Koçluk Soruları ile Koçluk Sertifika Programları

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2012
2.211
193
Koçluk Soruları ile Koçluk Sertifika Programları
Koçluk, ülkemizde de artan bir ilgiye muhatap olmaktadır. Bu ilgi ile bağlantılı olarak, koçluk hizmeti ve koçluk eğitimi verenler gün geçtikçe artmaktadır. Bu eğitimlerin yetkinlik bazlı olup olmadıkları, kapsamları, nitelikleri çok önem arz etmektedir.

Yetkinlik: Koçluk eğitiminin içeriği, niteliği konusunu, eğitimin yetkin kişilerce verilip verilmediğini sorgulanması gereken alanlardır.
Süre: En az 60 saat üzeri programlar tercih edilmesi önerilmektedir.

Sertifika: Koçluk Eğitimleri sonunda verilen sertifikalar kişisel gelişim programları kapsamında değerlendirilmektedir. Dolayısı ile herhangi bir bakanlık, üniversite, Yüksek Öğretim Kurumu ya da resmi kurum ile bağlantısı yoktur.
Üniversiteler gibi çeşitli kurumlar ile birlikte / ortaklaşa düzenlenen programlar da kişisel gelişim programı kapsamındadır.
Alacağınız eğitim dünyada koçluğun gelişimine, geçtiğimiz 30 yılda biriktirilen etik değerlere uygun eğitimler olmalıdır.
Katılacağınız koçluk programların size neler katacak
Eğitimin içeriği
Eğitim sonunda ne kadar donanımlı hale geleceğiniz,
Verilen eğitimin uluslar arası koçluk standartlarında olup olmadığı,
Bu standardın nasıl tespit edildiği,
Eğitimi verenlerin koçluk tecrübeleri ve koçluk eğitimleri önem arz etmektedir.

Dünyada Koçluk Örgütlenmeleri: Koçluğun yaygın olduğu ülkelerde, koçluk mesleği ve etik kuralları sivil toplum kuruluşları tarafından konan etik değerler ve prensipler çerçevesinde yürütülmektedir. Mesleki akreditasyon kuralları, üyelikler, yetkinlikler sivil toplum kuruluşları tarafından konulan kriterler ile sağlanmaktadır.

Uluslar Arası Koçluk Sertifikası: Çeşitli koçluk sertifikalarını sunan kişi ya da kuruluşlar Uluslar arası geçerliliği olan ibaresini kullanmaktadırlar. Uluslar arası kelimesi kulağa hoş gelmesinin ve programın zenginliğini işaret etmesinin yanı sıra en azından uluslar arası koçluk kurumları ile bağlantıyı işaret emmesi beklenmelidir.
Hangi amaçla uluslar arası ifadesi kullanılmaktadır?
Kulağa hoş gelsin diye mi yoksa kursun niteliğinden dolayı mı?
Ya da eğitmenleri yabancı olduğu için mi sertifikaları uluslar arası niteliğe sahip?
Koçluk Programına Uluslar arası nitelik katan nedir?

Sizin koçluk programınızı uluslar arası yapan özellik nedir?

Yurt dışında koçluk ile ilgili bir kurum ile bir bağlantınız mı var? Bu yüzden mi uluslar arası sertifikadan bahsediyorsunuz?

Eğer varsa bu uluslar arası kurum hangi kurumdur? Bu kurumun adı var mı?

Böyle bir kurum varsa bu kurumun web sitesi var mı?

Sizin (sertifika programını veren kurumun) bu uluslar arası kurum ile olan bağlantınız/ilişkiniz nedir?

Bu kurumun şubesi misiniz? Bu kuruma üyemisiniz? Ya da nasıl bir bağlantı söz konusudur?

Bu kurumla olan bağlantınızı gösteren belge ve bilgileri bizimle paylaşabilir misiz? Söz konusu kurum ile ilgili bağlantıları web sitesi, üyelik belgesi, ya da belgelerini görmemiz mümkün müdür?

Verdiğiniz koçluk kursunun bu kurum ile ilgisi nedir? Bu programın uluslara arası olmasını temin eden nedir?

Kursu veren kişi(ler)in uluslar arası koçluk kurumlarından birine üye olması, verilen kurusu ne ölçüde uluslar arası yapar?

Verdiğiniz eğitimin içeriğini inceleyin, karşılaştırın.

Kursun toplam süresi, süreç boyunca yapılan uygulamalar hakkında bilgi isteyin.

Kurs tamamladıktan sonraki süreçte (varsa) mentorluk, süpervizorluk, danışmanlık hizmetleri kapsam ve içeriği konusunda bilgi isteyin.

Kursta öğrendiklerinizi uygulamaya almada ne kadar destek alabileceğiniz konusunda anlamaya çalışın.

Kursta verilecek ek materyallerin formatını sorun; fotokopi, kitap, dosya,ders notu CD, DVD formatının hangisinde verileceğini ve yazarlarını sorun.

Kursta geçecek süreyi sorun. Toplam verilecek eğitim saati karşılaştırması yapın.

Uluslar arası onay konusunun önemi şuradan gelmektedir; Koçluk kurumu Sivil Toplum Kuruluşları tarafından regüle edilmekte, etik kuralları ve akreditasyon işlemleri bu kurumlar tarafından yürütülmektedir.
Bu kurumlar tarafından onaylı eğitimler Uluslar arası koçluk standartlarına uyduğu anlamına gelir. Böyle bir bağlantının olmaması ise koçluk eğitimini verenler kendi tecrübeleri ile kendi standartlarında eğitim ortaya koymaya çalışmaktadırlar.
Bu soruları soruduğunuzda alacağınız cevapları hafızanızda (defterinize) not edin.
Uluslar arası bir kurumdan bahsederken web sitesinin olup olmadığını not edin.
Uluslar arası kurum ile koçluk alacağınız kurumun somut bağlantısını not edin.
Özellikle kurs programının uluslar arası onayından söz ediliyorsa bu bağlantının sorgulanmasında alacağınız cevapları not edin.
Araştırmalarınız sırasında en az iki sertifika programını karşılaştırarak, aldığınız notları değerlendirerek kararınızı verin.
Önce koçluğu ve programları kavramanızı ve daha sonra kurs seçim aşamasına geçmeniz durumunda, ne istediğinizi bilerek eğitimi seçebilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X