Moda Haberleri Dekolte Nedir?

kalemkitap2

Kapsama Alanı Dışında !
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2006
1.977
6
Fransızca 'yaka ve kol açıklığı' anlamına geliyor. Ama firmalar 'dekolte'ye çok farklı anlamlar yüklüyor. Sırt, göğüs, bel hatta ayak parmakları dekolte kavramının içine giriyor ve buralardaki açıklıklar hoş karşılanmıyor.

Özellikle parmak arası / önü - arkası açık ayakkabılar, göbeği, sırtı ve göğsü açıkta gösteren kıyafetler, aşırı makyaj ve abartılı takılar ile süper mini etekler hem firmanın ciddiyetini bozduğu hem de çalışanın motivasyonunu düşürdüğü gerekçesiyle firmalarda yasak. Bunlara göz alıcı renkte kıyafetler de dahil.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen olay da firmalardaki dekolte kavramını gündeme getirdi. Kıyafeti dekolte olduğu gerekçesiyle Erzurum Valiliği'nce işten çıkarılan sekreter, girdiği hukuk mücadelesinden galip çıktı. Yargıtay, görevine iade edilen sekretere çalışmadığı süre içinde verilmeyen maaşın da ödenmesini kararlaştırdı.

İş disiplini, kurum kimliği...

Bu olay işte ne giyilip ne giyilmeyeceğini de tartışma gündemine getirdi. Modacılar çalışanların istedikleri kıyafetleri giymeleri gerektiğini savunurken, yöneticiler bir iş disiplininin olduğunu ve kurum kimliğine uygun olan kıyafetlerin giyilmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Örneğin Zorlu Holding İnsan Kaynakları Koordinasyon Müdürü Arzu Uğur, holding bünyesinde açık ayakkabı, dağınık saç, abartılı makyaj ve çok göz alan renklerde giysilere izin verilmediğini belirtiyor. Uğur, holdingte bu kuralların ciddiyeti ve disiplini sağlamak için gerekli olduğunu belirtiyor.

Koyu takım elbiseler

Personel Yöneticileri Derneği (Peryön) Genel Müdürü Feride Özel ise dekoltenin sınırının olmadığını belirtiyor. Özellikle kurum kültürünün ağır bastığı holdingler ve şirketlerde kıyafet yönetmeliği hazırlandığını dile getiren Özel, 'Koyu renk ceket pantolon - etek, açık renk gömlek ve kravat, toplu saçlar ve abartısız makyaj kıyafet yönetmeliklerinde yer alır' diye konuşuyor.

Bu tarz kısıtlamaların amacının çalışanı disiplin altında tutmak olduğunu ifade eden Özel, 'Firmalar kıyafetler nedeniyle düşen motivasyon durumunu serbest kıyafet günleriyle aşmaya çalışıyorlar. Bu şekilde çalışanın firmaya karşı aidiyet hissi artıyor' diyor.

Bir günlük kıyafet sefası

Serbest kıyafet günü uygulayan firmalardan biri Anadolu Grubu. Grubun İnsan Kaynakları Koordinatörü Lütfi Fırat cuma günlerini merkez ofiste serbest kıyafet günü olarak belirlediklerini ama burada da bazı sınırların olduğunu belirtiyor: 'Serbest kıyafetten kastımız daha rahat ve spor kıyafetler. Sınır koyulmazsa disiplin sağlanamaz. Gerektiğinde çocuğunuza da sınırlamalar getiriyorsunuz yanlış bir şey yapmaması için. İş yaşamı da öyle; sınırlama getirmezseniz disiplini kaybedersiniz.'

'Çalışana azap çektirmeyin'

Firmaların çalışanlara uyguladıkları kıyafet yönetmeliklerinin çalışanın motivasyonunu bozduğunu belirten modacı Bahar Korçan, 'Bırakın insanlar özgür olarak hareket etsinler. Onları dar kalıplara sokarak verim elde edemezsiniz' diyor. Dekoltenin dış görünüşle ilgili olmadığını savunan Korçan, 'Her yeri kapalı olan bir kadın da insanlara çok seksi gelebilir. Dekoltenin sınırı yoktur. Yani bizim bildiğimiz anlamda sadece sırtı, göbeği ya da göğsü açıklık dekolte anlamına gelmiyor. Saç toplayış, fular takış şekli bile dekolte olabilir' diye konuşuyor.
Firmalarda insanları kalıplara sokan kıyafet yönetmeliklerini de çok anlamsız olduğunu dile getiren Korçan, 'Bırakın insanlar nasıl hissediyorlarsa öyle giyinsinler. Çalışana azap vermenin ne anlamı var bilmiyorum. Verim ve motivasyon diyorsunuz. Çalışan nefes alamıyorsa bunlar çok zor sağlanır. Kişiyi kimliğine ters kalıplara sokmak onları mutsuz eder. Zaten hayatımızın büyük bir bölümü işyerinde geçiyor' diyor.

'Kurallar daha esnek olmalı'

Yurtdışında moda adına Türkiye'yi temsil eden modacı Ayşe Ege ise çok abartılı olmadığı sürece çalışanların katı kurallarla kalıplara sokulmasının yanlış olduğunu söylüyor.
Dekoltenin Fransızca 'yaka ve kol açıklığı' anlamına geldiğini firmalarda ise dekolte kavramının farklı sınırlandırıldığını belirten Ege, "Firmalar disiplini sağlamak gerekçesiyle kıyafet yönetmelikleri belirliyorlar ama bunu çok katı olmadan daha esnek bir şekilde hazırlayabilirler' dedi.

'Dekolte müstehcenlik değildir'

Terzi Yıldırım Mayruk'un asistanı Barbaros Şansal ise kıyafetin değil karşıdaki insanın art niyetinin daha önemli bir konu olduğunu söyledi. Dekolteyle müstehcenlik arasında çok ince bir çizginin olduğunu belirten Şansal, 'Küçücük bir dekolteyi müstehcen gösterebilirsiniz. Ya da çok müstehcen olduğunu düşündüğünüz bir kıyafet dekolte sayılmaz. Bunlar çok yakın kavramlar. Bırakın insanlar istedikleri gibi giyinsinler. Zaten aklı başında insanlar abest olacak tarzda giyinmezler' dedi.
 
X