İstanbul’daki Parklar, Botanik Bahçeler, Gezilesi Yerler

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.878
29.890
60
Yenikapı Şehir Parkı – Fatih / İstanbul

yenikapi-sehir-parki-01-e1413146710254.jpg



İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Yenikapı şehir parkı, Yenikapı İDO iskelesinin batısında, Kennedy caddesinin kuzeyinde yer alıyor. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2012 senesinde projelendirilen ve 2013 senesinde tamamlanan park, Avrupa’nın en büyük parkları arasında yer alıyor. New York’ta bulunan Central Park’tan esinlenilen Yenikapı şehir parkı, 578 metrekare alan karada, 57 bin metrekare de denizin doldurulmasıyla karadan bağımsız bir şekilde oluşturuldu. Bu alanın 135 bini park alanı olarak kullanılıyor. 270 bin metrekare alanda miting ve konser gibi aktivite alanı olarak kullanılıyor. Aktivite ve miting alanları 800 binden fazla kişiyi alabiliyor. Oldukça büyük olan Yenikapı şehir parkı, İstanbulluların hafta sonlarını geçirdikleri mükemmel bir yeri ifade ediyor.


İstanbul belediyesi tarafından 10 binin üzerinde ağaçlandırma çalışması yapılarak, Yenikapı şehir parkına yeşillik alan kazandırıldı. Ağaçların büyümesi ve olgunlaşması halinde, yeşillik alanın orman olarak nitelendirilebileceğini söyleyebiliriz. Burada misafirlerin ihtiyaçlarının karşılayabilecekleri kafe, restoran ve çay bahçeleri var. Engelliler içinde özel yapılan platformlara sahip olan Yenikapı şehir parkı, hafta sonunu ailesiyle geçirmek isteyenler için güzel bir alanı ifade ediyor.
Deniz İle Muhabbet

Yenikapı şehir parkının denize sıfır yürüyüş parkuru, oldukça güzel dizayn edilmiş. Geometrik desenlere sahip olan kaya ve taşlarla ortama doğal bir hava kazandırılmış. Bu parkurdan denize bakarak yürürken, birçok hayale dalabileceğinizi söyleyebiliriz. İsterseniz yürümek yerine, bisiklet kiralayarak parkı boydan boya daha kısa zamanda gezebilirsiniz. Yürüyerek parkında bir ucundan diğer ucuna gezebilmek oldukça yorucu ve uzun zaman alıyor. Normal adımlarla parkı dolaşmak 2 saatinizi alabilir. Ama bisikletlerle daha kısa zamanda ve yorulmadan parkın her yerini dolaşabilirsiniz.

Denize sıfır kurulan çay bahçelerinde ara ara soluklanabilirsiniz. Çayınızı yudumlayıp, hayallerinizin ve ideallerinizin hayatınıza kazandıracaklarını düşünebilirsiniz. Parkın yeşillik alanlarında dolaşarak, şehrin stresli hayatından birkaç saatte olsa ayrılabilir, ruhunuzu yeşillik içerisinde cömertçe sunulan sakinliğe bırakabilirsiniz. Yenikapı şehir parkı içerisinde her şey düşünülmüş. Kafe ve restoranlardan, tuvalet ve kamelyalara kadar ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri platformlar kurulmuş. İstanbul’un yeni merkezlerinden birisi durumuna gelen parkta, akşamları egzotik ışıklandırma içerisinde bir nostalji yaşayabilirsiniz.



Yenikapı Şehir Parkı ‘nda Ne Yiyebiliriz ?
Yenikapı şehir parkı, İstanbul Büyük şehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve büyük metropol İstanbul’un kalabalıklarından kaçmak isteyenlere sunulan büyük bir alan. Bu alanda, her şeyin düşünülmüş olması, güzel bir hafta sonu geçirmek için ideal bir yer olmasını sağlıyor. Çay bahçeleri ve restoranlar, ziyaret edenleri parkta bekliyor. İstanbul’un geleneksel lezzetinden kumpiri tadabileceğiniz gibi, denize sıfır restoranlarda ev lezzetlerini veya et ürünlerini de tadabilir, keyifli bir hafta sonu geçirebilirsiniz.



Yenikapı Şehir Parkı, Nerede, Nasıl Gidilir ?
İstanbul’un gelişmiş bir ulaşım ağı olduğundan, Yenikapı parkına da denizden ve karadan kolayca ulaşabilirsiniz. Eminönü Turyol önünde Kennedy Caddesinden geçen İETT otobüsleriyle Yenikapı şehir parkına ulaşabilirsiniz. Ya da alternatif olarak, Turyol deniz seferlerini kullanarak, Yenikapı şehir parkına ulaşabilirsiniz. Yine başka bir alternatif olarak, Fatih metro hattını kullanarak, Yenikapı’da inebilir, parka yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz.

Kendi özel aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız, Eminönü caddesinden Kennedy bağlantısına sapmanız ve kuzeye doğru gitmeniz yeterlidir. Yenikapı şehir parkı, Kennedy caddesinde kuzeyinde yer almaktadır.
gezilmesigerekenyerler.com/
 
Son düzenleme:
Polonezköy Tabiat Parkı – Beykoz / İstanbul
polonezkoy01.jpg

Polonezköy Tabiat Parkı

Size tek cümleyle özetlemem gerekseydi “Eşsiz bir güzellik” derdim. Kuş cıvıltıları ve İstanbul’dan uzaklaşmamın huzuruyla insanın içi içine sığmıyor. Binbir çeşit ağaç ve bitki türüyle gelenleri kendisine hayran bırakan Polonezköy, Polonyalılar’ın ağırlıkta olduğu köyde, farklı bir kültür ve hayat tarzının da yansımalarını görebilirsiniz. Camping alanları özellikle hafta sonları için gayet idealdir. Güzelliği dillere destan bir bölge, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanısıra Gustave Flaubert, Franz List ve daha bir çok ünlü ismi ağırlamıştır. Tabiat parkı içerisinde kızıl geyik, karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, sincap, sansar, gelincik, sülün, keklik, atmaca, şahin, doğan, karatavuk, saka, üveyik, baykuş gibi hayvanlar bulunmaktadır.


Neler yapabiliriz?: Piknik, kamping, oryantring, trekking, yürüyüş, koşu ve bisiklet yolu bulunmakla beraber köyün yerleşik alanında birçok turizm tesisi bulunmakla beraber hafta sonu tatili, günübirlik gezi, piknik, mangal keyfi yada güzel bir restoranda akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Neler Var?: Köy tarihçesi ve eski fotoğrafların sergilendiği Zofia Teyze’nin Hatıra Evi, ağaç oyma heykel ve resim sergileri, resitaller, kültürel aktiviteler. Tarihi Köy Kilisesi, Kültür Evi görülmeye değer yerlerdir.

polonezkoy01-400x260.jpg

Polonezköy Tabiat Parkı 01
polonezkoy02-396x300.jpg

Polonezköy Tabiat Parkı 02
polonezkoy04-400x267.jpg

Polonezköy Tabiat Parkı 03
polonezkoy05-400x300.jpg

Polonezköy Tabiat Parkı 04
polonezkoy06-400x287.jpg

Polonezköy Tabiat Parkı 05
polonezkoy07-312x300.jpg

Polonezköy Tabiat Parkı
Polonezköy Tabiat Parkı Nerede? ve Nasıl Gidilir?
İstanbul Merkez’den yola çıkarsak Polonezköy ortalama 34Km uzaklıktadır, Aracınızla 50dk.’da oradasınız.

Adres: Polonezköy Tabiat Parkı 34820 Polonez / Beykoz / İstanbul

Nasıl Gidilir?: Polonezköy Tabiat Parkı, popüler bir yer olması nedeniyle pek çok noktadan ulaşım imkânına sahip. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Kavacık çıkışı ve yeni Riva yolu üzerinden ilerledikten sonra Beykoz-Riva ve Alemdağ-Şile tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
 
Ulus Parkı – Etiler / İstanbul
ulus-parki-havadan-600x343.jpg

Ulus Parkı

İstanbul’un belki de en güzel manzaralarından birine sahip olan Ulus Parkı, İstanbul Boğazı’na tepeden bakabileceğiniz bir yerde ikamet ediyor. Ulus Parkı’nın bu kadar beğenilmesinin en önemli nedeni manzarası. Ayrıca yemyeşil ağaçların içinde oluşu cazibesini arttırıyor. Pazar günleri çok kalabalık olan Ulus Parkı’na imkanınız var ise hafta içi günlerde gitmenizi öneriyoruz. Çocuğunuzla birlikte güzel ve rahat vakit geçirmek isterseniz Ulus Parkı tercih ettiğiniz mekanlar arasında olmalı. Ulus Parkı’nda manzara izlemek, parkın içindeki cafede çocuğunuzla güzel bir yemek yiyebilirsiniz ve manzaranın temiz havanın tadını çıkarmak için güzel bir park.



Ulus Parkı Kahvaltı Fiyatları

İlk girişte sizi bir cafe karşılayacak burada günün her saati bir şeyler yeyip-içebilirsiniz. Pazar Kahvaltı & Brunch günüdür. Ücreti Kişi başı 30-55Tl. civarındadır.

Ulus Parkı 2017 Fiyatları
Çay: 7,5 Tl.

Kahve ve Meşrubat: 15 ila 20tl.

Yeme İçme: 35 ila 55tl.

ulus-parki-giris-400x261.jpg

ulus-parki-onu-400x255.jpg

ulus-parki-ici-400x257.jpg

ulus-parki-cafe-400x229.jpg

ulus-parki-merdivenler-400x269.jpg

ulus-parki-havadan2-400x222.jpg

Ulus-Parki-e1444821630957-400x257.jpg

ulusparki02-400x266.jpg

ulusparki04-400x266.jpg

ulusparki05-353x300.jpg

ulusparki06-400x273.jpg

Ulus Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Kuruçeşme Mahallesi, Adnan Saygun caddesi, 34345 – Beşiktaş / İstanbul

Nasıl gidilir?: Toplu taşıma araçları ile ulaşım şekilleri: DT1 ve DT2 hat numaralı otobüsler ile, ayrıca Beşiktaş ve Zincirli kuyu metrobüs güzargahından geçen U1 hat numaralı otobüsler ve Kabataş dan hareket eden İETT otobüs seferlerinden olan 58UL hat numaralı otobüslere binerek Çamlıtepe durağından indikten sonra bu güzel mekana ulaşabilirler.

Araç ile: Pak Ortaköy üzerinden Etilere kadar giden Adnan Saygun caddesi üzerinde yer almakta. Eğer ulus parkına Ortaköy tarafından gelmeyi düşünüyorsanız Levent’e doğru giderken sağ tarafta yer almaktadır. Levent tarafından gelecek olanlar ise Akmerkez’i gördükten sonra, hemen sağ taraftaki caddeye girdikten sonra yaklaşık 1 Km kadar ilerledikten sonra parka ulaşabilirsiniz. ve bunlara ek olarak aşağıdaki harita üzerinden de direk olarak yol tarifi isteyebilirsiniz.

  1. Adnan Saygun Cad. Ulus Parkı , Etiler,
  2. Taksim’den DT2 No’lu İETT otobüsleriyle 3. Araçla, Akmerkez’den Ortaköy’ü Etiler”e bağlayan 3.Ulus yönüne giden yolu ’Adnan Saygun Caddesi”ni takip ederek Ulus Parkı’na ulaşabilirsiniz.
 
Gülhane Parkı – Sultanahmet / İstanbul

gulhane-parki011-e1415305952824.jpg

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı İnsana huzur veren laleleri ve bir çok mazisi ve geçmişi vardır buranın. Ufak bir gezinti yaparak doğanın temiz kokusunu bol bol içine çekebilir ve Setüstü Çay Bahçesinde denize karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. 1998 yıllarında yanlış hatırlamıyorsam burası hayvanat bahçesiydi. Neden kaldırıldı hala anlamış değilimdir.
Nazım Hikmetin Ceviz ağacı şiirinin hikayesi; Bir zamanlar Nazım hikmet hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştır. Nazım Hikmet de kaçkın şeklinde yaşamaktadır, sevgilisi Münevver ile buluşacaktır. Nazım Hikmet Gülhane parkına gider, daha sonra parka polisler gelir ve Nazım, ceviz ağacına tırmanır. Altından polis geçer, sevgilisi geçer, o hepsini izler ve yakalanmaz. Ve onun üzerine “ben bir ceviz ağacıyım Gülhane parkında, ne sen bunun farkındasın,ne de polis farkında” Şiiri Cem Karaca’nın seslendirmesiyle dilden dile dolaşır.



Setüstü Çay Bahçesi Cafe

Buraya geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken parkın tek cafesi’dir. Manzarası harikulade ve çay istediğinizde eğer 2-3 kişi iseniz semaver ile gelmesi ayrı bir güzel oluyor.



Gülhane Parkı Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesiydi ve içinde bir koru ve gül bahçelerini barındırırdı. Türk tarihinde demokratikleşmenin ilk somut adımı olan Tanzimat Fermanı, 3 Kasım 1839’da Abdülmecit döneminde Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından Gülhane Parkı’nda okunmuştur ve bu nedenle Gülhane Hatt-ı Hümayunu da denir.
İstanbul şehremini operatör Cemil Paşa (Topuzlu) zamanında düzenlenerek 1912 yılında park haline getirildi ve halka açıldı. Toplam alanı 163 dönüm kadardır. Parkın girişinde sağ tarafta İstanbul şehremini ve belediye başkanlarının büstleri vardır. Parkın ortasından iki yanı ağaçlı yol geçer. Bu yolun sağında ve solunda dinlenme yerleri, çocuk bahçesi bulunmaktadır. Boğaza doğru kıvrılarak inen yokuşun hemen sağında bir Aşık Veysel heykeli, yokuşun sonuna doğru biraz üst kısımda ise Romalılardan kalma Gotlar Sütunu vardır.
Sarayburnu Parkı kısmı eskiden Sirkeci demiryolu hattı üstünden bir köprüyle ana parka bağlıydı. Bu kısım sonradan sahilyolu (1958) ile parktan ayrıldı. Sarayburnu kısmında Atatürk’ün Cumhuriyetten sonra dikilen ilk heykeli (3 Ekim 1926) bulunur. Heykel, Avusturalyalı mimar Kripel tarafından yapılmıştır. Atatürk, halka latin harflerini halka ilk defa bu parkta 1 Eylül 1928 tarihinde gösterdi. Atatürk’ün naaşı Ankara’ya gönderilirken, İstanbul’daki son tören Gülhane Parkı’nın Sarayburnu bölümünde 19 Kasım 1938 tarihinde yapıldı. Tabut, top arabasından 12 general tarafından alınarak Yavuz zırhlısına götürülmek üzere rıhtımdaki bir dubaya yanaşan Zafer destroyerine konuldu.



Tekrar Restore Edildi

Yıllardır çok kötü ve harap bir şekilde bulunan park 2003 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, eski görkemli günlerini aratmayacak bir duruma getirildi.



İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi
25 Mayıs 2008’de Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi hizmete girmiştir.



Gülhane Parkı Setüstü Çay Bahçesi Fiyatları

Parka giriş ücretsizdir.

2 kişilik demlik çay 15 tl dir.

Türk Kahvesi: 8 tl dir.



Gülhane Parkı Nerede Nasıl Gidilir?
Araç İle: Aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız kesinlikle sahil yolundan ilerleyin ve Gülhane Parkın karşısında ki açık oto parka aracınızı bırakabilirsiniz. Sirkeciye gelmeden hemen önce. Böylece hiç yürümeden parka ulaşmış olacaksınız.

En Yakın Tramway Durağı: Gülhane

En Yakın İETT Otobüs Durağı: EMİNÖNÜ TRANSİT
Geçen Hatlar:
30D – DEREBOYU – YENIKAPI
28T – TOPKAPI – BESIKTAS
28 – EDIRNEKAPI – BESIKTAS
26B – GAYRETTEPE-EMINÖNÜ
26A – FULYA MAHALLESI-EMINÖNÜ
26 – DIKILITAS-EMINÖNÜ
70KE – KURTULUS – EMINÖNÜ

En Yakın İDO Araba Vapuru Durağı: SİRKECİ
Geçen Hatlar:
V4 – BAKIRKÖY – BOSTANCI
V5 – SİRKECİ – HAREM



Fotoğraflar
gulhane-parki011-e1415305952824-400x300.jpg

gulhane-parki02-e1415306000298-400x300.jpg

gulhane-parki03-e1415306011525-400x300.jpg

gulhane-parki04-400x300.jpg

Gülhane Parkı
gulhane-parki05-400x277.jpg

Gülhane Parkı
gulhane-parki06-400x300.jpg

gulhane-parki07-400x300.png

gulhane-parki08-400x266.jpg
 
Bakırköy Botanik Park

botanikpark06.jpg

Bakırköy Botanik Park

Bakırköy Botanik Park, Bakırköy Belediyesi tarafından yapımına başlanan ve 96 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Bakırköy Botanik Parkı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 2013 yılının ilk yarısında açılışı yapılmıştır.

botanikpark10-e1438469352122-400x300.jpg


İçerisinde; 11 adet Tematik bahçe, Atatürk ve çocuk temalı heykeller, çocuk oyun alanları, 50 metre yüksekliğinde bayrak direği, ekolojik yaşamı teşvik etmek ve botanik parkın enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamak amacıyla yerleştirilmiş 3 adet rüzgar türbini, sosyal tesis, 8 metre yüksekten çağlayan ve içinde 5 adet pegasus atı bulunan kaskatlı havuz, 11.50 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek çocuk oyun kuleleri, manzara seyir terasları ve otoparkı bulunmaktadır. Eğer İstanbul içindeyseniz vakit kaybetmeden gitmenizi şiddetle öneririz.

Park İçindeki Gölet; biyolojik arıtma ile yapılmış ve doğal kaynak suyu ile oluşturulmuş. Kuğu, ördek ve su kaplumbağalarının yanı sıra çeşitli bir çok balıklar için de yaşam alanı olan gölette, üç adet yüzer iskele bulunuyor.

Çocuklar İçin Oyun Alanları; Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 11 metre uzunluğunda iki oyun kulesi, ip köprüleri, kaydıraklar ve bir çok oyun aktivitesi bulunmakta. Ayrıca çocukların yaratıcılığını geliştirmesi için ufak bir kum parkı da yapılmış, çocuklarınızı buraya getirirken birer kova ve kürek almayı da unutmayın. :) Ayrıca Çocuklar için hareket eden 5 adet Dinozor teması da yer almakta.

Ziyaret saati: 07.00 – 23.00 Arasındadır. Ve Giriş Ücretsizdir. Ve özel otopark alanı vardır, bu da ücretsizdir.

Bakırköy Botanik Park Resimleri
botanikpark01-400x278.jpg

Bakırköy Botanik Park 01
botanikpark02-400x268.jpg

Bakırköy Botanik Park 02
botanikpark03-400x268.jpg

Bakırköy Botanik Park 03
botanikpark04-400x284.jpg

Bakırköy Botanik Park 04
botanikpark05-400x282.jpg

Bakırköy Botanik Park 05
botanikpark06-400x300.jpg

Bakırköy Botanik Park 06
botanikpark07-400x225.jpg

Bakırköy Botanik Park 07
botanikpark08-225x300.jpg

Bakırköy Botanik Park 08



Bakırköy Botanik Park Nerede Nasıl Gidilir?
Araç İle: İstanbul Anadolu yakası tarafından gelecekseniz İncirli yol ayrımında bakırköy istikametine girin ve incirli yoluna devam etmeden 5e ters yönden tekrar girin böylece Bakırköy Botanik Parkı karşınıza almış olacaksınız.

Avcılar yakasından geliyorsanız yenibosnadan sonra yan yolları takip edin Bakırköy tabelalarını göreceksiniz yolunu bozmadan devam edin e5 üzerindeki devası büyüklüğünde olan Bakırköy botanik park yazısı mutlaka göreceksinizdir.

Toplu Taşıma araçları ile: Toplu taşıma araçlarıyla yada Metrobüsle gelmeyi düşünüyorsanız İncili durağında inin, üst yoldan karşıya geçip biraz yürüdüğünüzde karşınıza çıkacaktır. Konum için tıklayın.
 
RönePark Yeşilköy / İstanbul

rone-park01-e1388047143251.jpg

Yeşilköy’ün en güzel parkı diyebiliriz buraya, hem yeşilliği, hemde sahile sıfır olması, güzelliğine güzellik katıyor, şehirden çok uzaklaşmadan temiz bir hava, temiz bir deniz kokusu almak istiyorsanız burası tam size göre. Sahil boyunca dizilmiş kafeler, kahvaltı yerleri, çocuk parkları, ve sevimli hayvanlarıyla sizleri bekliyor. Burada en keyifli zamanlarınızı kahvaltı yaparak geçireceksiniz. Mekanlarda verilen kahvaltılıklar taze ve doğal, fiyatlarda gayet makul. Hafta sonları yer bulmakta zorlanabilirsiniz bu yüzden sabah erken gitmenizi öneririz.

RönePark Tanıtım Yazıları
Bahçemiz Rönepark, Yeşilköy’de yemyeşil, deniz kıyısında, doğal ortamı ve mini hayvanat bahçesiyle sizleri bekliyor.
Ailenizle gelip, ferah ortamında taze dem çaylarınızla tostlarınızı yerken, çocuklarınız gönül rahatlığıyla oyun parkından
ve hayvanat bahçemizden faydalanır, geçen zamanın tadını alırsınız.

Zengin aperatif menümüzle sizleri Rönepark’a bekliyoruz. Bahçemizde gruplar için kahvaltı hizmetleri de verilmektedir.
Rönepark otantik havasıyla, zengin ve lezzetli menü seçenekleriyle siz sayın konuklarımıza kaliteli hizmeti uygun fiata sunuyor.

RönePark’ta Kahvaltı Yerleri: Sahil boyu deniz gören bir çok mekan mevcut, sahil üstünde park alanlarında da bir kaç kafe mevcut.

RönePark’ta Kahvaltı Ücretleri Neler?
Fix bir ücreti olmamakla birlikte fiyatların fazlasıyla makul olduğunu söyleyebiliriz. 2 kişilik bir kahvaltı 50tl. ‘yi geçmeyecektir.
RönePark Resimleri

rone-park011-400x287.jpg

rone-park02-345x300.jpg

rone-park03-378x300.jpg

rone-park04-324x300.jpg

rone-park05-400x300.jpg

rone-park06-400x252.jpg


Araç İle: E-5 Üzerinden Sahil yoluna sapın Ataköy veya Bakırköy den çıkabilirsiniz. Florya istikametine doğru gidin burada Yeşilköy tabelalarınını takip ederseniz Röne Park’a ulaşabilirsiniz.
Toplu Taşıma İle: Yeşilköy otobüsleri ve minibüslerle de ulaşmak mümkün.
 
Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark) / İstanbul
Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-01.jpg

Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark)

Hafta sonu eğlence arayanlar için harika bir önerimiz var. Bayrampaşa Şehir Parkı halk adıyla AdaPark. Lunaparkı ve göleti ile hem yetişkinlerin hem de çocukların buradan fazlası ile keyif alacağını düşünüyoruz.
Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark)
30 Temmuz 2003 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Parkada, 480.000 metrekare alan üzerine yapılmış olması ile ülkemizin en büyük eğlence parkı olma özelliğine sahiptir.
Lunaparkkısmından diğeri de yapay gölet kısmından olmak üzere 2 tane giriş-çıkış kapısı bulunmakta. İçeriye girdikten sonra ilk verdiğimiz tepki “vay be” demek oldu. Gerçekten görsel bir şölen içerisinde bulduk kendimizi. Özellikle çocuklu ailelerin kesinlikle buraya gelerek çocuklarını gönüllerince eğlendirmesini öneriyoruz.

Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-15-600x338.jpg

Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark) Göleti
Yapay gölet, lunapark, çocuk oyun parkı ve çiftlik alanları ziyaretçilerin en çok uğradığı yerler olarak göze çarpıyor. Bizde hepsinden kısa kısa bahsetmeye karar verdik.

Yapay gölet; Suyun yüksekliği 30 santimetre olduğu bu gölet görsel şölenin en önemli parçası. İster etrafında konulan banklarda oturup pikniğinizi yapabilir, ister etrafında yapılan yürüyüş parkurunu kullanabilir isterseniz de bisiklet kiralayıp gölette bisiklet keyfini çıkarabilirsiniz.

Lunapark; çocuklar için parkın en eğlenceli kısmı. Burada çocuklar için pek çok aktivite olanağı mevcut. Hemen hatırlatmakta fayda var bazı alanlarda yaş sınırlaması var. Değişik aktiviteler ile çocuklarınız eğlencenin doruğuna çıkacak.
Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-02-600x338.jpg

Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark) LunaPark
Çocuk Oyun Parkı; burası ise herhangi bir ücret ödemeden salıncak, kaydırak gibi çeşitli oyun aletleri ile çocukların güzel vakit geçirmesi için hazırlanmış. Gönüllerinde gezip tozabilecekleri enfes bir alan.

Çiftlik; burada binicilik eğitimi verilen bir alan. Hem hayvan sevgisi hem de sporun birlikte yapıldığı yetişkin ve çocukların oldukça güzel vakit geçirdiği bir nokta. Özellikle çocukları burada at üzerine binerek çok farklı bir tecrübe ile tanışıyorlar.

Parkın içerisinde bulunan diğer bölümlerde en az yukarıda anlattığımız yerler kadar güzel. Anfi tiyatro yaklaşık 4000 kişilik ve yaz aylarında burada konser, tiyatro gibi çeşitli aktiviteler yapılıyor.

Yani uzun lafın kısası burası eğlence arayanlar için tam biçilmiş kaftan diyebiliriz.

Önemli Bilgilendirme: Parkada’ya bisiklet, scooter, kaykay, paten, top, uçurtma, evcil hayvan, kabuklu yemiş sokmak yasak.

Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-01-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-02-600x338.jpg

Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark) LunaPark
Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-04-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-05-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-06-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-07-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-10-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-12-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-13-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-Nasil-Gidilir-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-Nerede-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-14-600x338.jpg


Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-15-600x338.jpg

Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark) Göleti
Bayrampasa-Sehir-Parki-AdaPark-03-600x338.jpg

Parkada İçerisinde Neler Var?
Parkada İçerisinde Neler Var?

-Anfi Tiyatro -Piknik yerleri -Lunapark -Kafeler ve Restoranlar -Yapay Gölet ve köprü -Bowling Salonları -Mini Hayvanat Bahçesi -Çarşı -Yürüyüş Alanları -Hobi Bahçeleri -Sergi Alanı -Açık ve Kapalı Spor alanları

Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark) Ücretleri ve Çalışma Saatleri

Lunaparkta jetonun tanesi 4 Lira.

Deniz bisikletleri 2 ve 4 kişilik. 2 kişi 5, 4 kişi 10 Lira. Kullanım süresi ise 10 dakika.

Çocuklarınızı ata bindirmek isterseniz parkurda 2 tur 5 TL.

Araçla gelenler için de otopark ücretinin saat sınırı olmaksızın 5 Lira olduğunu hatırlatalım.

AdaPark Çalışma Saatleri

Hafta sonu ve tatil günleri güzel havalarda pek çok ziyaretçiyi ağırlayan Parkada 08:30 – 01:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Bayrampaşa Şehir Parkı (AdaPark) Nerede? ve Nasıl Gidilir?

Adres: Kocatepe Mah. Hudut yolu üzeri Kocatepe Bayrampaşa / İstanbul

Telefon: (212) 640 95 50

Nasıl Gidilir?: Aracınızla gidiyorsanız; Bayrampaşa sapağına girdiğiniz de Otogar yolunu takip edin, Otogar bağlantı yolu tabelalarından ilk sağa saptığınızda park hemen karşınıza çıkacaktır.

Toplu ulaşım; ile gitmek isteyenler de Metroyu tercih edebilirler. Bayrampaşa durağında indikten sonra Parkada yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Miniatürk Park – Beyoğlu / İstanbul
ana.jpg

Miniatürk

Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniaturk’te, 15.000 metrekare maket alanı, 40.000 metrekare yeşil ve açık alan, 3.500 metrekare kapalı alan, 2.000 metrekare havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer almaktadır.

Eş zamanlı yürütülen proje koordinasyonu sayesinde 22 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Miniaturk, dünyanın en geniş maket alanına sahip ve en kısa sürede tamamlanan minyatür kentidir.

Miniaturk’te, bir açık hava müzesi atmosferinde sergilenen maketlerin yanı sıra, ziyaretçilerin hoşça vakit geçirmesini sağlamak amacıyla farklı mekânlar da tasarlanmıştır.

400 kişilik oturma kapasitesiyle amfitiyatro, Miniaturk’ü hatırlatacak hediyelik eşyaların satışa sunulduğu alışveriş merkezi, küçük ziyaretçilerimizin ilgisini çekecek, Truva atı ve kale gibi oyun gruplarından oluşan oyun alanı, gezi alanını çepeçevre dolaşan minyatür ekspres tren, satranç, labirent, go-card ve tekne turu bunlardan bazılarıdır.

miniaturk01-400x300.jpg


miniaturk02-400x228.jpg


miniaturk03-383x300.jpg


miniaturk04-400x300.jpg



miniaturk05-400x300.jpg


miniaturk-06-400x300.jpg









Miniatürk Park 2017 Giriş Ücreti
• Tam bilet ücreti: 7,5 TL

• Öğrenci, Öğretmen, Polis ve Askeri Personel giriş ücreti: 3 TL

• Okul grupları (Okul öncesi dahil): 3 TL Veli: 5 TL

• 10 öğrenciye bir refakatçi öğretmen ücretsizdir.

• Yabancı uyruklu ziyaretçi giriş ücreti : 15 TL

Ödeme Şekli: Nakit TL veya kredi kartı geçerlidir.



Miniatürk Park Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Sütlüce Mahallesi, İmrahor Caddesi 34445 Sütlüce – Beyoğlu / İstanbul

Telefon: 0 212 222 28 82

Nasıl gidilir?: Miniatürk Parka ulaşabileceğiniz toplu taşıma araçları;

Taksim’den; 54 HT ( Hasköy / Taksim ) Belediye Otobüsü

Mecidiyeköy ve Şişli’den; 54 HŞ ( Hasköy / Şişli ) Belediye Otobüsü

Eminönü’nden; 47, 47 Ç, 47 E Belediye Otobüsleri

Topkapı’dan; 41 ST ( Seyrantepe / Topkapı ) Belediye Otobüsü

Ayrıca Seyrantepe / Topkapı minibüsleri

Metrobüs kullanacak müşterilerimiz Halıcıoğlu durağında indiklerinde 41 ST (Seyrantepe – Topkapı) İETT otobüs veya Topkapı Seyrantepe minibüsleri kullanarak Miniatürk’e ulaşım sağlanabilir.
 
ataturk-arboretumu05-e1414059422802.jpg

Atatürk Arboretumu


Atatürk arboretumu’na gittiğinizde bol bol fotoğraf çekip, göl kenarında romantik anlar yaşayabilirsiniz. Bahçeköy Orman İsletme Müdürlüğü’ne bağlı bir isletme şefliği olan arboretum, kelime anlamı da çeşitli canlı ağaç türlerinin “derlemini (koleksiyonunu)” barındıran bir ağaç müzesi olarak tanımlanabilir. Belgrad ormanının güneydoğusunda, 345 hektarlık alana kurulmuştur. Arboretumda 1500’ü aşkın bitki türü vardır. Ayrıca hatırı sayılır bir soğanlı bitkiler koleksiyonu ve içinde 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yaptırılmış Türkiye’nin ilk fidanlığı da yine burada bulunmakta. Bunlar dışında da 3 tanede yapay göl bulunuyor.



Atatürk Arboretumu’nda çok özel bitki türleri bulunmaktadır ve bu bitki türleri bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla kurulmuştur. Sizlerden ricamız bu bitkilere zarar verecek davranış ve hareketlerden kaçınmanız. Anlayışınız için şimdiden çok teşekkür
ederiz. (Bu açıklama Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarının ricası üzerine konulmuştur.)[/B]
Atatürk Arboretumunda Çektiğimiz Video



Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri
Fiyat Bilgisi Güncellenme Tarihi: 01.01.2017

Ziyaret Saatleri: Yazın: 08:30 – 20:00 — Kışın: 08:30 – 17:00 Arasıdır. “Pazartesi Günü kapalıdır!”

Hafta içi: Öğrenci 2 TL. Normal 5 TL.

Hafta sonu: Öğrenci 5 TL. Normal 15 TL.

Çekim Ücret: Düğün gibi etkinlikler için fotoğraf çekimlerinin güncel fiyatı 450 TL. Bu ücreti Ziraat Bankası Sarıyer şubesine yatırıp dekontla gitmeniz gerekiyor ve toplamda 6 kişi girebiliyormuş. Ayrıntılı bilgi için: (0212) 2261929

Atatürk Arboretumu Hakkında Faydalı Bilgiler

Ataturk-Arboretumu-08-600x338.jpg

Atatürk Arboretumu İskele
Arboretumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir.

Yeryüzünde kuruluşları yüzyılların ötesine dayanan arboretumların fonksiyonları çok çeşitlilik gösterir. Bunlar; ilk ve orta öğretimden üniversite düzeyine kadar tüm öğrencilere ve çevre halkına otsu ve odunsu bitkiler hakkında bilgi vermek, onları yetişme alanlarında tanıtmak, çevre koruma bilincinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bunun yanında, dünyanın dört bir tarafındaki eksotik ve endemik bitkileri iklimin müsaade ettiği oranda bir araya toplayarak uzun ve pahalı seyahatlere gerek kalmadan insanlara tanıtmak ve bunların içinden süsleme değeri olanları seçme imkanı sağlamak, nesli kaybolma tehlikesi altında bulunanları koruma altına almak, yabancı orijinli türlerin ülkemize uygunluğu konusunda çalışmalar yapmak da Atatürk Arboretumu’nun görevleri arasındadır.
Ataturk-Arboretumu-13-600x347.jpg

Atatürk Arboretumu Bitki Türleri

Atatürk Arboretumu’nun ilk amacı basta İ.Ü. Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri olmak üzere Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar ile orman mühendisleri, peyzaj mimarlarının, diğer fakülteler ile araştırma kurumlarının, yerli ve yabancı bilim adamlarının, doğa severlerin yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara her yönü ile açık bir canlı laboratuvar olarak hizmet vermektir.

Ataturk-Arboretumu-05-e1427063481320-600x400.jpg

Atatürk Arboretumu Yürüyüş Yolu
Atatürk Arboretumu, Sarıyer ilçesinde bulunan floristik zenginliğiyle birçok yerli ve yabancı botanikçinin ilgisini çekmiş bulunan ünlü Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuştur. Sınırları içinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan Kirazlıbent ile 1916 yılında Neşet Hoca tarafından kurulan Türkiye’nin ilk fidanlığını barındıran Atatürk Arboretumu yeryüzündeki diğer arboretum ve botanik bahçeleriyle tohum ve fidan temini konusunda işbirliği içerisindedir.

Motor – Bisiklet ve Evcil hayvan: Motosiklet, bisiklet ve evcil hayvanların buraya girmesi yasaktır.

Mangal ve Piknik: Burada mangal ve piknik yapmak yasaktır. Araştırma faaliyetleri sürdürülen botanik bahçede bu tür hareketlerin uygulanması yasaktır.

Fotoğraf çekmeye isteyenler: Burada fotoğraf çekmek ücretsiz ama Tripot ile girmek yasaktır. Düğün, nikah, nişan çekimleri için ayrıca ücret alınır. Bilgi için; (0212) 226 2329 – (0212) 226 2335

Peki buraya neden gitmeliyim?: Burası yüzlerce çeşit bitkinin olduğu botanik bir bahçedir. Bu kadar türü doğal ortamda bir arada göremeyiz maalesef.

Arboretumu Ne Zaman Gidilmeli
Bu tamamen size kalmış. Her mevsimi ayrı güzel desek yeridir. İster kışın kar yağarken, ister sonbaharda yapraklar dökülürken tercih tamamen size kalmış. Ama bizim tavsiyemiz, mümkünse hafta içi sakin bir zamanda gidin ve oranın tadını doyasıya çıkarın.


Atatürk Arboretumu Gölü

Buraya Yakın Kahvaltı ve Yeme-İçme Yerleri
İlk önce size yol üzerindeki Emirgan Korusunu önerebiliriz. Burada açık büfe kahvaltı yapabilirsiniz. Mekan olarak ise; Emirgan Korusu Meyyali Restaurant, Bahar Country, Tarihi Bilice Börekçisi’ni ve Korupark İstanbul’u önerebiliriz. Yazdığımız mekanlar zamanında gidip kahvaltı yaptığımız yerlerdir, istediğinizi tercih edip keyifle kahvaltı yapabilirsiniz.

Atatürk Arboretumu Ait Fotoğraflar
Ataturk-Arboretumu-golu-17-400x266.jpg


Ataturk-Arboretumu-golu-18-400x266.jpg


Ataturk-Arboretumu-yuruyus-yolu-20-400x266.jpg


Ataturk-Arboretumu-yuruyus-yolu-21-400x266.jpg


Ataturk-Arboretumu-yuruyus-yolu-19-1-400x266.jpg


Ataturk-Arboretumu-12-400x232.jpg


Ataturk-Arboretumu-10-400x232.jpg


Ataturk-Arboretumu-11-400x232.jpg


Ataturk-Arboretumu-yerlesim-plani-15-400x233.jpg


Ataturk-Arboretumu-14-400x265.jpg


Ataturk-Arboretumu-07-400x267.jpg


Ataturk-Arboretumu-09-400x267.jpg


ataturk-arboretumu06-400x261.jpg


ataturk-arboretumu02-400x232.jpg


ataturk-arboretumu03-400x270.jpg


ataturk-arboretumu04-400x300.jpg


ataturk-arboretumu07-400x271.jpg


ataturk-arboretumu01-400x268.jpg


Atatürk Arboretumu Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Sarıyer Köyü 34450 – Sarıyer / İstanbul
Telefon: (0212) 226 1929

Araç İle: Sarıyer yönünde Büyükdere Caddesi istikametinde Hacıosman’a gelindiğinizde tabelaları takip edebilirsiniz. Bahçeköy yoluna saparak ilerleyiniz. Bahçeköy’e geldikten sonra, İstanbul Ünivers. spor salonunun karşısındaki Kemerburgaz Yolunun sol tarafından dönerek 400-500 m ilerledikten sonra solda arboretumu görebilirsiniz. Ayrıntılı yol bilgisi için aşağıdaki Krokimizi inceleyebilirsiniz.

Toplum ulaşım araçları ile: Toplum ulaşım araçlarını kullanarak gitmek isteyenler Sarıyer yönünde Büyükdere Caddesinden Belgrad ormanına doğru giderken sol tarafta giriş kapısı görünüyor. Hacıosman’da metrodan indikten sonra her 15-20 dk. bir kalkan 42HM numaralı Bahçeköy otobüslerine binerek 20 dakikalık yolculuk’dan sonra Bahçeköy’den inip, Kemerburgaz yolundan 450 m kadar yürüyerek ulaşabilirler.
İett Hatları: Sarıyer-Bahçeköy & Taksim-Bahçeköy & 4.Levent-Bahçeköy
 
Japon Bahçesi Baltalimanı – Sarıyer / İstanbul
japon-bahcesi-081-e1395690905266.jpg

Japon Bahçesi

İstanbul’da yaşayıp, bilmediğimiz güzel yerlerden bir tanesi daha. Japon Bahçesi Sizi İstanbul’dan alıp götüren farklı bir atmosferi var. Çoğu kişinin hiç bilmediği, hatta hiç duymadığı bir yer. Bunun sebebi herhalde gidenlerin de, çevresine pek bahsetmemesi olsa gerek. Beklentiyi çok yüksek tutmamak lazım ama mutlaka gezilip görülmesi gereken büyüleyici bir yer. İçerisinde Japon kültürünü yansıtan motifler, farklı bitki türleri, yapay gölü ve sakinliği ile sizi alıp uzak diyarlara götürecek. Mekan her gün açık ve giriş ücretsizdir.


Japon Bahçesi, Botanik Park Hakkında

Türk ve Japon halklarının kardeşlik duygularını pekiştirmesi, her iki ulusun kültürel iletişimi gerçekleştirmesi ve birbirlerini daha iyi tanıyabilmeleri adına planlanmış, iki ülke arasında binlerce kilometrelik mesafe olmasına karşın ulusların birbirlerine gösterdikleri sevgi ve saygı neticesinde, 2003 yılının Japonya´da Türk Yılı ilan edilmesi ve Japonya´nın Shimonoseki Kenti ile İstanbul´un Kardeş Şehir olması nedeniyle Japon bahçesi çalışmalarına başlanmıştır.

Japon Bahçesi´nin en önemli materyallerinden biri de giriş ve çitlerdir. Giriş kapısı, iki ülkede de bulunan Boğaz Köprüsü sembolize edilerek tasarlanmış olup kardeşliği simgelemektedir. Tasarımda Japon bahçelerinde sıklıkla kullanılan bitkiler yer almaktadır. Bahçenin düzenlenmesinde Japon Bahçe Sanatı´nın genel karakteri olan doğal malzemeler kullanılmıştır. Japon Bahçesi´nin tüm özellik ve öğeleriyle yaşatılacağı bahçede; Şelale, Doğal Gölet, Ada, Ada´yı her iki yönde kıyılara bağlayan Taş ve Ahşap Köprüler ve Kuru Köprü inşa edilmiştir. Japon Çayevi yapımı devam etmektedir.

Parkta, 4850 adet ağaç ve bitki kullanılmıştır. Bahçenin Japon Kültürü´nü yansıtan iki adet kapısı, bir adet çeşmesi ve kuru bahçesi bulunmaktadır. Bahçe, çok sayıda doğal taştan imal edilmiş fenerler bulunmaktadır. Bahçenin etrafı ise, Japon stili duvarla inşa edilmiştir.

Japon Bahçesi, Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Çayır Caddesi, Pk. 34398, Baltalimanı – Sarıyer / İstanbul

Nerede?: İstanbul Üniversitesi sosyal tesislerinin hemen karşısında, ayrıntılı bilgi için yol haritası bölümüne göz atın.

Nasıl Gidilir?: Japon Bahçesi’ne ulaşım için Odunpazarı bölgesinden kalkan 17 numaralı otobüsler kullanılabilir. Karlıtepe Caddesi üzerinde indiğinizde bahçe hemen karşınıza çıkacaktır.

Japon Bahçesi Resimleri
japon-bahcesi-00-400x212.jpeg


japon-bahcesi-01-400x266.jpeg


japon-bahcesi-02-400x266.jpeg


japon-bahcesi-03-400x266.jpeg


japon-bahcesi-04-400x266.jpeg


japon-bahcesi-05-400x239.jpeg


japon-bahcesi-06-400x300.jpg


japon-bahcesi-07-400x300.jpg


japon-bahcesi-08-400x300.jpg


japon-bahcesi-09-400x300.jpg
 
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede Nasıl Gidilir – Ataşehir / İstanbul

nezahat-botanik03.jpg

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi NezahatGökyiğit adına ilk olarak hatıra parkı oluşturmak için kurulmuş, 32 hektarlık park alanına yaklaşık 50.000 ağaç ve çalı dikilmiştir. Daha sonra amaç değiştirilerek, bir botanik bahçesi olma yolunda çalışmalara başlanılmış , 2002 yılında ziyarete açılmış, ve 2003 yılında adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olmuştur.

İstanbul’a %12 oranında yeşil alan sağlayarak İstanbullular için oksijen deposu olmuş , aynı zamanda bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi , İstanbul halkının yararlanması için , çevreyi korumada önemi olan , keyifli ve bir o kadar da eğitici bir bahçedir.

Ülkemizdeki ve dünyanın her tarafındaki bitkilerin canlı koleksiyonunun yapıldığı bu bahçede, tehdit altındaki tüm bitkiler de korunmaya alınmıştır. Bahçedeki çimenler üzerinde rahatça dolaşabilir, hiç örtü sermeden de çimenlere oturabilirsiniz.

Kaya Bahçesi’ni, su arklarını, soğanlıkları, Ertuğrul Adası’nı, İstanbul Adasını, kumar bahçesini, kurak bahçeyi, kaya bahçelerini, menfez galeriyi, çitli bahçeyi ziyaret ederek zaman geçirebilir ya da tepedeki çardaktan doyumsuz manzarayı izleyebilirsiniz.

Burada hem çocuklara hem yetişkinlere eğitimler de veriliyor

Teşhis Yolu oyununda çocuklar verilen yaprağın hangi bitkiye ait olduğunu , verilen ipuçlarıyla ulaşmaya çalışıyorlar .

Keşif bahçesi ve hafta sonu etkinlikleriyle çocuklar için eğlenceli öğrenme kapılarını açıyor bu botanik bahçesi…

Yetişkinler için de bahçıvanlık kursu, bitki ressamlığı kursu ,arazi çalışmaları gibi eğitimler de veren botanik bahçesinin faydalı bir kütüphanesi ve bitkilerin incelenmesi için herbaryumu da bulunmaktadır.
Yeşilliğe doymak , farklı bitki türlerini görmek tanımak , eğlenmek ve bol oksijen almak için mutlaka buraya gelmelisiniz ..

Bahçeye giriş ücretsizdir.

Bahçeye ziyaretçi girişi Ataşehir Bulvarı üzerinde bulunan kapıdan yapılmaktadır. Otoyol üzerindeki kapıdan hiçbir şekilde ziyaretçi girişi yapılmamaktadır.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ziyaret Saatleri
Hafta İçi ve hafta sonu sabah 9:30′ da açılıp, saat 20.00’da kapanır. Son giriş 19:00’dır.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Resimleri
nezahat-botanik01-400x300.jpg

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi 01
nezahat-botanik02-400x300.jpg

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi 02
nezahat-botanik03-400x300.jpg

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi 03
nezahat-botanik04-400x300.jpg

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi 04
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Ataşehir Atatürk Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi, TEM Otoyolu Anadolu Otoyol Kavşağı P.K.34758 İstanbulTelefon: +90 216 456 44 37
Toplu Taşıma ile gelecek olanlar İçin:
AVRUPA YAKASI:




    • Taksim’den 256 nolu İETT otobüsüyle Ataşehir Sedef Durağında inerek ulaşabilirler.
    • Meterobüs ile gelecekler için Uzunçayır istasyonundan kozyatağı istikametine doğru: 19 E – 19 ŞB – 19 S – 16 M – 14 S – 14 ŞB – 19 M nolu İETT otobüsleriyle Ataşehir Sedef Durağında inerek ulaşabilirler.
ANADOLU YAKASI:




    • Kadıköy’den 19 E – 14 ŞB – 19 M – 8 M nolu İETT otobüsleriyle Ataşehir Sedef Durağında inerek ulaşabilirler.
    • Üsküdar’dan 16 M nolu İETT otobüsüyle Ataşehir Sedef Durağında inerek ulaşabilirler. Üsküdar – Ataşehir minibüsleriyle Ataşehir Sedef Durağında inerek ulaşabilirler.
    • Ümraniye’den 13 nolu İETT otobüsüyle Ataşehir Sedef Durağında inerek ulaşabilirler.
 
Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi – Beykoz / İstanbul


fatih-korusu01-e1388831977674.jpg

Fatih Korusu

Eski adı Otağtepe Parkı olan bu yer şuan ki adı ise: Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi olarak geçmekte. Manzarası o kadar güzel ki sahte cennet dedikleri yer bu olsa gerek. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Boğaziçi köprülerini kuş bakışı görebildiğiniz bu yer, eşsiz deniz manzarasıyla birleşince keyfinden yenmiyor. Yenmiyor derken ciddi anlamda söyledik içerisinde kafe vb. hiç bir şey yok, gerçekten bir şey yenmiyor. :) Güneşi tepeden gören bir yer olduğu için aşırı sıcaklarda tavsiye etmiyoruz ama biliyoruz ki o manzara güneşin altında bile çekilir. Diziler de, filmler de izlediğiniz o sahneleri yaşamak, bir kaç saatte olsa İstanbul’un tadını çıkartmak istiyorsanız gezilecek en güzel yerlerden bir tanesi diyebiliriz. Eğer hala buraya gitmediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir.


Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezinde Neler Var?

Satış Birimi: TEMA Vakfı ürünlerinin ve seradaki bitkilerin satışının yapıldığı birimdir.

Sera: Proje alanının mevsimlik bitkilerinin üretildiği- yetiştirildiği birimdir.

Seyir Terasları: Boğazın izlendiği, onay verildiği taktirde çeşitli organizasyonların (kokteyl vb.) yapılacağı açık mekanlardır.

Gezi Yolları : Çeşitli birimleri birbirine bağlayan, yürüyüş ve koşuya uygun yollardır. Bağlantılardaki basamaklarda fiziksel engelli kişiler için rampalar düşünülmüştür.

Nilüfer Gölü ve Taş Köprü: Nilüfer ve bazı su bitkilerinin yerleştirildiği 280 m2 yüzeyli ve üzerinde Anadolu ve Rumeli hisarlarından esinlenerek taş malzeme kullanılan Mimar Sinan tarzında, ahşap korkuluklu bir köprü bulunan suni göldür.

Oturma ve Gölge Elemanları: Ahşap konstrüksiyonlu elemanlardır.

Su Sarnıcı: Sahadan mevcut olan ve tarihi değeri bulunan eski su sarnıcı temizlenerek restore edilmiştir. İleride TEMA’nın projelerine ait resimlerin sergilenmesi amacı ile kullanılması düşünülmektedir.

Otopark: 75 araç kapasiteli olup, çim taşları ile döşenmiştir.

WC : 3 bayan 3 erkek kabininden oluşan tuvaletlerin birer kabinleri fiziksel engelli kişiler için düşünülmüştür.

fatih-korusu011-400x267.jpg


fatih-korusu02-388x300.jpg


fatih-korusu03-400x287.jpg


fatih-korusu04-379x300.jpg


fatih-korusu05-400x297.jpg


fatih-korusu06-400x280.jpg

Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi’nin Tarhiçesi

Koç Holding A.Ş.’nin katkıları ile TEMA Vakfı tarafından yapılan “TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi” 31 Mayıs 2000, Çarşamba günü açıldı.

Meşe, Erguvan ağacı, Gülibrişim, Gümüşi Ihlamur, At Kestaneleri, Manolya, Nilüfer, Lale ve diğerleri…İstanbul’u asırlardır süsleyen bu eşsiz ağaç ve çiçek türleri TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi’nde toprakla buluştu. Koç Holding A.Ş.’nin desteği ile TEMA Vakfı tarafından çağdaş bir doğa kültür merkezine dönüştürülen Kavacık Tepesi’ndeki alan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü inşaatı sırasında şantiye olarak kullanıldığı için toprak ve bitki örtüsü büyük ölçüde tahrip olmuştu. Bu nedenle proje alanına dışarıdan toprak getirilerek rehabilitasyon çalışmaları yapıldı. Toplamda 152.000 metrekare olan alanın 112.000 metrekaresinde peyzaj çalışmaları tamamlandı.

Parkta 136’sı bölgenin ekolojisine uygun bitki türü, 1.711’i ağaç ve ağaççık, 5.089’u çalı, 8500’ü yer örtücü bitki ve sarmaşık olmak üzere yaklaşık 15.300 bitki türü bulunuyor. Ayrıca 10.000 adet de mevsimlik bitki mevcut. 27.000 metrekare çim alanı, yaklaşık 10.000 metrekareye yayılan yürüyüş yolları ve seyir teraslarıyla TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi doğasever konuklarını ağırlamaya hazır.

Park, Avrupa Konseyi’nin 50. Yıl kutlamaları nedeniyle düzenlenen “Avrupa Ortak Miras Kampanyası” programına dahil edildi. Ayrıca TEMA Vakfı, yine aynı çerçevede düzenlenen Avrupa Konseyi Peyzaj Proje Yarışması’na TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi projesiyle katılıyor.

TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi’nin açılışı 31 Mayıs 2000, Çarşamba günü saat 19.00’da Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç, TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca ve TEMA Vakfı Başkan Vekili Nihat Gökyiğit’in evsahipliğinde, işadamlarından, politikacılara, basın mensuplarından, TEMA Vakfı Yöneticileri ve Üyeleri’ne kadar çok sayıda doğaseverin katılımı ile gerçekleştirildi.

TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN!

Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Sayın Rahmi M. Koç’un Konuşma Metni

Alanın Tarihçesi

Abdülhamit’in kızı Prenses Fatma, sarayın faytoncusu Arabacı Mahmut’a aşık olur. Padişah evlenmelerine izin verir ve Mahmut’a paşalık unvanı verir. Düğün hediyesi olarak Kavacık sırtlarını verir. Çift, bugünkü proje alanında “Camlı Köşk” adında bir köşk ve buna ait bir “su sarnıcı” yaptırır. Daha sonra 2. Dünya Savaşı sıralarında köşk yıkılmış ve sarnıç mahzen olarak kullanılmıştır.

2. Boğaz Köprüsü zamanında da burada şantiye binaları kurulmuştur. Betonarme zeminlerin kaldırılması çok maliyetli olduğundan çevre düzenlemesi sırasında bu betonların üzerine “seyir terasları” uygulanarak hem görüntü temizlenmiş, hem de maliyet düşürülerek değerlendirilmiştir.

Projenin Özeti

TEMA – Vehbi KOÇ Doğa Kültür Merkezi Peyzaj Projesi, KOÇ Holding’in sponsorluğu ile TEMA Vakfı Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından gerçekleştirilmiştir. Proje uygulama alanı 152.000 m2 olup, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Anadolu yakası Kavacık Mevkii’nde yer almaktadır. Bugüne kadar 112.000 m2 alanın peyzaj uygulaması tamamlanmış olan saha, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden, 1996 yılında, 10 yıllığına TEMA Vakfı’na tahsis edilmiştir.

Yapılmış olan ağaçlandırma çalışmaları ile sahaya getirilmiş türler rehabilitasyona alınarak gelişmesi temin edilmiş, yörenin ekolojik özelliklerine uygun olarak 136 tür, 15.300 adet bitki ile bitkilendirme yapılmıştır.

Proje alanın üst toprağı otoyol çalışmalarından ve daha önceki kullanımları olan tarım topraklarının işlenmemesinden dolayı sıkışmıştır. Bu sebeple köprü inşaatı sırasında bozulan doğal dengenin yeniden oluşturulması için kültürel tedbirler alınmış, bitkilendirme ve ıslah çalışmaları yapılmıştır. Bununla beraber, mevcut sert zeminler ve basit mimari elemanlar (beton plaklar, taş duvar ve basamaklar) onarılarak, ihtiyaçlara cevap verebilecek kullanımlara (otopark, seyir terası vb.) dönüştürülmüştür. Bu işlemler doğal peyzaja uyumlu malzemelerle ve çağdaş park anlayışı içerisinde çözülmüş, sahanın aydınlatma ve sulama sistemleri kurulmuştur.

Kullanılan park mobilyaları (oturma elemanları ve gölgelikler) yine doğayla uyumlu ve dayanıklı malzemelerden tercih edilmiştir.

Fatih Korusu Otağtepe Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?
Araç İle: İkinci köprüye bağlandığınız da sağda ki Kavacık tabelalarını takip ettiğinizde sizi Fatih Korusu’na götürecektir.

Otobüs İle: Beşiktaş’tan deniz otobüsleriyle Üsküdar’a geçtin. Oradan Beykoz’a giden bir çok belediye otobüsü mevcut, bunlardan birine binerek Anadoluhisarı gidin. Buradan geçen minibüslerle kavacığa geçebilir yada buradan kime sorsanız sizi fatih korusuna yönlendirecektir.
 
Göktürk Göleti Tabiat Parkı Mesire Yeri Nasıl Gidilir – Eyüp / İstanbul
Gokturk-Goleti-Tabiat-Parki-04-e1399154287849.jpg

Göktürk Tabiat Parkı Mesire Yeri

İstanbul içinde hoş ve estetik bir yeri daha sizler için tanıtıyoruz. Göktürk göleti mesire yeri gürültüden uzaklaşıp nefes alacağınız, dinlenebileceğiniz, İstanbul’un ufak bir çevresini doğa ile buluşturan Göktürk Göleti, çevrenin önemli cazibe merkezlerinden biridir. Muhtemel olan şey ise Göktürk bölgesinde yerleşimin artması bu tür yerlerin varlığını daha önemli kılmaktadır. İski’nin denetimindeki bu baraj gölüne gelenlere görsel bir zenginlik sunuyor.

Peki burada hangi bitki türleri mevcut

Üst Tabaka da; Sahil Çamı, Saplı meşe, Doğu Kayını, Karaçam, Dişbudak bulunmaktadır. Alt tabakada ise; Akçakesme, Böğürtlen, Defne, Kocayemiş, Funda, Orman Sarmaşığı gibi türler bulunmaktadır. Ayrıca bu parkta Yaban Domuzu, Kurt, Sincap, Çakal, Tilki ve Köstebek gibi hayvan türleri de bulunmakta olduğu iddaa edilmekte. Bize soracak olursanız bu tür hayvanların orada olacağını düşünmüyoruz.

Neler Yapabiliriz

Güzel ve hoş bir estetik görünümüne sahip bu yerde, doğal yaya yollarında yürüyüş yapabilir, spor ve doğa etkinliklerinden faydalanabilirsiniz.

Fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayıp martıların maviyle yeşil arasındaki maceralarını görüntüleyebilirsiniz. Buna karşılık, göletlerde yüzme ve balık avcılığının yasak olduğunu da belirtmeliyiz. Ailecek vakit geçirebileceğiniz şehrin içinde oksijene doyacağınız bu gölet, Türkiye’de sayılı olan tabiat güzelliklerimiz arasında yer almaktadır.

Sadece yürüş ve resim çekmekten öte bisikletinizi alıp uzun bir yolculuğa da çıkabilirsiniz, düzgün toprak yolları ve kavşakları sizi güzel bir deneyim sunacaktır, böylece Arkadaşlarınızla beraber doğayla iç içe hızlı bir tur atmış olacaksınız. Bence yediklerinizi eritmenin en iyi yolu bu. :)
Göktürk Göleti Tabiat Parkı Mesire Yeri Giriş Ücreti
Giriş Ücreti Ortalama: 5 TL. dir.



Göktürk Göleti Tabiat Parkı Mesire Yeri Nasıl Gidilir ?
Adres : Göktürk Merkez Mh. İstanbul Caddesi – Eyüp /


Nasıl Gidilir? : Göktürk Göleti, Hasdal Kemerburgaz yoluyla ulaşılan Göktürk merkezine çok yakın. Bölge, İhsaniye yolunun hemen başlangıcında sağ tarafta yer alıyor.

Göktürk Göleti Tabiat Parkı Mesire Yerine Resimleri
Gokturk-Goleti-Tabiat-Parki-01-400x266.jpg

Göktürk Tabiat Parkı Mesire Yeri 01
Gokturk-Goleti-Tabiat-Parki-00-e1399154264571-400x300.jpg

Göktürk Tabiat Parkı Mesire Yeri 02
Gokturk-Goleti-Tabiat-Parki-06-400x266.jpg

Göktürk Tabiat Parkı Mesire Yeri 06
Gokturk-Goleti-Tabiat-Parki-05-e1399153880682-400x300.jpg

Göktürk Tabiat Parkı Mesire Yeri 05
Gokturk-Goleti-Tabiat-Parki-04-e1399154287849-400x300.jpg

Göktürk Tabiat Parkı Mesire Yeri 05
Gokturk-Goleti-Tabiat-Parki-03-e1399153853249-400x300.jpg

Göktürk Tabiat Parkı Mesire Yeri 03
 
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Nerede, Nasıl Gidilir / İstanbul


Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye’deki tek tıbbi bitkiler bahçesi olma özelliğini taşıyan bahçe 14 dönümlük alan üzerine kurulmuş ve 2005 yılında da açılmıştır. Zeytinburnu Belediyesi ve Merkezefendi G.T.D.’ nin ortak yürüttüğü bu projede, ekili ve etiketli tıbbi sayısının 700’ü aştığı bilinmektedir. Bahçedeki bitki atıkları doğal gübre olarak değerlendirilip, sentetik gübre ve ilaçlar kullanılmamaktadır.
Kuruluş amaçları incelendiğinde, bu bahçenin kurulmasının ülkemiz için son derece iyi bir iş olduğu anlaşılmaktadır. Kuruluş amaçlarından bir kısmı şöyledir: Tıbbi bitkileri araştırıp üretmek ve tanıtmak, Bitki türlerinin korunup geliştirilmesini sağlamak, Tıbbi bitkilerin kontrollü şekilde kullanımını sağlamak ve insanları buna teşvik etmek, Eğitim programları için gerekli araçları ve çalışma alanı ihtiyacını karşılamak.

Bahçeyi ziyarete gelirken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de bitkilere karşı olan alerji durumunuz. Daha önce böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız bir alerji testi yaptırıp bahçeyi ziyarete gelmenizde fayda var.
ZTBB, tıbbi seminerler vermektedir. Bunun yanında bahçede atölye çalışmalarına katılabilir, gönüllü bahçıvanlık yapabilirsiniz. Okuduğunuz bölüme göre bahçede staj yapma imkanı bulabilirsiniz.

Gönüllü bahçıvanlık yapmak isteyenlere verilen işlerden birkaçı şu şekildedir:

Yabancı otları temizleme, fidanlık temizleme, sulama, fide dikme, bitki yerlerini değiştirme, kümes hayvanlarına ve barınaklarına bakıp yapma. Gönüllü bahçıvanlık yapmak isteyenlerin birkaç gün önce bahçe birimlerine haber
vermesi gerekmektedir.



Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçe’sinde Bulunan Bazı Bölümler
Herbarium: Bitkiler çiçekli hale ulaştıklarında toplanmakta, baskı yapılarak kurutulup kartonlara yapıştırılmakta ardından da dondurucuda bekletilmektedir. Daha sonra ise etiketlenip herbarium dolaplarında korunmaktadır. Herbarium etiketinde bitkinin Latince isminden bulunduğu bitki ailesine kadar tüm özellikler yazmaktadır.

Sera: Dünyanın çeşit çeşit iklimlerine sahip bölgelerinden gelen bitkiler için en uygun koşulları sağlayan bu sera, bahçe için büyük bir önem arz etmektedir.

Laboratuvar: Laboratuvarlarda bitkilerin yapısı incelenmekte, uçucu ve sabit yağ elde edilmekte, merhem, krem, parfüm, kolonya ve sabun gibi maddeler yapılmaktadır. Bunlara ek olarak çok sağlıklı olarak bilinen kefir üretilmekte ve bitki zararlılarına karşın bitki özütleri hazırlanmaktadır.
Kurutma Odası: İşlenmek için en uygun zamanda toplanılan bitkiler, kurutma odasındaki raflara yerleştirilip kurutulmakta ve paketlenip birkaç gün boyunca dondurucuda bekletilmektedir.

Arkabahçe: Bu bölümde de bahçedeki kedi, köpek, tavşan, ördek, horoz, tavuk, kaplumbağa, arı, kuş ve böceklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle gelen ziyaretçilerin tabiatı bir bütün olarak görmelerini sağlar ve gezinize renk katar.

Güneş Saati ve Tabiat Takvimi: Bünyesinde 52 haftalık tabiat takvimi ve üzerinde güneş saati bulunan bir yapı barındırmaktadır. Orijinalliği ve görünüşüyle dikkat çeken bu yapı, bahçeyi gezmeye gelenlerin ilgisini üzerine çekmektedir.



Bazı Ürünler ve Fiyatları
Fideler: Acı Pelin (5 TL) , büyük papatya (10 TL) , çilek (5 TL) , doğu karakafes otu (10 TL) , limon kekiği (5 TL) , su sümbülü (20 TL) , kıvırcık nane
(5 TL) ,

Kaktüslerin Türkçe isimleri olmadığından sadece 1 ürünü örnek vereceğim: Sedum morganianum ‘Buretti’(20TL)

Tabi dahası da var, buraya geldiğinizde satın alabileceğiniz; Bitki yağları, Bal, Kefir, Hediyelikler de mevcut.



Giriş Çıkış Saatleri
ZTTB her gün saat 17:00 ’ye kadar açıktır.
Ziyaret ücreti bulunmamaktadır.

Okullar ve gruplar bir rehber eşliğinde gezebilmek için mesaj formu doldurup iletmeli ya da telefonla başvurmalıdır.

Ziyaret esnasında topraklara basmak, bitkileri koparmak, sigara içmek ve yerlere çöp atmak yasaktır. Fotoğraf çekimi için izin almak gereklidir.




Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Nerede, Nasıl Gidilir ?
Adres: Merkezefendi Yeni Çiftlik Yolu Zeytinburnu / İSTANBUL

Telefon: 0212 664 41 55
Bahçenin bulunduğu semt olan Merkezefendi’de oturanlar tramvay ile bahçeye ulaşabilirler.

Zeytinburnu merkezden gelenler metro ile Merkezefendi’ye gelip, oradan aynı şekilde tramvayla ulaşmalıdırlar.

E-5 otoyolunu kullanıp gelenler için bulunan ilk güzergah ise şu şekildedir: Topkapı anıt mezarları – 10. Yıl caddesi – Merkezefendi , ikinci güzergah ise : Demirciler caddesi – Ambarlar caddesi – Merkezefendi şeklindedir.

Metrobüsü kullanmak isteyenler Cevizlibağ durağından metrobüse binip, Cevizlibağ’dan Bakırköy minibüslerini kullanarak ulaşabilirler.

İstanbul dışından gelenler için birçok yol mevcut. Hava – kara ve deniz yolu olmak üzere birçok alternatifiniz bulunmakta. İstanbul’a geldikten sonra bu şehrin yabancısıysanız, yabancı olduğunuzu çaktırmadan bir taksi tutmanızı öneririm.



Bahçenin bulunduğu semt olan Merkezefendi’de oturanlar tramvay ile bahçeye ulaşabilirler.

Zeytinburnu merkezden gelenler metro ile Merkezefendi’ye gelip, oradan aynı şekilde tramvayla ulaşmalıdırlar.

E-5 otoyolunu kullanıp gelenler için bulunan ilk güzergah ise şu şekildedir: Topkapı anıt mezarları – 10. Yıl caddesi – Merkezefendi , ikinci güzergah ise : Demirciler caddesi – Ambarlar caddesi – Merkezefendi şeklindedir.

Metrobüsü kullanmak isteyenler Cevizlibağ durağından metrobüse binip, Cevizlibağ’dan Bakırköy minibüslerini kullanarak ulaşabilirler.

İstanbul dışından gelenler için birçok yol mevcut. Hava – kara ve deniz yolu olmak üzere birçok alternatifiniz bulunmakta. İstanbul’a geldikten sonra bu şehrin yabancısıysanız, yabancı olduğunuzu çaktırmadan bir taksi tutmanızı öneririm.
zeytinburnu-tibbi-bitkiler-bahcesi-01-e1418468787436-150x105.jpg
zeytinburnu-tibbi-bitkiler-bahcesi-02-e1418468794893-150x105.jpg
zeytinburnu-tibbi-bitkiler-bahcesi-03-150x105.jpg
zeytinburnu-tibbi-bitkiler-bahcesi-04-e1418468802669-150x105.jpg
zeytinburnu-tibbi-bitkiler-bahcesi-05-e1418468812679-150x105.jpg
zeytinburnu-tibbi-bitkiler-bahcesi-06-e1418468819405-150x105.jpg
 
Maçka Demokrasi Parkı, Nerede, Nasıl Gidilir? – Şişli / İstanbul
macka-demokrasi-parki-01-600x377.jpg
[/URL]
Maçka Demokrasi Parkı

İstanbul’da Kadırgalar Vadisi’nde bulunan Maçka Demokrasi Parkı, konum itibariyle Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasında yer almaktadır ve oldukça geniş bir alan üzerine yayılmıştır. Hafta sonunuz için tatile çıkmak gibi bir planınız yoksa ve evde oturmaktan da fazlasıyla sıkıldıysanız Maçka Demokrasi Parkı’nda, yeşilin çeşitli tonlarının arasında rahat bir nefes alabilirsiniz.
Maçka Parkı Genel Bilgiler
Parkta çeşitli türden ağaçları bir arada görmeniz de mümkün. Bunlardan bazıları; ıhlamur, kestane, gürgen, kavak, çınar, şimşir, akasya, meşe, ceviz ve kızılağaçtır. Bitki örtüsü bakımından son derece zengin olan Maçka Parkı, amatör fotoğrafçılar için de eşsiz pozlar yakalaması için her türlü fırsatı sunmayı da ihmal etmiyor. Her mevsimde muhteşem pozlar yakalamanız mümkün. Bazen yeşilin her
tonunu çekerken, bazen de sonbahar mevsimindeki yaprakların dökülüşünü ölümsüzleştirebilirsiniz. Hele kış mevsiminde bembeyaz bir örtüye büründüğünde çekeceğiniz fotoğraflar daha bir güzel olacaktır. Konum olarak da önemli bir yerde olan parkın çevresinde Hilton Oteli, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İTÜ Maçka Yerleşkesi, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu gibi önemli yapılar da yer almaktadır.



Parkta bulunan alanlar ise şunlardır:



    • İki farklı spor aletleri parkı
    • İki farklı çocuk oyun alanları
    • İki kahvehane ve lokanta
    • Yapay ada
    • Toplamda 9 adet yapay havuz bulunmaktadır.
Maçka Demokrasi Parkı Tarihçe
Parkın bulunduğu alan ile ilgili olarak ilk bilgilere 19. Yüzyılın yarılarında rastlanır. Sık ağaçların arasında küçük kulübeler varmış ve bu alanda zamanında atla gezintiler yapılır, boş zamanlarında insanlar pikniğe gelirlermiş. Yine bölgede akan nehir üzerinde kayık gezintileri düzenlenirmiş. 1970’li yıllardan itibaren bu bölgede evsiz insanlar yaşamaya başlamış ve ister istemez gezintiye çıkanlarda tedirginlikler baş gösterir olmuş. Özellikle havanın kararmasından sonra burada gezmek deyim yerindeyse cesaret ister olmuş. Durumdan rahatsız olan vatandaşların şikayetlerinden sonra bölgede geniş çapı bir düzenleme çalışması başlamış ve park içinde bulunan küçük kulübeler ortadan kaldırılmıştır. 1993 yılında restore edilen parka ‘Demokrasi’ kelimesi de eklenmiş ve günümüze kadar bazı değişiklikler göstererek gelmeyi başarmıştır. İstanbul halkının en çok ziyaret ettiği parklardan biri olan Maçka Demokrasi Parkı’nın üzerinden teleferik hatları da geçmektedir. Dilerseniz bu teleferik hattıyla da ilgili sizlere bazı bilgiler verelim.



Maçka – Taşkışla Teleferik Hattı Genel Bilgiler

Maçka Demokrasi Parkı – 04
11 Nisan 1993 tarihinden beri hizmet veren teleferik hattı, Taksim ile Maçka arasındaki ulaşımı oldukça kolaylaştırıyor. Özellikle İstanbul Teknik Üniversitesi’nin iki kampüsünü birbirine bağlayarak öğrencilerin ve üniversitede çalışanların ulaşımını son derece kolaylaştırmaktadır. Teleferiği kullanırken Maçka Demokrasi Parkı’nın da üzerinden geçiyorsunuz ve parka kuşbakışı gözlemleme şansına da sahip oluyorsunuz.

Teleferik hattında altı kişi kapasiteli 2 gidiş 2 dönüş kabin yer almaktadır. İki istasyon arasındaki havai hattı 333 metre uzunluğunda olup aralarda hiçbir şekilde direk bulunmamaktadır. Eğer yolculuk esnasında elektrik kesilecek olursa jeneratör devreye giriyor ve kabinler istasyona ulaşana kadar takviye elektrik sağlıyor.

Teleferikle ilgili diğer bilgilerden bahsedecek olursak;



    • Toplamda 347 metre hat uzunluğuna sahip.
    • 2 istasyon bulunmaktadır.
    • 4 tane kabin bulunmaktadır.
    • Her bir yolculuk ortalama 3,5 dakika sürmektedir.
    • 00 – 20.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
    • Günlük ortalama 1.000 yolcu taşımaktadır.
    • Günde 90 sefer düzenlenmektedir.
    • 5 dakikada bir seferler yapılmaktadır.
    • En yüksek noktası 42 metredir.

Maçka Demokrasi Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Harbiye, Kadırgalar Cad., 34367 Şişli / İstanbul

Maçka Parkı’na toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatlıkla ulaşablirsiniz. Kullanmanız gereken belli başlı araçlar ise şunlardır:




    • Vişnezade Otobüs Durağı’na ulaştıktan sonra yürüyerek parka varabilirsiniz. (Yaklaşık 120 metre yürümeniz gerekecek ) Bu durağa ulaşmak için ise;
30A – Beşiktaş – Mecidiyeköy

26B – Gayrettepe – Eminönü

26A – Fulya Mahallesi – Eminönü

26 – Dikilitaş – Eminönü

43 – Taksim – Dikilitaş




    • İnönü Stadı Otobüs Durağı’na ulaşarak parka geçmek için (Yaklaşık 150 metre yürümeniz gerekecek);
    • 49T – Yeşilpınar – Taksim

      DT2 – Ortaköy – Dereboyu – Taksim
      • Kabataş Funiküler Durağı’na ulaştıktan sonra yürüyerek parka geçebilirsiniz. (Yaklaşık 700 metre yürümeniz gerekecek) Kullanmanız gereken hatlar ise;
      F1 – Taksim – Kabataş

      T1 – Zeytinburnu – Kabataş



      Maçka Demokrasi Parkı Resimleri
      macka-demokrasi-parki-01-400x251.jpg

      Maçka Demokrasi Parkı – 01
      macka-demokrasi-parki-02-e1441818643134-400x300.jpg

      Maçka Demokrasi Parkı – 02
      macka-demokrasi-parki-03-e1441818649730-400x300.jpg

      Maçka Demokrasi Parkı – 03
      macka-demokrasi-parki-04-e1441818655744-400x300.jpg

      Maçka Demokrasi Parkı – 04
      macka-demokrasi-parki-05-e1441818661132-400x300.jpg

      Maçka Demokrasi Parkı –
      macka-demokrasi-parki-06-e1441818668794-400x269.jpg

      Maçka Demokrasi Parkı – 06
 
X