Oftalmoloji - Göz Hastalıkları Behçet Hastalığı Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.610
596.920
42
uveit_tedavisine_baslamak_icin_behcet_suphesi_yeterli_b.jpg

Bir Türk doktoru olan Hulusi Behçet tarafından 1937 yılında teşhis edilen ve bu nedenle uluslararası literatürde Behçet Hastalığı ya da Behçet Sendromu olarak adlandırılan hastalıktır. Genelde ağız içinde ve cinsel bölgede tekrarlayan ülserlerle, deri, eklem, göz, damar ve sinir tutulumuyla seyreder, sebebi bilinmeyen, nadir görülen, bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalıktır.

Birçok organı etkileyen Behçet Hastalığı, kronik ve tedavi edilebilir bir sendromdur.

En çok 30-40 yaşlarındaki erkeklerde görülür. Başta Türkiye olmak üzere dünyanın her yerinde Behçet Hastalığı görülmektedir. BS’nin coğrafik dağılımı tarihi ipek yolu ile örtüşür. Japonya, Kore, Çin, İran, Türkiye, Tunus ve Fas gibi Uzak Doğu, Orta Doğu ve Akdeniz bölgesinde bulunan ülkelerde daha çok görülür. Yetişkin popülasyonda görülme sıklığı Japonya’da 1/10.000 ve Türkiye’de 1-3/1000’dir. Kuzey Avrupa’da ise bu sayı1/300.000 civarındadır. ABD ve Avustralya’dan az sayıda vaka rapor edilmiştir. Çocuklarda BS, yüksek riskli popülasyonlar da bile nadirdir. Tanı kriterleri, BS hastalarının yaklaşık %3’ünde 16 yaşından önce tamamlanmış olur. İki cinsiyet arasında eşit dağılmıştır fakat erkeklerde daha ağır seyreder.

Behçet Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne olur?

Behçet Hastalığı, tedavisi ihmal edildiğinde birçok soruna neden olur. Bu sorunların başında ilerleyen göz bozuklukları gelir. Birkaç sene içinde gözdeki iltihapla birlikte körlük ortaya çıkabilir.

Nörolojik sorunlar da tedaviden kaçan Behçet hastalarını bekleyen sonuçlardan biridir. Felç, kişilik bozuklukları ve menenjit gibi problemler görülebilir.

Damar iltihapları da bir diğer hayati tehlikedir. Tedavisi ihmal edildiğinde, damarlarda ölümcül anevrizma yırtıkları meydana gelebilir.

Behçet hastalığı mutlaka düzenli takip gerektirir. Kesin tedavisi mümkün olmasa da rutin takiplerle kontrol altına alınabilen hastalık ihmal edilmemelidir. Behçet hastalarının düzenli ilaç kullanmaları gerekir.

Behçet Hastalığı Tanı ve Testleri

Behçet hastalığı için kabul görmüş tek test paterji testidir. Steril tuzlu su çözültesinin deri altına enjekte edilmesi ya da steril iğne ile cildin delinmesi ardından 24-48 saat sonra bir papül (kızarık küçük kabartı) ya da püstül (sivilce benzeri baş veren kızartı) oluşması testin pozitif olduğunu gösterir. Testin sağlıklı olması için paterji testinin aktif Behçet semptomları görüldüğü zaman yapılması şart değildir. Paterji testi hastalığı süresi, şiddeti ya da diğer yakınmaların varlığı ile ilişki göstermez, bir kez pozitif bulunduğu zaman tekrar pozitif bulunmayabilir. Paterji testinin pozitif çıkması tek başına Behçet teşhisi konması için yeterli değildir ve mutlaka diğer belirtilerle birlikte değerlendirilmelidir. Cildin başka nedenlerle travmaya uğraması da paterji benzeri reaksiyon oluşmasına neden olabilir. Teşhiste faydalı olabilecek bir yöntem ise kan alınarak hastanın HLA doku tipinin araştırılmasıdır. Bazı HLA doku tipleri Behçet hastalarında daha sık görülmektedir. Bu tipler HLA-B5 ve HLA-51 dir; fakat Behçet teşhisi konması için bu HLA tiplerinin olması şart değildir.

Şu an için Behçet teşhisi için özgül olarak kullanılan bir laboratuvar testi yoktur. Rutin (her hastaya yapılan) tahlillerden Sedimantasyon (kanın çökme hızı) bazı hastalarda hastalığın alevlendiği dönemlerde artmaktadır fakat bu durum tüm hastalar için genellenemez. Bazı enzim düzeyleri de değişikliğe uğramaktadır. Birçok hastanın test sonuçları gayet normal çıksa da hastada ağır semptomlar görülebilir.

Behçet Hastalığı Hastalık Veri Tabanı Bilgileri

Hastalık Veri Tabanı :1285
ICD-10 kodu : M35.2
ICD-9 kodu : 279.4
ICD-O kodu : {{{ICD-O kodu}}}
MedlinePlus : [1]
eMedicine: med/218 - ped/219 - derm/49 - oph/425
OMIM : 109650
MeSH : {{{MeshID}}}
MeSH : {{{MeshNumarası}}}
 
Behçet Hastalığı Tedavisi

Behçet hastalığının tedavisi sırasında başlıca amaç ağır organ tutulumu olan hastalarda (Göz, Büyük damar ve Merkezi sinir sistemi) kalıcı hasarları engellemektir. Bu amaçla hayatı ya da organları tehdit eden durumlarda yüksek doz kortizon, siklofosfamid; ya da siklosiporin, azatioprin gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar gerekebilir ancak hastaların az bir kısmı bu tür tedavilere ihtiyaç duyar.

Behçet hastalığı'nın tedavisinde romatoloji, dermatoloji, göz hastalıkları uzmanları ve gerektiğinde nörolog ve kalp/damar cerrahları ortak çalışır.

Behçet Hastalığı’nın bütün belirtilerinin bir arada görülmesi zorunlu değildir ancak kesin tanı koyabilmek için ağız yaralarının olması şarttır.

Bunun yanında genital bölge yaraları, deri problemleri, göz belirtileri ve paterji testinin pozitif çıkması gibi dört belirtinin varlığı kesin teşhis için gereklidir.

Kesin tanı için herhangi bir laboratuvar incelemesine gerek yoktur, klinik bulgular yeterlidir. Sadece beraberinde başka hastalıkların varlığını araştırmak için tetkik yapılabilir.

Tedavisi

Tedavi şekline, klinik bulgulara göre karar verilir. Behçet Hastalığı’nın tedavisi iki kısımlıdır.

Birincisi lokal, ikincisi ise sistemik tedavidir. Ağız, deri ve genital bölge belirtilerinde lokal, organ tutulumlarında ise sistemik tedavi uygulanır.


images.jpeg



İltihabın ilerlemesini durdurmak ve yaraların iyileşmesini sağlamak için ilaç tedavisi uygulanır.

Ayrıca Behçet hastalarının, hastalığın neden olduğu rahatsızlıklar nedeniyle de düzenli kontrole gitmeleri şarttır.

Gözdeki iltihaplanma için 6 ayda bir göz doktoruna; damar, sinir ve sindirim sistemi tutulmaları için de kontrollerini düzenli aralıklarla ilgili hekimlere yaptırmalılar.

Cerrahi müdahaleye ise ancak damarlardaki anevrizmanın gelişmesi durumunda başvurulur.

Behçet hastasının yaşamını kolaylaştıracak öneriler

  • Kendinize sürekli bir doktor veya merkez seçin ve sık sık doktor değiştirmeyin.
  • Kontrol zamanlarınızı kesinlikle aksatmayın. Kendinizi çok iyi hissetseniz bile, kontrol zamanınız geldiğinde lütfen kontrole gidin.
  • Her bir kontrolde yeniden düzenlenen tedavinizin ve reçetenizin, bir sonraki kontrole kadar geçerli olacağını unutmayın.
  • Kendi başınıza tedavinizde değişiklik yapmayın. Çok iyi bile olsanız, doktorunuzun onayı olmaksızın, kendi başınıza ilaçlarınızı kesmeyin.
  • Kontrole giderken, mutlaka ilaçlarınızı veya kutularını da beraberinizde götürün. Doktorunuza ilaçlarınızı nasıl ve ne zaman içtiğinizi anlatın ve bir yanlışlık varsa, onun düzeltmesini sağlayın. Bu şekilde, bazı ilaçların yanlış kullanıldığı ortaya çıkabilir ve doğrusunu öğrenirsiniz.
  • Mümkünse, kullandığınız her bir ilacın ne işe yaradığını öğrenmeye çalışın.
  • Hastalığınızın yatışma ve alevlenmelerle seyrettiğini iyi bilin ve zaman zaman olabilecek alevlenmelere hazırlıklı olun.
  • Behçet hastalığında mikropların ve mikrobiyal ürünlerin giriş yollarından birinin ağız bölgesi olduğu düşünülmektedir. Bu şekilde bağışıklık sisteminde anormal bir yanıta ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağız ve diş temizliğinize özen gösterin.
  • İlaç kutusu içinde yer alan tarifleri okuyabilirsiniz. Ancak lütfen şu noktaları aklınızdan çıkarmayın. Bu tariflerde, ilacı çıkaran firmanın yasal sorumluluğunu azaltmak amacıyla yan etkiler yazılmaktadır. Pratikte hemen hemen hiç görmediğimiz veya çok nadir olarak görülebilecek yan etkiler bile bu tariflerde yer alır. Her ilacın belirli yan etkileri vardır ve en iyisi sizin bu yan etkileri doktorunuzdan öğrenmenizdir.
  • Hastalığınızla veya kullandığınız ilaçlarla ilgili aklınıza takılan her türlü problemi, doktorunuza sorun ve sormaktan çekinmeyin.
 
Behçet Hastalığı Nedenleri ?

Günümüzde behçet hastalığının nedeni ya da nedenleri bilinmemektedir. Yalnız bazı mikropların ve kalıtsal faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında neden olduğu düşünülmektedir.

Bu kalıtsal faktörler arasında bazı genleri taşımanın bu hastalığa eğilimi arttırdığı düşünülmektedir.

Ağız bölgesine yerleşen bazı mikroplarla, uçuk virüsünün bu hastalıkta etkili olduğundan şüpheleniliyor. Bu mikropların iltihaba neden olduğu için hastalığın bulgularının görülmesine sebep olmaktadırlar. Fakat henüz bu faktörler kesin olarak ispatlanamamıştır.
 
Behçet Hastalığı Bulaşıcımıdır ?
Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Benim çocuğum hasta olabilirmi? Çocuğumun hastalığı önlenebilir mi?

Hastalığın nedeni bilinmemektedir. Engelleyici tedbiri yoktur. Behçet Hastalığı olan bir ana-babanın çocuğunda aynı hastalık olması şartı yoktur.
 
Behçet Hastalığı Bitkisel Tedavi


Behçet hastalığı bitkisel tedavi, bu hastalık insanlarda ağız içinde ve cinsel bölgede tekrarlayıcı ülserlerle, eklem, deri, damar, göz ve sinirleri tutar. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmez. Ancak bağışıklık sisteminin dokulara savaş açtığı otoimmün hastalıklardan bir olarak kabul edilir. Ayrıca bakteri ve virüslerde hastalığın oluşmasında etkilidir.

Behçet hastalığı tedavi edilmediğinde, ciddi sorunlara neden olabilir. Bunların başında göz bozuklukları gelir. Gözde oluşan iltihap bir kaç yılda körlüğe kadar gidebilir. Tedaviden kaçınan hastalarda menenjit, psikolojik kişilik sorunları, felç gibi durumlar gelişebilir. Bu nedenle hastalığın düzenli olarak takip edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Hastalık için ilaç tedavisinin yanında, bitkisel ürünlerden de destek alınabilir.
behcet-hastaligi-bitkisel-tedavisi.jpg


Behçet hastalığına karşı bitkisel kürler

  • Hastalık için bol miktarda taze kişniş yiyebilirsiniz. Kuru kişnişi bir ardak suyun içinde kaynatın. Bunu 5 dakika kadar dinlendirerek, içebilirsiniz. Günde 2 bardak içmeniz yeterlidir.
  • Kurt pençesi, şahdere otu, oğul otu, melisa yaprağı, lavanta, tarhun otu, biberiye, mentollü nane, okaliptus, alıç çiçeği, ardıç, hünnap, söğüt yaprağı ve kuşburnu bitkilerini bir arada karıştırarak suyun içinde kaynatın. Bu karışımı süzerek aç ya da tok karnına içine bal ve limon ilavesiyle içebilirsiniz.
  • 2 litre suyun içine 250 gram demir hindi eritilir. Bunu süzerek aç karnına 1 fincan için. Bunu hastalığınız süresince düzenli olarak yapın.
  • 100 gram zerdaçal, 100 gram çörek otu, 100 gram arı sütü, 100 gram polen, 50'şer gram üzerlik otu, karanfil, turp tohumu, demir dikeni, krem tartar, ravent kökü, 1 kg keçi boynuzu pekmezi ve 2 kg balla birlikte karıştırılır. Bu karışımdan günde 3 defa 1 yemek kaşığı yiyebilirsiniz.
  • Behçet hastalığına iyi gelen havuç, kereviz, elma, kayısı, soğan, lahana, ıspanak, sarımsak, turp, tere otu, pazı ve pırasa gibi yiyecekler bolca yenmelidir. Bu arada asitli içecekler, kızartma, baharatlı yiyecekler, kola, ağır yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Yarım litre klorsuz suyu kaynatın. Bunun içine 1 yemek kaşığı beyaz dut kurusu ve 1 yemek kaşığı arpa ilave edin. Ocağın atını kısarak, karışımı 10 dakika kadar kaynatın. Karışım ılındıktan sonra süzüp, günde 1 defa aç karnına içilmelidir. Bunu her gün taze olarak hazırlayın. B bitkisel kürün 25 gün uygulanması gerekir. Eğer hastalığın tedavisinde başarı sağlanamazsa, 25 günlük bir kür daha yapılabilir.
 
X