Avustralya icin Günlük Bilgiler

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
Avustralya icin Günlük Bilgiler

Yaşam Giderleri

Tek başına yaşayan bir öğrencinin yıllık ortalama yaşam giderleri 10.000 AU$-15.000 AU$ arasındadır. Bu miktara kira, gıda, yerel taşımacılık ücretleri, telefon, elektrik/gaz, kırtasiye, giyim ve eğlence masrafları dahildir. Evli öğrencilere ise eşi için fazladan yıllık 5000 ve her çocuğu için de 3000 AU$ gerekebilir. Tabii ki bu miktar sizin hayat stilinize ve Avustralya'da nerede okuyacağınıza da bağlıdır.

Başvuru yapmadan önce, Avustralya'da eve yerleşmeniz için paranızın yetip yetmeyeceğini ve aynı zamanda uçak biletinizi (gidiş-dönüş), okul harcınızı, yabancı öğrenci sağlık sigortası ücretini (OSHC) ve Avustralya'da kalacağınız süre içinde yapacağınız bütün masraflarınızı karşılayıp karşılayamayacağınızı iyice bir düşünmeniz gerek. Eğer mümkünse, çocuk bakımı gibi konular da hesaba katılmalıdır.

Trafik

Avustralya'da trafik yolun solundan akmakta ve direksiyon arabanın sağında yer almaktadır. Azami hız şehir içinde 60 km/h, şehirlerarası yollarda ise 100-110 km/h olarak belirlenmiştir. Trafik kurallarının oldukça sert uygulandığı Avustralya'da içkili araba kullanmanın ve emniyet kemeri takmamanın cezası çok büyüktür. Arabada bulunan herkesin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmaktadır.

Ehliyet

Avustralya'ya 6 aydan kısa bir kursa katılmak amacıyla ziyaretçi vizesi ile gelen öğrenciler, geçerli bir yabancı sürücü ehliyetiyle araba kullanabilirler. Araba kullanırken ehliyet yanınızda bulunmalıdır. Ehliyetin İngilizce olmaması durumunda resmi bir tercümenin de birlikte taşınması gerekmektedir.

Yiyecek ve içecekler

Avustralya çok kültürlü bir ülke olduğu için akla gelebilecek her türlü yiyecek ve içecek bulmak mümkün olabilmektedir. Vejetaryen, koşer ve helal yiyecekleri özellikle tercih edenler de bulunmaktadır.

Normal olarak Avustralya'da kahvaltı menüsünde meyve veya meyve suyu, kuru veya lapa mısır/buğday gevreği çeşitleri (cereals veya porridge), kızarmış yumurta, salam veya sosis, tereyağlı kızarmış ekmek, reçel veya bal, çay veya kahve yer alabilmektedir. Öğlenleri ise sandviç, patates kızartması veya et türü bir yemek en belirgin menüdür. Akşamları yenilenler arasında ise et yemekleri, hafif ve taze sebze yemekleri, pirinç ve makarnaya sık rastlanılır.

Avustralya deniz ürünleri, tropik meyveleri, sığır ve koyun etleri ile süt ürünleri oldukça ünlü ve kalitelidir. Bu arada yerel yemekler arasında timsah, Avustralya devekuşu (emu), kanguru, buffalo eti ve çok çeşitli çalı/ot yiyecekleri bulunmaktadır.

Dışarıda yemek için çok çeşitli alternatifler olarak restoranlar, kafeler, fast-food dükkanları vb. bulunmaktadır. Buraların çoğunda sigarasız ortam sağlanabilmektedir.

Alkollü içeceklerin tüketimi ile ilgili düzenlemeler eyaletten eyalete değişmektedir. Ancak, alkolü içki satın almak ve tüketmek için en az 18 yaşında olmak şarttır. Gençlere, bu konu ile ilgili bir durum olduğunda yaşını gösteren bir belge sorulabilir.

Alışveriş ve alışveriş merkezleri

Avustralya'nın büyük şehirleri ve eyalet başkentlerinde birinci sınıf alışveriş merkezleri bulmak mümkündür. Alışveriş saatleri değişmektedir, fakat genelde büyük mağazalar Pazartesi-Cuma arası 9:00'dan 17:30'a, Cumartesi, Perşembe veya Cuma günleri de sabahtan akşam geç saatlere kadar açıktır. Bazı süpermarketler ise haftanın 7 günü 24 saat açıktır. Kimi şehirlerde ise Pazar günleri de büyük mağazalar 10:00'dan 16:00'ya kadar açıktır.

Avustralyalılar büyük alışveriş merkezlerinde ihtiyaçlarını satın almaktan veya sadece dolaşmaktan çok hoşlanırlar. Bu merkezlerin alt katlarında genellikle süpermarketler ve taze yiyecek satan dükkanlar da bulunur.

Elektrik

Avustralya'da kullanılan elektrikli aletler 240/250 volttur (AC 50 Hz). Kullanılan prizler ise üç girişlidir. Dolayısıyla, Türkiye'den götüreceğiniz elektrikli herhangi bir aletin size faydası olmayacaktır.

Mevsimler

Avustralya Güney Yarımküre'de olduğu için mevsimleri Kuzey Yarımküre'nin tam zıddıdır. Yani yaz mevsimi Aralık-Şubat ayları, sonbahar Mart ve Mayıs ayları, kış Haziran ve Ağustos, ilkbahar ise Eylül ve Kasım ayları arasıdır. Avustralya İngilizcesinde sonbahar mevsimi yalnızca "autumn" olarak adlandırılır, "fall" kelimesi sonbahar için kullanılmaz.

İklim

Coğrafi büyüklüğünden dolayı Avustralya iklimi çeşitlilik arz etmekte fakat aşırı uç iklimler bulunmamaktadır. Ülkenin çoğu bölgesinde yıllık 5-20 inç arası yağmur yağar (1 inç=2.54 cm). Ancak, kuzeydoğudaki tropik orman bölgesi, doğu kıyısının ve güneybatı uçlarının bazı bölgeleri çok daha fazla yağış alabilmektedir.

Yaz mevsiminde sıcaklıklar ülkenin çoğu yerleşim yerinde 70 ile 90 Fahrenheit derece arasında seyreder [(Fahrenheit - 32) x 0.555 = Santigrad) ]. Kışlar genelde yumuşak geçer. En sıcak kış ekvatora en yakın bölge olan kuzeydedir ve 50-80 Fahrenheit civarında sıcaklık olur. Avustralya'da güneye gitmek serin yerlere gitmek anlamına gelir. Ülkenin güneyinde kışlar 30 ile 50 Fahrenheit arasında seyreder.

Dil

Avustralya resmi dili İngilizce'dir. Ancak Avustralya aksanı hem Amerikan hem de İngiliz aksanından farklıdır. Ayrıca belirli bölgelere has çeşitli deyimlerle de karşılaşılabilmektedir. Bazı Avustralyalılar kendi aileleri veya özel çevresi ile İtalyanca, Vietnamca, Türkçe, Malayca veya Yunanca konuşmaktadır. Yerli Aborijinler'de ise 30 ayrı yerel dil olmakla beraber çoğu İngilizce anlaşabilmektedir.

Din

Hıristiyan ağırlıklı olmakla birlikte dünyanın başlıca dinleri (İslam, Budizm ve Yahudilik) ülkede temsil edilir. Kiliseler, camiler, havralar ve diğer tapınaklar büyük şehirlerin çoğunda vardır. Avustralya'da dini özgürlük geleneği yaygındır. Nüfusun %75'i kendini Hıristiyan olarak tanımlamaktadır.

Sigara ve Tütün İçme

Resmi binalarda, toplu taşım araçlarında, tüm havaalanları içinde, ülke içi tüm uçuşlarda sigara ve tütün ürünleri içmek yasaktır. Birçok lokanta ve otelde sigarasız ortam sağlanabilmektedir.

Ölçü ve Tartı

Avustralya'da ölçü ve tartılar metrik sistemle olmaktadır. Hız ve mesafeler kilometre ile, mallar ise kilogram ve litre ile ve sıcaklık santigrat derece ile belirtilir. Elektrik voltajı ise 220/240 volttur.

Spor ve Dinlenme

Avustralyalılar spora ve açık hava faaliyetlerine çok düşkündürler. Ülkede 120'den fazla milli, binlerce de eyalet ve bölge bazında spor organizasyonu vardır. Tüm spor türleri için oldukça iyi altyapı bulunmaktadır. Özellikle her türlü deniz ve su sporu faaliyetleri ve imkanları çok yaygın ve gelişmiştir. Ayrıca, golf, kırsal bölgelerde kendi kendine araba gezintisi, doğa yürüyüşü (bushwalking) gibi faaliyetlerin çok sayıda meraklısı vardır.

Tatiller

Avustralya'nın tatil günleri Amerika'dan farklıdır. Bunun yanında mevsim farklılığından dolayı bazı durumlar ilginç olabilmektedir. Örneğin, Hıristiyanlar için Noel günü 25 Aralık'ta tam yaz mevsiminin ortasındadır. Avustralya milli tatil günleri şöyledir:

Yeni Yıl (New Year's Day):
Her yılın ilk günü yani 1 Ocak tatildir.

Avustralya Günü (Australia Day)
Avustralya milli günü 26 Ocak'tır. İngiliz Kraliyet Donanması kaptanı Arthur Philip içinde mahkumların ve muhafızların olduğu 11 gemi ile 26 Ocak 1788'de bugünkü Sydney'deki Port Jackson'a gelmiş ve ilk hapis kolonisini kurmuştur.

Anzak Günü (Anzac Day)
Anzak Günü 25 Nisan'da kutlanır. 1. Dünya Şavaşı'nda 1915 yılı 25 Nisan günü ANZAC (Avustralia and New Zealand Army Corps) birlikleri Çanakkale-Gelibolu'ya inmişlerdir. Avustralyalılar burada ilk kez İngiliz bayrağı yerine kendi bayrakları altında savaşmışlardır.

Paskalya Tatilleri (Easter)
Hıristiyan Paskalya tatil günleri Avustralya sonbahar ayları olan Mart veya Nisan aylarında yer alır. Paskalya Pazartesisi (Easter Monday) ve ondan hemen önceki Kutsal Cuma (Good Friday) tatil yapılmaktadır.

Kraliçenin Doğum Günü (Queen's Birthday)
Bu gün, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hatırasınadır. Aslında kraliçenin doğum günü Nisan ayındadır. Ancak, kendi doğum günü Haziran'da olan İngiliz Kralı 5. George'un tahta geçmesinden beri Kraliçe Günü Haziran'ın ikinci Pazartesisinde kutlanır. Bu gün sadece bir anma günü olup bununla ilgili herhangi bir adet veya gelenek bulunmamaktadır.

Noel (Christmas)
Noel, Avustralya'da yaz günü olan 25 Aralık'tadır. Bu günü insanlar genelde aileleri ile birlikte sahil yerlerinde geçirirler.

Boxing Day
Bir İngiliz geleneği olan Boxing Günü'nü 26 Aralık günlerinde Avustralyalılar da kutlamaktadır. Geçmişte, zengin aileler hizmetçilerine Noel Günlerinde çalışmalarını şart koşarlar, karşılık olarak da ertesi günü Noel'i kutlamalarına izin verirlerdi. Ayrıca aileler hizmetçilere kutular içinde para vb. hediyeler verirlerdi. Boxing Günü'nde kiliseler de kendi yardım sandıklarından ihtiyaç sahiplerine paralar dağıtırlardı. Bu tatil gününde insanlar çeşitli spor ve dinlenme imkanlarını kullanırlar. Avustralya'nın en büyük yat yarışı Boxing Gününde başlar.
 
X