçiler yasal olarak işverenin asıl işlerinde çalıştırılmamalı. Ama bu uygulanmıyor.

Taşerona tazminat devletten
600 binin üzerinde taşeron işçiyi ilgilendiren düzenlemede sona gelindi. Taslağa göre, kamuda çalışan taşeron işçiler kıdem tazminatını artık işverenden değil devletten temin edecek. Taslak, izin ve zam konularında da köklü değişiklikler öngörüyor. Kamuda çalışan yaklaşık 661 bin taşeron işçinin kıdem tazminatı için adresi bundan böyle devlet olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın Kamu İhale Kanunu'nda köklü değişiklikler içeren ortak torba yasa taslağında sona gelindi. Taslak, taşeron işçiler için de önemli düzenlemeler içeriyor. Milliyet gazetesinin haberine göre, taslak, taşeron işçisinin, kıdem tazminatını asıl işvereninden yani devletten isteyeceği hükmünü getiriyor.

Ancak düzenleme özel sektörde çalışan taşeron işçilere yönelik bir hüküm içermiyor. Taslakla, taşeron işçisinin, aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınarak, alt işveren değişse bile, yıllık ücretli izne hak kazanmasının da önünü açıyor. Düzenlemeyle, kamu işverenlerine ait süreklilik arz eden hizmet alım sözleşmelerinin süreleri de 3 yıla çıkarılıyor. Böylece, çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmelerine engel olunması hedefleniyor.

Taslağa göre ayrıca, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılmasından alt değil asıl işveren sorumlu olacak. Asıl işverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili de gözetim ve denetim yükümlülüğü getirilecek.Yeni düzenlemeyle, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisine de, toplu sözleşmeden faydalanan devlet işçisine yapılan zam kadar ücret zammı ödenecek. Türkiye'de kamuda 661 bin, özel sektörde 572 bin taşeron işçi bulunuyor. Taşeron işçiler kıdem tazminatı, izin ve sendika hakkından yararlanamıyor.

FARUK ÇELİK: 'ASIL İŞÇİ - TAŞERON İŞÇİ AYNI ŞARTLARA SAHİP OLACAK.'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Asıl işçi hangi şartlarda çalışıyorsa taşeron işçi de benzer haklardan yararlanacak" dedi. Çelik, taşeron işçilere yönelik hazırlanan "alt işverenlikte tanım ve kapsam", "yıllık izin", "kıdem tazminatı" ve "ihale süresi" ile ilgili yasal düzenleme taslağına ilişkin değerlendirmede bulundu. Düzenlemeyi, sosyal taraflarla çalışarak Başbakanlığa gönderdiklerini anımsatan Çelik, taşeron işçilerden hizmet alımı noktasında net kararların alınmasına çalışıldığını ifade etti. Her alanda hizmet alınmayacağını vurgulayan Çelik, "Taşeron işçi, hizmet alınması gereken alanlarda çalışacak.

Hizmet alımı olmayan yerlerde ise asıl işçi çalıştırılacak. Sorunun çözümüne yönelik düzenlemenin en önemli maddesi bu" diye konuştu. Düzenlemedeki ihale süresinde en az 3 yıl zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Çelik, bu sürenin 4-5 yıla çıkarılmasının da mümkün olduğunu dile getirdi. - Kamu güvencesi İşçilerin çalışma koşulları ile yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik çalışma yaptıklarına dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti: "İşçi işçidir, 'asıl işçisi taşeron işçi' diye bir şey olmaz.

Asıl işçi hangi şartlarda çalışıyorsa taşeron işçi de benzer haklardan yararlanacak. Yıllık izinler de aynı şekilde kullanılacak. En önemli maddelerden biri de kıdem tazminatı. Birçoğu bundan yoksun, bazıları bunu yargı yoluyla almaya çalışıyor. Bunu da ortadan kaldıran bir düzenleme getiriyoruz. Kamunun güvencesine alıyoruz. Kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarını kamu güvencesi altına alan bir düzenlemeyi getirmiş oluyoruz. İnşallah taşeron işçi düzenlemesiyle çalışanlar arası ayrım kaldırılacak.

En önemlisi alt işverenle asıl işi net olarak ayırmaya çalıştık." - "Bu yasama döneminde noktalamak istiyoruz" Çalışmayı kısa sürede tamamlama gayretinde olduklarını vurgulayan Çelik, "Düzenlemeyi inşallah bu ay Meclis'e göndereceğiz. Orada tartışılacak. Önemli katkılar sunulabilir. Bakanlar Kurulu'nda önemli katkılar geleceği inancındayım. Bu yasama döneminde bu işi noktalamak istiyoruz, kararlıyız" diye konuştu.

Kamu Şirket Personelleri eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hakan Aydın ise iş hayatının rahatlatılması gerektiğini söyledi. Yasanın Meclis'ten çıkmasını beklediklerini vurgulayan Aydın, "1 milyon 100 bin çalışanın gözü yolda. Hükümetimizin çalışmalarına ve bakanlığımızın samimiyetine güveniyoruz. Nisan ayı son tarih olarak verilmişti. Yasanın bu ay geçmesi sevindirici olacaktır" dedi.

MİLLİYET
 
Son düzenleme:
Caddy,senin açtığın konulardA niye bu kadar çok ziyatretçi oluyor ki:26:
Çok enteresan,şuan aşşağıda 84 ziyaretçi var.
Diğer konundada 15 in altına düşmüyor ziyaretçi sayısı:26:
Bu ne reyting yahu.
 
Yok oyle birşey..........çalışma bakanlığı su an tüm hizmetlerin taşeronlaşması konusunda calışmalar yapıyor..........doktor öğretmen vs artık taşeron işçisi gibi muamele görecek
Drtus sitesine bakarsanız orada doktorlar bu konuyu tartışıyorlar

Üzgünüm ki artık ag partili olmak da işe yaramayacak........en fazla olacağın taseron işçisi
 
X