Sağlıklı bir yaşam için organik gıdalar şart

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.808
597.341
42
organik.jpg

Çevresel toksinlerden arınmış bir şekilde ve özel bir bilinçle üretilen organik gıdalardan tüketmek, sağlıklı bir yaşama kavuşmak ve birçok tehlikeli hastalığı kendimizden ve ailemizden uzak tutmak için şart
Daha sağlıklı bir yaşam için organik gıdalar üretme bilinci yavaş yavaş ülkemizde de oturuyor. Çevresel toksinlerden arınmış olan bu gıdaların tüketicisinin de artmasıyla, bu organik gıda konusu daha da merak çekmeye başladı. Bu gıdaların diğer sebze ve meyvelere göre 2-3 kat fiyata satılması sahtecilik olaylarının da ortaya çıkmasına neden oldu. Organik gıdalar hakkındaki bilinci artırmak için Uzman Doktor Ender Saraç ile konuştuk...

*Son dönemde organik gıdalar hakkında sürekli haberler okuyoruz. Birçok kişinin bu konuda aklı karıştı. Organik gıda tam anlamıyla ne demektir?

Organik gıdadan kastımız çok özel sebze ve meyveler... Bu ürünlerin yetiştirilmesinde ve işlenmesinde; yapay ilaçlar, hormonlar, antibiyotikler, koruyucu ve renklendirici maddeler kullanılmaz. Organik gıdalarda ambalajları da dahil olmak üzere kimyasal madde kullanılmaz.
zorlu ve zahmetli bir süreç

*Günümüz şartlarına göre böyle gıdalar yetiştirmek zor olmalı...Organik gıda üretimi oldukça zahmetli ve zorlu bir süreçtir.

*Organik gıda yetiştirmek için belli standartlar var mıdır?

Dünya standartlarında bir çiftçinin, organik gıda üretimine başlayabilmesi için tarlasını beş yıl tarım ilaçları ve çeşitli kimyasallardan arındırması gerekmektedir. Bu oran ülkelerin belirledikleri asgari oranlara göre değişim göstermektedir.

*Gıdanın organik olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Marketlerin raflarında bulunan ve üzerinde 'Yüzde 100 organik' yazan her ürün ne yazık ki istenilen koşullarda üretilmiş anlamına gelmemektedir.

1013099_620x413.jpg


*Nasıl anlayacağız o zaman almak istediğimiz gıdanın organik olup olmadığını?

Bunun için organik ürün seçerken özellikle paketlerin etiketleri çok iyi bir şekilde okunmalıdır. Organik ürün üretecek olan firmanın Tarım Bakanlığı tarafından yetki almış kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından biriyle sözleşme yapması zorunludur.

*Organik gıdaların etiketlerinde neler bulunuyor?

Etiketlerinin üzerinde de bu kuruluşların logoları, verdikleri sertifika numaraları ve 'Tarım Bakanlığından onaylı' ibaresi bulunmalıdır. Sertifikasyon numarası bulunmayan ürün, ne yazık ki organik ürün değildir.

*Organik olmayan gıdaları tüketmek neden tehlikelidir?

Tarım uygulamalarında sıklıkla kullanılan kimyasal ajanlar ve pestisitler besinin güvenilirliğini azaltmaktadır.

*Ne tür tehlikelerle karşı karşıya kalma riskimiz var?

Son yıllarda oldukça sık karşılaşılan sağlık sorunlarından olan kanser, kronik akciğer hastalıkları, beyin tümörleri, hiperaktivite, otizm gibi hastalıklar ve doğumsal anormallikler; şüphesiz ki çevresel toksinlere maruz kalınması sonucunda artıyor. O yüzden organik gıdalara yönelmemiz ve çocuklarımızı da yönlendirmemiz gerekiyor.

*Böyle tehlikeli sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için organik gıdalar tüketmeliyiz yani... Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için çevresel toksinlere (meyve ve sebzelerden aldığımız tarım ilacı kalıntıları, hava kirliliği, su kirliliği) maruziyeti mümkün olduğunca en aza indirmemiz gerekir.

organik_sektoru_tuketicinin_canini_sikiyor_h781.jpg


DİĞERLERİ NDEN ÇOK DAHA BESLE YİCİ

*Peki organik gıdalar daha mı besleyici?

Organik tarım teknikleriyle hazırlanmış gıdalar, diğer gıdalara oranla daha besleyicidir.

*Bir örnek verebilir misiniz?

Örneğin; organik tekniklerle üretilmiş bir portakaldaki C vitamini seviyesi, kimyasal bileşenlerle karışmadığı için daha fazladır.

*Organik gıdaların üretiminde çevresel toksinler bulunmuyor. Bu tip gıdaları yıkamamız yine de gerekli mi?

Organik gıdaların üzerlerinde kimyasal maddeler olmadığı için, diğerlerine oranla daha az, bir kere yıkanması yeterlidir.

ETİKETLERİ DOĞRU ANLAMAK ÇOK ÖNEMLİ
Organik
ürünlerin üzerindeki etiketleri doğru okuyabilmek, alışverişte işinizi oldukça kolaylaştıracaktır:

1- YÜZDE 100 ORGANİK

Üzerinde 'Yüzde 100' organik yazan bir etiket, o ürünün tamamıyla organik malzemeler içerdiği anlamına gelir. Ancak içine eklenen su ve tuz bunun dışında tutuluyor.

2- Organik Üründeki 'Organik' etiketi, ürünün yüzde 5 ya da daha az organik olmayan içeriği var anlamına gelir. Yani en az yüzde 95 organik içerikli demektir. Ayrıca gıdalarda kullanılan koruyucu sülfit maddesi de içermez.

3- Organik malzemelerle yapılmıştır

Bu etiketi taşıyan ürünler en az yüzde 70 organik içeriklidir. Hiçbir şekilde sülfit içermez. Yüzde 70'ten daha az organik içeriği olan ürünler, her ne kadar içerdikleri malzemenin organik olduğu beyan edilse de organik ürün kapsamına asla giremez.


Sağlıklı Besin_01.jpg


BEBEKLERE ORGANİK GIDA ŞART

*Organik gıdalarla beslenmeyen çocuklar hatta bebekler bile büyük tehlike altında öyle değil mi?

İnsan sağlığını olumsuz etkileyen bu etmenlerin anne sütüyle bebeğe geçiş yaptığı da bir gerçektir.

*Bunu engellemek için ne yapmak gerekiyor?

O zaman sorunun en başına dönmeli ve özellikle hamilelik, emziklilik dönemi ve büyümenin son derece hızlı olduğu yaşamın ilk 3 yılını ele almalıyız. Bu dönemde tüketilmesini önerdiğimiz organik tarım ürünleri sayesinde, bebeklerin çevresel toksinlerle karşılaşmasını önemli ölçüde engellemiş oluruz.

TÜKETİRKEN DİKKAT
Organik gıdaları satın aldıktan sonra evde muhafaza ederken bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor:
*Koruyucu ve katkı maddesi olmadığı için nemden uzak tutulmalıdırlar.
*Taze olarak satın aldığınız ürünler kese kağıdında ve buzdolabında saklanmalıdır.
*Kuru olanlar da cam kavonozlarda, hava almayacak şekilde serin ve loş dolaplarda saklanmalıdır.


Kaynak:sabah
 
ben de olabildiğince organik beslenmeye çalışıyorum fakat bazen mümkün olmuyor maalesef :KK43:
 
Özellikle Büyükşehirde yaşayanlar için organik beslenmek çok zor. Bir ayağının köy de olması gerekiyor.
 
Arkadaşlar eşimle kendi çapımızda organik ürünler satmakla uğraşıyoruz. Malatyalıyız 40 dönüm kayısı bahcemiz var. Toplayıp güneşte kuruttuğumuz gün kurusu kayısıları, kayısı çekirdeklerini ve ince kabuklu cevizleri satıyoruz. Zaten facebookda bizden alışveriş yapanlar çok memnun kaldılar.Tamamen ilaçsız organik gıdalar satiyoruz. Ayrıca kendi yaptığım elma ve üzüm sirkelerini desatiyoruz. İsteyen olursa iletişime gecebiliriz.
 
Yazı için teşekkürler fakat merkez yerlerde yaşayanlar için organik beslenmek bir hayli zor
 
merhaba arkadaşlar aranıza yeri katıldım.hem fikirleriniz ve paylaşımlarınız benim için önemli.7 yaşında çocuğum ve anne baba olarak sağlıklı ve organik beslenmek bizim için çok önemli..organik diye satılan ürünleri alıyorum fakat sertifikalı denilen ürünlerden de alıyorum diğerlerinden pek farklı gelmiyor bana..aldatılıyormuyuz acaba..bu şehir yaşamı bizi yavaş yavaş bitiriyor bari iyi beslenelim diyorum onuda beceremiyoruz ..
 
Organik beslenmek çok zor. Bi kere herşeyi bulamıyorsun :KK43: bulduklarında cidden pahalı oluyor malesef. Köyde yaşamak lazım mis gibi :)
 
burada bildiğiniz iyi ürün satan güvenebileceğim site adı veya ürün adı verebilirmisiniz..en azından tecrübe sahibi olan arkadaşlar memnuniyet veren ürünleri yazabilirler..
 
Şehir merkezlerinde organik ürün satan yerler oluyor fakat sertifikalı olması çok önemli. Bir dönem organik pazarlar vardı ama hala devam ediyor mu bilmiyorum
 
sertifikalı ürünlerde okadar farklı gelmedi,.ülkemizde bu işler nasıl yapılıyor malum
 
arkadaşlar bankacı bir arkadaşımın tavsiyesiyle bahcedenbizim diye bir site var insanlarımızı bilgilendiriyo oradan arkadaşım gettittiriyormuş..çok methetti. bende birkaçbişeyler sipariş ettim.yanlız her üründen yok sınırlı sayıda üretiyormuş..bakalım tadalım göreceğiz..düşüncelerimi paylaşırım buradan..
 
ürünler geldi.hakikaten lezzetli ..sirke doğal tadı ve aroması iyi..keçiboynuzuda sakız gibi uzamıyor..beğendim..
 
X