Çocuklarda Diş Gıcırdatma

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.733
27.285
48
çocuklarda-diş-hekimliği.jpg


Çocuklarda diş gıcırdatma belirtileri, nedenleri ve tedavisi bilgileri sizlerle.

Çocuklarda diş gıcıdatma sorunu yaşayan ailelerin işine yarayacak önemli bilgileri bu yazımızda sizler için paylaşıyoruz.

Eğer sizinde çocuğunuz geceleri dişlerini gıcırdatıyorsa nedeni farklı olabilir. Psikolojik nedenlere bağlı olabileceği gibi eğer farklı bir rahatsızığı varsa onunda etkisiyle çocuklarda diş gıcırdatma görülebilir.

Geceleri ya da gün içerisinde diş gıcırdatan çocukların, bebeklerin neden diş gıcırdattığını bilmek gerekiyor.

Bazı çocuklar uyurken dişlerini gıcırdatırlar. 2-2.5 yaş (son süt dişleri bu dönemde çıkar) ve 9-12 yaş arası (son kalıcı dişlerin çıkış dönemi) diş gıcırdatma sorununa en yatkın çağları oluştururlar.

Çocuk süt dişlerini tamamladığında ya da kalıcı dişleri bir sıra haline geldiğinde diş gıcırdatma huyundan vazgeçecektir. Diş gıcırdatmanın, bebeğinizin dişlerine fazla bir zararı yoktur.

Ancak çocuğunuz, kalıcı dişleri çıktığı halde bu alışkanlığını devam ettiriyorsa, dişçiyle görüşmelisiniz. Bunun arkasında düzgün olmayan dişlerin yarattığı bir kompleks ya da stres olabilir

Diş Gıcırdatmanın Sebepleri

* Daimi dişlenmeye geçerken bir takım biyokimyasal ajanlardan dolayı diş sıkma

* Sistemik rahatsızlıklardan dolayı diş sıkma[barsak parazitleri, sinüs akıntıları)

*Psikolojik problemlerden dolayı diş sıkma kıskançlık, kızgınlık

Bu tür problemler diş sıkmaya sebep olduğu gibi hatalı yapılmış bir dolgu bile diş sıkmaya sebeptir.

Sinüzitli hastalarda sürekli olarak geniz bölgelerinde bir hareketlenme vardır ve çocuk bu durumdan rahatsız olarak diş sıkabilir veya gıcırdatabilir. Gece boyu süren akıntılardan çocuk iyice rahatsız olup sıkma süresini daha da artırabilir, alışkanlık kazanabilir.

Çocuklarımızın da duygularının olduğunu unutmamak gerekir. Onların da stresleri, kıskançlıkları, pişmanlıkları hatta obsesyonları, gergin günleri ve uykusuzluk problemleri olabilir. Bu durumlarda da diş gıcırdatma olma ihtimali yüksektir.

Aile çocuk- diş hekimi kendi aralarında bu durumu anlaşılır bir şekilde konuşur ve sebep bulunursa çözüm de kendiliğinden gelir. Gıcırdatmanın ağız içindeki etkilerine bakılır. Ağız içi problemleri çözülür. Gerekirse küçük aygıtlar yapılarak sorun giderilir.


 
X